Zakaj je za Boruta Jamnika pod Marjanom Šarcem “bolj nevarno kot pod Janšo” – TOPNEWS.si

Zakaj je za Boruta Jamnika pod Marjanom Šarcem “bolj nevarno kot pod Janšo”

Zakaj je za Boruta Jamnika pod Marjanom Šarcem “bolj nevarno kot pod Janšo”

“Nad Šarcem je samo modro nebo. Moč Šarca je v teh razmerah večja, kot je bila kadarkoli tista od Janeza Janše. Šarec nima opozicije, Janša jo je v nekdanji močni LDS in Socialnih demokratih imel. Šarec ima enako kot Janša šibke koalicijske partnerje, torej znotraj vlade nima resnega odpora. Vezati se je treba na njegov interes, šele potem je mogoče računati na svojega. Zato partnerjem ne preostane drugega, kot da se Šarcu priklonijo. Današnji koalicijski partnerji si ne upajo na volitve. So pa nenehno sklonjeni. Ni čudno, da jim razpada hrbtenica,” tako urednica Financ v petkovem komentarju z naslovom “Bolj nevarno kot pod Janšo”.

Komentar Simone Toplak je vsekakor vreden branja in pozornosti že zaradi tega, ker so Finance pravzaprav ostale edino “glasilo omrežja” Boruta Jamnika, potem ko so padle trdnjave SioL in Planet TV ter pred tem še Dnevnik in ostali, seveda tudi “plačanec” in “maziljenec” državnih podjetij Bojan Požar.

Toplakova je v komentarju obračunala z mediji: »Šarec ima še eno veliko prednost in srečo. Novo desetletje je medije naredilo za bolj nerelevantne. A tudi nerelevantne medije je bolje imeti na svoji strani kot proti sebi. In mediji so s Šarcem. RTV in Siol sta itak državna. POP TV se še vedno čaka na odločitev državnega AVK v zvezi s sumi zlorabe trga, poleg tega so tu še pogodbe in dogovori o retransmisiji programov, tudi z državnim Telekomom. Delov lastnik je Kolektor, ki prek povezanih podjetij gradi državne infrastrukturne projekte. To je slovenski »trg«, tu se dobi denar. Šarec in njegovi podružbljajo profite. Družba ni Slovenija. Družba je veliko bolj izbrana. Družba so »oni« sami.«

Simona Toplak je Financah obračunala tudi z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom: “Na zakonitost se pri Šarcu požvižgajo. Trg je za slovenske politike, profesorje in ekonomiste sploh bajeslovni prostor. Pravljica pa je pisana s srečnim koncem, da iz žabe postanejo princ. Tudi pravljica o Mercatorju. Zadnje poglavje: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo v vladi Marjana Šarca in predsednik SMC, rešuje svoje prijatelje iz Celja. Zato hoče v Mercatorju slovenskim dobaviteljem zagotoviti posel in police. Slovenska stran bi to naredila kar z dogovorom, z razdelitvijo trga. Dokler lastni odvetniki ministru za gospodarstvo Slovenije ne razložijo, da trg ni pravljica, ne dogovor med državo in posameznikom. Da na konkurenčnem trgu vladajo pravila, zakoni, nadzor. In da bi bili zaradi takšnih sklenjenih dogovorov najbrž vsi v zaporu. Počivalšek je tako kot veliko slovenskih politikov, profesorjev, direktorje navajen na »trg sem jaz«. Zakone imamo zato, da veljajo za druge”.

Zadnja zamenjava uprave Petrola je, kot piše Toplakova , še najmanjši problem. “Je namreč le vprašanje pameti, ne pa varovanja pravic, enakosti in svobode. Položaj nobene uprave ne bi smel biti zaščiten z ničimer drugim kot s pogodbo in voljo lastnika. Državni lastnik, politično podjetje. Politično podjetje, politična uprava. Politični interesi, politične zamenjave. Ali je uprava v smislu kazalnikov uspešnosti podjetja koristna ali ne, za upravljavce »denarja drugih ljudi« – kar je politika –, v Sloveniji nikoli ni bilo pomembno. Mogoče obstajajo države, ki znajo svojo lastnino pametno upravljati, Slovenija to ni. Slovenija je kleptokracija. Zato je »kazalnik uspešnosti« slovenskih državnih podjetij ta, koliko denarja iz podjetij lahko politika uporabi za ohranitev ali prevzem oblasti. Pri državnih podjetjih v Sloveniji ne gre za posel, gre izključno za oblast. Vsak, ki prevzame upravo takšnega podjetja, to ve. In nihče, ki odide iz takšnega podjetja, ne odide revež”.

