Ostra bitka za interpretacijo, kdo bo kriv za morebitni padec vlade – Šarec: “LMŠ ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada (kajti dvomim, da obstaja interes za predčasne volitve), se bo kdo drug moral vprašat, zakaj se je to zgodilo, ne mi” – TOPNEWS.si

Ostra bitka za interpretacijo, kdo bo kriv za morebitni padec vlade – Šarec: “LMŠ ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada (kajti dvomim, da obstaja interes za predčasne volitve), se bo kdo drug moral vprašat, zakaj se je to zgodilo, ne mi”

Ostra bitka za interpretacijo, kdo bo kriv za morebitni padec vlade – Šarec: “LMŠ  ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada (kajti dvomim, da obstaja interes za predčasne volitve), se bo kdo drug moral vprašat, zakaj se je to zgodilo, ne mi”

Facebook demokracija – Potem ko si je Janez Janša na družbenih omrežij kot medij izbral Twitter, Marjan Šarec, Dejan Židan in Luka Mesec polemizirajo prek Facebooka – Čez vikend na Facebooku Dejan Židan, Marjan Šarec in Luka Mesec v ostro bitko za interpretacijo, kdo bo kriv za morebitni padec vlade

Politiki si v digitalni dobi spletne demokracije izbirajo različna “orodja” za komuniciranje z javnostjo in seveda volivci. Medtem ko je za Janeza Janšo postal Twitter nekakšen zaščitni znak, smo bili minuli vikend priča neobičajni polemiki preko Facebooka, ki jo je v soboto začel Dejan Židan v zapisu Pamet v roke!, pa se je včeraj s pozivom k lepi in predvsem umirjeni nedelji, oglasil Marjan Šarec. Nedelja pa ni minila nič kaj mirno, saj je pozno popoldne Luka Mesec oziroma Levica že odgovorila vladni koaliciji in predvsem Marjanu Šarcu.

Na zaostrene razmere pred sprejetjem poračuna je v bitki za interpretacijo premier Marjan Šarec med drugim nakazal možnost, da pride do razdrtja koalicijske pogodbe in posledično do padca vlade. “Na koncu koncev pa, stranka LMŠ je korektna in ne vlaga amandmajev, kadar je tako dogovorjeno in ji tudi ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada (kajti dvomim, da obstaja interes za predčasne volitve), se bo kdo drug moral vprašat, zakaj se je to zgodilo, ne mi”.

Vse skupaj se je začelo že v četrtek, ko je vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ za delo pa je na maratonski seji iz četrtka na petek ob nasprotovanju Levice podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, kar so v Levici ocenili, da gre za “začetek konca” medsebojnega sodelovanja s koalicijo. Prišlo je tudi do obtožb s strani Levice, da LMŠ “paktira” z Zmagom Jelinčičem Plemenitim predvsem pa z SDS-om in Janezom Janšo. Marjan Šarec je v odgovoru na to med drugim zapisal: “Na četrtkovi seji odbora, ki je trajala bojda 13 ur, je prišlo do napete situacije. Štiri koalicijske stranke so ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira z SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more”.

K umiritvi razmer je v soboto pozval predsednik DZ in koalicijske SD Dejan Židan, ki je med drugim zapisal, da če ne bodo v naslednjih dneh vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožajo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna.

Marjan Šarec je v nedeljskem odzivu na dogajanje ob ukinjanju dodatka za delovno aktivnostin predvsem pa na sobotni zapis Dejana Židana predsednika stranke SD, k umiritvi razmer v Državnem zboru. “Poziv ‘vzgojitelja’ je bil naslovljen strankam koalicije in stranki, ki ni ne opozicija, ne koalicija, Levici,” je danes zapisal premier. Ob tem je spomnil, da so na četrtkovi seji štiri koalicijske stranke ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. “Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira s SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more.”

Obregnil se je tako ob ravnanje Levice kot tudi nekaterih v koaliciji, ki so pohiteli z vlaganjem amandmajev na proračunih, kljub izrecnemu dogovoru v koaliciji, da do tega ne bo prišlo. Šarec je pri tem imel verjetno v mislih Desus in Karla Erjavca, ki je v petek pohitel z amandmajem glede uskladitev pokojnin. “Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil,” je med drugim zapisal premier Marjan Šarec.

