(VIDEO) Franc Kangler z zahtevo po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca celo presegel Janeza Janšo, ki je zahteval “samo” odstop direktorja Sove – Grožnje z novim shodom, če ne dobijo podatkov iz Sove – TOPNEWS.si

(VIDEO) Franc Kangler z zahtevo po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca celo presegel Janeza Janšo, ki je zahteval “samo” odstop direktorja Sove – Grožnje z novim shodom, če ne dobijo podatkov iz Sove

(VIDEO) Franc Kangler z zahtevo po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca celo presegel Janeza Janšo, ki je zahteval “samo” odstop direktorja Sove –  Grožnje z novim shodom, če ne dobijo podatkov iz Sove

Shod Rešimo Slovenijo, ki sta ga organizirala Franc Kangler in SLS, pridružile pa so se mu še nekatere civilne iniciative, gibanja in parlamentarna SDS, se je začel z mašo, nadaljeval pa na Kongresnem trgu. Protestniki so nosili slovenske zastave, zapise na transparentih pa so usmerili proti Zoranu Jankoviću. Milanu Kučanu in predsedniku vlade Marjanu Šarcu ter vladi in “rdeči mafiji”, ki da ropa državo in je prisotna tako v zdravstvu kot sodstvu. Zahtevamo lustracijo, Ukinimo RTV greznico, Slovenija ni samo Ljubljana, Tukaj je Slovenija, Slovenija ne bo zverinjak Slovenije, Kučana in Jankoviće v zapor, Zoki spoki, Stop Šarčevimj lovkam, to ni moj predsednik, Šarec Kučanov copatek, Levičarji ne damo vam Slovenije, na gnojnih vilah pa je je bila prečrtana peterokraka zvezda s srpom in kladivom in napis Dost vas mamo.

Shod sta organizirala SLS in Franc Kangler, pridružili pa so se mu še SDS, Novi socialdemokrati in Glas za otroke in družine ter okoli 20 civilnih iniciativ in društev.

Na protestu rešimo Slovenijo je bilo v prvih vrstah videti predvsem vztrajnike iz Odbora 2014, celotni Prešernov trg pa so zapolnili predvsem privrženci opozicijske Ljudske stranke in SDS-a. Marjan Podobnik je dejal, da jih je na protest prišlo 5.000, po bolj konzervativnem štetju pa jih je bilo med 2 do 3000.

Prvak SLS Marjan Podobnik je shod označil kot domoljuben in protikorupcijski. Podpredsednica stranke Suzana Lara Krause pa je pojasnila, da so se zbrali, da opozorijo na težave in ponudijo boljšo možnost, čeprav so glavni govorniki omenjali tudi zahtevo po odstopu vlade. Najbolj glasen je bil pri tem Franc Kangler.

Kangler je v govoru med drugim izpostavil neenako obravnavo, v kateri lahko nekomu odpišejo milijone, drugega pa kaznujejo, ker je šel pomagat sosedu. Vladi je očital nespoštovanje odločb ustavnega sodišča. Premierju Šarcu je očital, da jih ne sliši, in mu sporočil, da so tudi oni del Slovenije. In ko bo slišal njihov glas? “Preprosto, naj odstopi,” je dejal in dodal, da potrebuje predsednika vlade, ki bo spoštoval vse, ne le prvorazrednih. “Ko je dovolj, je dovolj,” je izpostavil in dodal: “Diši po pomladi.”

Franc Kangler: “Nekateri so govorili samo 300 jih bo. Jaz verjamem v vas, ni nam vseeno, kam gre Slovenija. Smo se res leta 1991 borili za to, da nas delijo na prvo in drugorazredne. Nismo se za to borili, temveč smo se borili za pošteno in pravično Slovenijo. Nihče se ne spomni na ljudi, ki trpijo. Povzročili so nam rane, ki so se zacelile, a brazgotine so ostale. Zato rešimo Slovenijo. Srce me je bolelo, ko sem sledil sodnim postopkom, ko nekomu odpišejo 29 milijonov, drugega pa oglobijo za tisoč evrov, ker je pomagal sosedu. Ti gospodje ne spoštujejo niti lastne ustave. Ne dovolimo, da se kršijo človekove pravice in svoboščine. Marjan Šarec naj odstopi kot predsednik vlade v tem trenutku.“

Zbrane je med drugim nagovoril prvak edine parlamentarne stranke, ki se je pridružila shodu, SDS Janez Janša. V svojem govoru se je obrnil v čas plebiscita, ki da je odprl pot k državi svobode, demokracije in enakosti pred zakonom. “Žal tega cilja še nismo dosegli,” je ocenil. “Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država,” je dodal Janša, ki sicer ni konkretno omenil, kdo naj bi bil “globoka država”

