(VIDEO) Marjan Šarec: “Vem, kaj je rekel Janez Janša (leta 2013), da KNOVS ni pristojen za kadrovske zadeve” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec: “Vem, kaj je rekel Janez Janša (leta 2013), da KNOVS ni pristojen za kadrovske zadeve”

(VIDEO) Marjan Šarec: “Vem, kaj je rekel Janez Janša (leta 2013), da KNOVS ni pristojen za kadrovske zadeve”

Marjan Šarec včeraj – še pred objavo magnetograma v DZ – ni želel vnaprej soditi, kakšna bo resnica po objavi. “Korčetova je mlada poslanka in nova v politiki. Njena politika je nekoliko drugačna in jo kakšna stvar tudi vznemiri, če nekateri, ki so 30 let v slovenski politiki, govorijo določene zadeve,” je dejal.

“Ja, tega ne vem, sam nisem bil na seji tako, da težko sodim. Me veseli, da bomo končno slišali, kaj je bilo na seji. Je pa seveda gospa Korče mlada poslanka, nova v politiki in njena politika je seveda nekoliko drugačna in jo tudi kakšna stvar potem vznemiri, ko nekateri, ki so že 30 let v slovenski politiki, govorijo določene zadeve. Ampak bomo videli, kaj bo posnetek pokazal”.

V poslanski skupini LMŠ so izrazili pričakovanje, “da se je z objavo dela magnetograma z zaprte seje zadeva zaključila ter se bo komisija lahko posvetila nalogam, zaradi katerih je ustanovljena”. “Ne glede na interpretacijo, komu koristi razkritje dela magnetograma, ocenjujemo, da tovrstna ravnanja škodijo predvsem nacionalni varnosti ter vzpostavljajo nevarno prakso na področju varovanja tajnih podatkov. Zato pričakujemo, da objavljanje izsekov magnetogramov zaprtih sej ali izdajanje tajnih podatkov v prihodnje ne bo postala parlamentarna praksa.”

Zaradi šikaniranja s strani predsednika KNOVS-a Mateja Tonina in podpredsednika Žana Mahniča je pred nedavnim dala odpoved sekretarka komisije Marinka Bogulin, ki je to funkcijo opravljala 30 let, vendar je zaradi Tonina in Mahniča sama dala prošnjo za premestitev.

Na vprašanje novinarke POP TV Suzane Perman, “da je bila prejšnja sekretarka KNOVS-a 30 let na tem delovnem mestu, pred tedni pa je zapustila to delovno mesto, zdaj domnevno sporno zaposlitev SD-jeve nove sekretarke na KNOVSU-u preiskuje tudi KPK,” je Marjan Šarec odgooril:

“Ja, tega ne morem komentirati, ker ne vem, zakaj se je to zgodilo. Če KPK to preiskuje, naj razišče, kaj se je zgodilo, kot tudi vse ostale stvari. Glede na to, da je po 30-tih letih ravno zdaj odnehala, se je pa za vprašati zakaj. Toda to bomo videli.”

Je, pa zanimiv in s strani medijev spregledan tisti del magnetograma, ki se naša predvsem na Bogulinovo, saj jo je Janša na zaprti seji, kot je razvidno iz stenograma, obtožil, da je tajna sodelavka Sove.

Janez Janša: “Kar se tiče vprašljivosti našega nadzora, poglejte, tukaj je, ti predpisi so po mojem mnenju sporni, ampak ne v to smer, kar ste nekateri razlagali. Tukaj piše, da »pooblaščena skupina ne sme upogledati v tisti del dokumentacije nadzorovane službe iz katerega bi bilo lahko razvidno, da v postopku delujejo ali sodelujejo tajni delavci oziroma sodelavci. Danes z nami ni več neke osebe, ki je bila sekretarka te komisije desetletja. In zaradi te osebe danes tukaj sedimo. Ker če bi ta oseba opravila svoje delo tako kot je treba, potem bi se stvar razčistila takrat, ko je pač direktor bil še pripravljen posredovati to dokumentacijo, ki je bila obljubljena za sredo po vašem nadzoru, pa tega ni bilo. In ona je eno govorila, eno drugemu, napisala je fovš zapisnik, potvorila zadeve, tu so tudi, bom rekel, znaki treh kaznivih dejanj, če mene vprašate, v tem ravnanju. In po, bom rekel, nekih virih današnjega dne je gospa sodelavka Sove že dolgo časa, kar je formalno možno. Noben predpis ne prepoveduje Sovi, da kogarkoli angažira za sodelavca. V bivšem režimu, v komunističnem režimu so imeli vsaj seznam teh, ki jih niso smeli dati na seznam, niti za prisluškovanje, niti za sodelavce, sedaj pa tega ni. In mi tega ne moremo preveriti. Razumete? Kakšen nadzor je to? Sova nas nadzoruje lahko in to pravno formalno legalno preko svojega sodelavca tukaj, teoretično v vsakem primeru, praktično pa jaz tudi mislim, da se je to dogajalo glede na to, kar se je dogajalo, pa kar je bilo v prejšnjih poročilih in tako naprej. Mi pa niti tega ne moremo prekontrolirati, ne smemo, je to prepovedano, pa govorimo o nadzoru.”