“Včeraj je dan minil v znamenju poziva predsednika DZRS in predsednika stranke SD, Dejana Židana, k umiritvi razmer v Državnem zboru. Poziv “vzgojitelja” je bil naslovljen strankam koalicije in stranki, ki ni ne opozicija, ne koalicija, Levici. Na četrtkovi seji odbora, ki je trajala bojda 13 ur, je prišlo do napete situacije. Štiri koalicijske stranke so ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira z SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more. Ne mislim opisovati celotne razprave. Me pa čudi retorika, ki je bila uporabljena proti ministrici. Mene poslanci večkrat podučijo, kakšno obnašanje se zame, kot gosta v hramu demokracije spodobi. Vendar je tudi gostitelj dolžan izkazati spoštovanje gostu in tokrat je bila to ministrica. Poslance Levice spoštujem. So načitani, inteligentni, poznajo najnovejše trende, imajo znanje. Tukaj pa nastopi “TODA”. Večino tega nikoli niso uporabili v praksi, saj nikoli niso želeli prevzemati funkcij in odgovornosti. Rajši so vedno povedali, kaj jih moti, praksa jim je tuja. Delovanje po načelu “jaz tebi lahko vse rečem, ti meni ne smeš, ker si minister, državni sekretar ali predsednik vlade, posledično pokvarjen in nezaupanja vreden” je zgrešeno. Enostavno ne vodi nikamor…, ” je med drugim včeraj zapisal predsednik vlade Marjan Šarec.

Ob očitkih o protisocialnem delovanju je spomnil, da je vlada ohranila višino denarne socialne pomoči in bo letos zanjo namenila približno 270 milijonov evrov, kar je 125 milijonov več kot so namenili leta 2012, v času največje krize. Po drugi strani pa je bilo kriznega leta 2012 65.000 upravičencev do socialnih prejemkov, danes jih je 91.000.

Glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost pa je pojasnil, da je cilj pristojnega ministrstva motivirati ljudi, da bi delali, ter hkrati bili polno pokojninsko in invalidsko zavarovani. Denarna socialna pomoč in dodatek za delovno aktivnost sta se nevarno približala minimalni plači in povzročila past neaktivnosti, je navedel.

Ob v javnosti izpostavljenem primeru matere prostovoljke je izpostavil, da so matere samohranilke upravičene do drugih socialnih transferjev (subvencija vrtca, subvencija malice, kosila, subvencija najemnine, oprostitev zdravstvenega zavarovanja, otroški dodatki, štipendije …). Dobijo tudi preživnine od očetov, če je ti ne plačujejo, pa se materi preživnina izplača iz preživninskega sklada.

Očitek, da bo država na plečih revnih privarčevala 16 milijonov evrov, pa je zavrnil z navedbo, da jih bodo namenili za javna dela, da bodo nevladne organizacije in lokalne skupnosti te osebe zaposlile in jih primerno plačale. Prav tako bodo skupaj 90 milijonov, od tega je 60 milijonov evropskih sredstev, namenili še za druge ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

“To so samo nekateri podatki za lažje razumevanje. Seveda pa je pred nami sprejemanje proračuna za leti 2020 in 2021, kjer pa nekateri v koaliciji že napenjajo elastiko. Mogoče bi bilo dobro kdaj prevzeti ministrski resor, ki bi ustrezal tem zahtevam in potem ne bi bilo razkoraka med interesi države in stranke, ki ji pripadajo.

Na koncu koncev pa, stranka LMŠ je korektna in ne vlaga amandmajev, kadar je tako dogovorjeno in ji tudi ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada (kajti dvomim, da obstaja interes za predčasne volitve), se bo kdo drug moral vprašat, zakaj se je to zgodilo, ne mi.

Naj sklenem, kjer sem začel. Kadar meniš, da je nekaj pravilno, je treba vztrajati, tudi če si nekulturno popljuvan iz vseh smeri. Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil. Ljudje radi slišijo lepe stvari, a vedno to ni možno. Včasih je tudi drugače, strela pa vedno udari v vrhove. Kdor želi biti na vrhu, v vladi, mora to prenesti, sicer je zanj bolj primerna opozicija v varni senci. Velja zlasti za tiste, ki ne vedo, kje bi bili”.