Janša je med drugim dejal, da so se danes zbrali, da povedo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijantstva, je dejal Janša in obljubil, da od danes naprej nič več ne bo tako, kot je bilo. Osebno in v imenu volivcev, ki so podprli SDS, med drugim zahteval revizijo odpisanih kreditov prvorazrednim, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za nezakonite prehode, lustracijo skorumpiranih sodnikov, razbremenitev delavcev in podjetnikov, selitev državnih institucij iz centra po državi, več denarja za občine, ukinjanje nepotrebnih agencij in skladov, drastično zmanjšanje števila predpisov, red v zdravstvu, enakost pred zakonom in odgovornost vseh, ki so dvakrat okradli državne banke, v njih prali denar za teroriste in sramotili Slovenijo v svetu.

Janez Janša: “Prešernov trg že dolgo ni bil tako poln. Tisti, ki jim Slovenija ni bila intimna opcija, so Slovenijo olastninili in pokradli – ne samo v finančnem temveč tudi v duhovnem smislu. Domovino so spremenili v peskovnik laži in prevar. Izčrpavali so državne banke in podjetja. Z ukradenim denarjem so podredili medijske monopole. Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država, ustavili se niso pred ničemer. Nekdanji ZDK je vložil preko 700 ovadb proti tatovom, pa nihče ni bil obsojen. Njihovi sodniki so v imenu ljudstva izrekali sodbe proti ljudstvu. Kupovali so poslance, ki so obrnili volilni rezultat. kradli so mandate, volitve in celo otroke. Ukinjali so spol, delali si stranke za en mandat in si postavljali marionetne vlade. Ustavo so spremenili v talko svojih zlorab. Tranzicijska levica niti ene volitve ni zmagala na pošten način. Govorili so, da so za osamosvojitev zaslužni vsi, prvorazredno penzijo pa si je uredil tisti, ki mu samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija. Kaznujejo vas neusmiljeno, če pomagate sosedu, hkrati pa prvorazrednemu županu odpišejo 45 milijonov. Na deset tisoče ostarelih leta dolgo čaka na prosto mesto v domovih za ostarele. Nobene preiskave ni proti tistim, ki so Adrio prodali skladu brez kapitala, katerega lastniki so že prej poslovali s Forumom 21. V represivnih organih in sodstvu imamo največ zaposlenih, naša meja pa prepušča kot švicarski sir. Mladi odhajajo v tujino, uvažajo migrante. Danes smo se zbrali, ker je tega dovolj. Danes je konec protislovenskega komedijantstva. Vztrajali bomo dokler je treba. Niso nas prestrašili do sedaj in nas ne bodo tudi v bodoče. Maske so sedaj dokončno padle. Od danes naprej nič več ne bo, kot je bilo. V imenu 220 tisoč volivcev zahtevamo revizijo odpisanih kreditov, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, zahtevamo popolno zaporno meje za ilegalne migrante. Zahtevamo lustracijo vseh korumpiranih sodnikov, zahtevamo odgovornost za porabo denarja v evropskih skladih, zahtevamo dostojne plače za delavce, debirokratizacijo, selitev institucij po celotni državi. Denar za zdravstvo naj se nameni za zdravje. Zahtevamo odgovornost vseh, ki so dvakrat okradli banke in prali denar za teroriste. Zahtevamo takojšen odstop direktorja Sove in odgovornost tistih, ki so Sovo zlorabili. Zahtevamo prenehanje preganjanja nerežimskih medijev, ki pišejo resnico. Naslednjič se bomo v pravem času zbrali v še večjem številu, in ne samo v Ljubljani. In ne bomo odnehali, dokler ne bo hiša laži zgrmela v prah. Bog živi Slovenijo, svoboda Sloveniji.“

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1182530260576944131

Nasploh je protestni shod potekal pod vtisom aktualnega dogajanja povezanega s Sovo in sporom med Komisijo za nadzor nad obveščevalnimi službami in vodstvom Sove glede spiskov obveščevalcev, ki so jih zaposlili v zadnjem času.

Marjan Podobnik, ki je sicer napovedal ponovni shod čez pol leta, je dopustil možnost, da proteste obnovijo na Gregorčičevi že prihodnji teden, če spiski ne bodo predani KNOVS-u. “V peticiji dajemo vladi in pristojnim možnost, da zgradimo Slovenijo, kakršno smo zgradili in vanjo verjeli pred 30 leti. Na kulturni praznik se bomo še enkrat srečali, če do takrat ne bodo uresničene zahteve v tej peticiji. Če Sova ne bo nemudoma predala dokumentov, ki jih od nje zahteva pristojna komisija KNOVS, to pomeni poskus začetka državnega udara. Če do torka ne bodo dokumenti v rokah komisije, se bomo tukaj zbrali že v četrtek.

COMMENTS

Wordpress (0)