Marjan Šarec pa očitno ni zgubil smisla za humor, saj je na vprašanje novinarja RTV Slovenija Gregorja Dernovška, od kod kaplja hudomušno odgovoril, da “s strehe”, nato pa nadaljeval:

“Ne mislim, da na Sovi nič ne pušča, ko sem prišel na mesto predsednika vlade so v Sovi stavkali 11 mesecev, če prav vemo. Potem v SOVI tudi ni bilo najboljšega vzdušja, klima in tako naprej. Danes Sova deluje dobro, bila je uspešna tudi že v nekaterih obveščevalnih akcijah. Tako da od tam zagotovo ne uhajajo informacije in verjamem, da je tam vse tako, kot mora biti, ker tudi direktor opravlja svojo funkcijo profesionalno in deluje s ciljem, da bi ta država imela dobro obveščevalno službo, kakršno si tudi zasluži. Ta obveščevalna služba je tudi cenjena med drugimi službami. Nekoliko ima probleme, ker so nam zmanjšali oziroma predlog je bil, da bi se pooblastila na področju ekstremizma povečala, pa se niso, tako, da tukaj imamo nekaj težav. Drugače pa organizacija deluje dobro.

“Gospod premier, pa se vam zdi normalno, da se cela država zdaj že 14 dni ukvarja, kdo je koga kje zaposlil v Sovi. Ste vi tisti, ki bi morali to presekati, poklicati k sebi vse predsednike strank in se dogovoriti. Ne vem, recimo direktor daje intervjuje za časnike,” je predsednika vlade vprašala novinarka Radia Slovenija Nataša Mulec.

“No, jaz se zagotovo s tem ne ukvarjam. S tem se ukvarjajo drugi, to morate vprašati tiste, ki to vsak dan obravnavajo.Tudi v medijih in povsod na tiskovnih konferencah. Se strinjam popolnoma z vami, da je to vihar v kozarcu vode, ki ne prinaša ničesar dobrega. Krni ugled tako države kot tudi obveščevalno varnostne agencije. Verjamem pa, da se bo to tudi končalo, saj nenazadnje vsaka stvar se enkrat konča in tisti, ki dnevno producirajo to v medijih, njih morate to vprašati, zakaj to delajo.

Ste pripravljeni prevzeti odgovornost, če bi Inšpektorat za javni sektor odkril kakšne koli nepravilnosti pri zaposlovanju odkar ste vi predsednik vlade, je zanimalo Suzano Perman iz POP TV.

“Kadrovanje je v pristojnosti same Sove in tam bo inšpektorat to tudi ugotavljal in bo podal tudi poročilo in to poročilo bo posredovano tudi na KNOVS, tako kot je to v navadi. In tukaj ne vidim nobenih težav s s tem”.

Novinarka STA Tadeja Vrtovec je iz odgovorov predsednika vlade ugotovila, da Marjan Šarec vztraja na tem, da KNOVS ni pristojen za preverjanje kadrovanja na Sovi. Poglejmo potem pretekle dogodke v letu 2012 in 2013, ko je KNOVS raziskoval kadrovanje na Sovi. Hkrati je bil gospod Črnčec direktor SOVE, je bila vztrajna Vrtovčeva.

“No pravilnost moje trditve potrjuje nenazadnje tudi sam gospod Janez Janša, ki je leta 2013 v DZ javno povedal, da KNOVS ni pristojen za to.

Ampak KNOVS je to počel, bil je opravljen nadzor, je vztrajala novinarka STA.

“Kaj je KNOVS počel tega ne vem, vem kaj je rekel Janez Janša, da KNOVS ni pristojen za kadrovske zadeve in tudi zdaj ravnamo po zakonodaji, se pravi za finančne zadeve vsake organizacije skrbi računsko sodišče, za kadrovske inšpektorat za javni sektor in tako naprej. Tako, kot sem rekel, ko bo inšpektorat za javni sektor opravil svoj nadzor, pa bo poročilo predal tudi KNOVS-u tako, kot je to v navadi”.

COMMENTS

Wordpress (0)