Levica si je že dlje časa, intenzivno pa zadnji mesec, pripravljala nekakšen “way out” iz pogodbenega razmerja s koalicijo Marjana Šarca. Levica se je po nočni seji iz četrtka na petek, potem ko je v soboto začela že nekakšno predvolilno kampanjo oziroma zbiranje podpisov za ukinitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, prav tako na Facebooku odzvala na zapis predsednika vlade Marjana Šarca. Kot so zapisali v odzivu, Šarec v kontekstu ukinitve dodatka govori o prostovoljcih, medtem ko bo ukrep najbolj prizadel revne zaposlene, ki so sedaj prejemniki tega dodatka, in njihove družine. Med najbolj prizadetimi pa bodo enostarševske družine in družine, kjer je zaposlen samo en starš. Z bistveno nižjimi prihodki bo po njihovih navedbah moralo preživeti 10.000 gospodinjstev, med njimi več kot 1200 enostarševskih, od tega 6000 zaposlenih posameznikov in staršev.

Ukrepi na področju zaposlovanja, ki jih vladni predstavniki navajajo kot protiukrepe ukinitvi dodatka, po navedbah Levice ne veljajo za večino prejemnikov, ki so že zaposleni in že vključeni v trg dela. Za slednje tudi ne vzdrži navedba, da se jih bo z ukinitvijo dodatka motiviralo za delo, saj so že zaposleni. Premierju pa v Levici očitajo zavajanje tudi v delu, ko piše o drugih socialni transferjih. Kot poudarjajo, to ne spremeni dejstva, da bodo družine z revnimi zaposlenimi in družine, v katerih je zaposlen le en starš, imele manjšo denarno pomoč in manjšo skupno vrednost pomoči, ko se upoštevajo vsi socialni transferji.

V koalicijskem sporazumu vlade Marjana Šarca piše: “Dvignili bomo dodatek za aktivnost za prejemnike denarnih socialnih pomoči, in sicer s ciljem njihove aktivacije ter zmanjšanja pasti revščine.”

Danes predsednik vlade na svojem Facebooku “argumentira”, zakaj je treba vztrajati pri kršitvi programa lastne vlade, ukiniti dodatek za aktivnost in s tem globlje v revščino potisniti več kot 24 tisoč ljudi. Pri tem zavaja, saj namesto da bi jasno povedal, da bo ta ukrep najbolj prizadel revne zaposlene in njihove družine, govori o prostovoljcih. In prav tako zavaja, ko piše o drugih socialnih transferjih, ki jih ljudje prejemajo, čeprav ve, da bodo ljudje na slabšem, tako z vidika manjše denarne socialne pomoči kot z vidika manjših skupnih socialnih transferjev. Levica bo nadaljevala z delom proti ukinitvi dodatka za aktivnost, saj je to delo za ohranitev temeljev socialne države.

Ne glede na izredno težke besede pa vse skupaj vendarle spominja na tisti vic o indijanski zimi. Saj ga poznate.
Indijanci so šli vprašat vrača: “Kakšna zima bo letos?”
Vrač je odgovoril: “Huda zima bo, pojdite sekat drva.”
Indijanci so šli in cel mesec sekali drva.
Potem so spet vprašali vrača: “Ali bo dovolj drv?”
Vrač pa je rekel: “Še en mesec sekajte drva, huda zima bo!”
Indijanci so šli in še en mesec sekali drva.
Pa se vrač prestraši, da sploh ne bo take zime, kot jo je napovedal, zato je klical na meteorološki zavod in vprašal, kakšna bo zima.
Odgovorijo mu: “Huda zima bo, zelo huda! Indijanci že dva meseca drva sekajo!

Včeraj je dan minil v znamenju poziva predsednika DZRS in predsednika stranke SD, Dejana Židana, k umiritvi razmer v…

Objavil/a Marjan Šarec dne Sobota, 05. oktober 2019

❗️Kdor dela za socialno državo, je proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost❗️V koalicijskem sporazumu vlade Marjana…

Objavil/a Levica dne Nedelja, 06. oktober 2019

Pamet v roke! Koalicija in partnerstvo z Levico se v teh dneh lomita na pomoči najbolj ranljivim. Prepiramo se o 16…

Objavil/a Dejan Židan dne Petek, 04. oktober 2019

COMMENTS

Wordpress (0)