Da stranka LMŠ nima ničesar z menjavo vodstva Petrola, da “niti ni tako pomembno”, če je kdo v tem primeru, podobno kot v aferi Kralj, deloval za njegovim hrbtom, je v pogovoru za 24UR Fokus dejal premier Šarec.

Po prvi informaciji o menjavi uprave Petrola, ki je odstopila v četrtek, je tedaj na Twitterju zapisal premier Marjan Šarec, LMŠ s to menjavo nima ničesar. Na ugotovitev novinarke v oddaji Fokus, da se, glede na afero Kralj, ko je v javnost prišlo, da je generalni sekretar LMŠ pritiskal naj na Uradnem listu zaposlijo Igorja Šoltesa, javnost upravičeno sprašuje, ali je kdo izmed Šarčevih ljudi vplival tudi na menjavo vodstva Petrola, je Šarec odgovoril:

“Tam je rezultat, da sta zdaj oba brez službe. Kar pa se tiče Petrola, je jasno, čigavi so nadzorniki, mislim, da LMŠ tam nima svojih kadrov,” je dejal Šarec. “Z gospodom Berločnikom sva govorila v Moskvi, želel je priti predstaviti svoje projekte, vizijo za naprej. Rekel sem mu, da bomo našli nek termin. Glede na to, da je bil menedžer leta, glede na to, da so rezultati dobri, je to malo lovska – da potem slišiš za razhajanja v konceptu.” Tej razlagi Šarec “ne verjame najbolj”.

Ali torej dopušča možnost, da je kdo tudi v tem primeru deloval za njegovim hrbtom, da je ravnal na svojo roko?

“Ne bi rekel, pa niti ni tako pomembno. Pomembno je, da se sam s tem ne strinjam, ne strinjam s takšnim delovanjem. Zato sem tudi pozval ministrstvo za finance, da pripravi sklep, da gremo na dopisno sejo vlade, ker bi od SDH radi pojasnila. Me pa malce zaboli, če je LMŠ kriva, za nekaj, kar ni storila. Ker mi smo eno leto v državni politiki, ve se, čigavi kadri so kje in katere stranke so dlje na sceni.”

Marjan Šarec je v pogovoru z novinarko Majo Sodja v oddaji Fokus 24 ur komentiral tudi afero Sova:

“Vsaj dve stranki opozicije se poslužujeta osebne diskreditacije,” je dejal premier Marjan Šarec, ki je očitno imel v mislih Janševo SDS in Toninovo NSI.

Glede afere z zaposlitvijo Šarčeve kolegice na Sovi, je premier dejal, da ne gre za njegovo kolegico, saj “ne sodelujeta že več kot deset let, tako da ta izraz ni primeren”. Vztrajno zanika, da bi ji uredil zaposlitev na Sovi, a vprašanju novinarke Maje Sodja, ali bi v primeru, da bi bil predsednik vlade Janez Janša in bi na Sovi zaposlili njegovo kolegico, verjel, da Janša nima nič s tem, se je izognil.

“Tukaj ne gre za kakšno hudo afero. Inšpektorat za javni sektor to raziskuje in ko bomo videli izsledke, bo to dobil tudi KNOVS. Tu se referiram na najbolj izkušenega slovenskega politika, ki je že 30 let v slovenski politiki, to je Janez Janša – ko je bil predsednik vlade je točno v parlamentu povedal, da KNOVS ni pristojen za preverjanje, in tega se tudi mi držimo,” je zatrdil.

Strinja pa se, da se Sovi s celotno afero dela škoda. “Zlasti z osebno diskreditacijo, ki se je poslužujeta vsaj dve stranki opozicije. Na tak način ne bomo prišli daleč. Gre za popolnoma osebni nivo, gre za sistem ‘naj bi’, ampak tega smo že vajeni, saj opozicija očitno nima konceptualnih razmislekov; potem je najboljše iti na osebni nivo.”

COMMENTS

Wordpress (0)