(VIDEO) Noč, ko je Levica odpovedala “pogodbeno” razmerje koaliciji Marjana Šarca in ko je v slovenskem parlamentu “zadišalo po izrednih volitvah” in kaj ima skupnega nočni nastop poslanca Levice Franca Trčka s Cirilom Ribičičem, ki je na znamenitem 14. kongresu ZKJ dejal “zapuščamo partijo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Noč, ko je Levica odpovedala “pogodbeno” razmerje koaliciji Marjana Šarca in ko je v slovenskem parlamentu “zadišalo po izrednih volitvah” in kaj ima skupnega nočni nastop poslanca Levice Franca Trčka s Cirilom Ribičičem, ki je na znamenitem 14. kongresu ZKJ dejal “zapuščamo partijo”

(VIDEO) Noč, ko je Levica odpovedala “pogodbeno” razmerje koaliciji Marjana Šarca in ko je v slovenskem parlamentu “zadišalo po izrednih volitvah” in kaj ima skupnega nočni nastop poslanca Levice Franca Trčka s Cirilom Ribičičem, ki je na znamenitem 14. kongresu ZKJ dejal “zapuščamo partijo”

Nastop poslanca Levice Franca Trčka na nočni seji, ko je odbor DZ za delo po 13 urah odločanja dal zeleno luč predlogu vladne novele zakona o socialnih transferjih, ki predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost, me je spomnil na nastop Cirila Ribičiča in na dogajanje točno pred 29 leti na 14. kongresu ZKJ. Kongres je potekal od 20. do 22. januarja 1990 v Centru Sava v Beogradu. Delegati ZKS so na slovenskem kongresu dobili pooblastilo, da tudi za ceno dokončnega razhoda z zvezno partijo branijo slovenske reformne, dosežke in načelna stališča in na koncu so kongres zapustili ter tako zabili še zadnji žebelj v krsto takratne zvezne države. Seveda dogajanje na seji parlamentarnega odbora za delo ne bo imelo tako usodnih posledic, kot jih je imel 14. kongres zvezne partije, pa vendarle pomeni, da odslej nič več ne bo tako, kot je bilo. Premier Marjan Šarec, ki ima seveda zdaj več opcij, da uresniči napoved in glasovanje o proračunu po zelo verjetnem vetu državnega sveta, ko bo potreboval 46 glasov oziroma kvalificirano večino, lahko enostavno reče, da se ne gre več in gremo na izredne volitve. Drug scenarij pa je, da bo vlada dejansko manjšinska in bo za vsako odločitev v parlamentu pač iskala večino, kar pomeni nekakšno projektno vlado. Se pravi iskanje večine od projekta do projekta. Včeraj je koaliciji svoje glasove za podporo proračunu že ponudil predsednik SNS Zmago Jelinčič, saj si tako kot večina poslancev v državnem zboru ne želi izrednih volitev.

Dejstvo, da so se poslanci največje opozicijske stranke SDS na odboru vzdržali, pa je bilo samo razlog, da se je med Levico in koalicijo predvsem vladajočo LMŠ že začelo obtoževanje o tem, kdo se je s kom dogovarjal in kdo sodeluje z Janezom Janšo. Brane Golubović je kakršen koli dogovor z Janšo glede izida glasovanja označil kot laž, premier Šarec pa je Levico spomnil, da je večkrat v parlamentu glasovala skupaj z opozicijsko SDS in s tem prva kršila pogodbeno razmerje. Zanimivo pa je, da je Levica s proceduralnimi zapleti na nočni seji presegala celo Janševo SDS, ki je mojstrica proceduralnih zapletov. Procedura pa je mati demokracije, tako so vsaj včasih rekli.

Vendar vrnimo se na historično primerjavo, kjer je najbolj paradoksalno, da je celo primerjava stenograma nastopa Cirila Ribičiča na 14. kongresu ZKJ in Franca Trčka na odboru za delo praktično identična. Tudi razlogi zakaj so slovenski komunisti leta 1990 zapustili kongres jugoslovanske partije so enaki kot pri Levici leta 2019. Vedeli so namreč, da je to edin možnost, da ohranijo oblast oziroma, da zmagajo volitve doma. Levica pa prav tako iz razlogov samoohranitve zapušča koalicijo Marjana Šarca.

Odhod slovenskih komunistov je s prijavljenim nastopom o programu kongresa oznanil dr. Ciril Ribičič z besedami »Za slovenske delegate se 14. kongres končuje. Večkrat smo poskusili spremeniti tok kongresa. Spomnil bi vas na včerajšnjo izjavo in na predlog, ki ga je dala naša delegacija. Že po do sedaj sprejetih odločitvah nam je delegatom iz Slovenije postalo jasno, da ne le da se ne želi sprejeti naša pobuda za preobrazbo Zveze komunistov Jugoslavije v zvezo samostojnih republiških organizacij, ki se svobodno povezujejo v Zvezo komunistov Jugoslavije, ampak se ne želi sprejeti niti tisti minimum, ki bi v prehodnem obdobju do sprejetja novega programa in statuta zagotavljal osnovno avtonomnost, samostojnost in enakopravnost naše republiške organizacije…Nobenega dvoma ni, da odločitve, ki jih je sprejel kongres, ne zadostijo niti minimumu tistega, kar je na ekonomskem področju in glede političnih reform ter preobrazbe ZKJ sprejel 11. kongres ZKS … Zato predlagam, da vsi delegati iz Zveze komunistov Slovenije, ki se strinjajo, da so, žal, nastale razmere, da zapustimo 14. kongres ZKJ, to tudi storijo, ker ne želimo biti soodgovorni za agonijo Zveze komunistov Jugoslavije, v katero jih vodijo sedanje vsiljevanje volje in nosilci teh vsiljevanj. Hvala.«

Zdaj pa poglejmo, kaj je Franc Trček, ki je na nočni seji napovedal konec podpore in sodelovanja Levice s koalicijo Marjana Šarca: “Pretekli teden smo praznovali kaj? Praznovali smo 30 let tistih 81 amadmajev, v katerih smo se odločali, kot bi to rekli v enem filmu – Gremo mi po svoje. Odločili smo se za ustavno parlamentarno demokracijo. Pri pisanju te Ustave je med drugim sodelovalo kar nekaj vidnih članov sociološkega društva, med drugim. Nekateri žal, so že tudi pokojni. Revščina je protiustavna. To niso moje besede, to je citat doktor Terška. In s tem se absolutno strinjam. Vsi kolegi so vam cel dan vam opredeljevali norost tega predloga, kateremu je čez 150 organizacij. Kaj počne velika večina teh organizacij? Zdaj v bistvu, Luka Mesc bo morda repliciral, odgovarjam na tisto, zakaj ta ukrep. Velika večina organizacij počne to, kar politika v 30 letih ni uresničila – Ustavno načelo protiustavnosti revščine. Zakaj ta ukrep? To je zelo lepo povedla Ljudmila Novak včeraj na tisti predstavitvi Lenarčiču in sramotila sebe in Slovenijo. Zato, ker je verjetno v Sloveniji prevladujoča neka evropska vrednota življenja, ki naj bi v veliki meri onemogočila tiste, ki nam nastavljajo ogledalo oziroma vam nastavljajo ogledalo. Stara politika, različna preimenovanja LDS-a – vedno manj demokratična, plus zveza SD – SDS, ki se je sedaj na srečo upam razpadla, česar niste uresničili. To je to. Ko bodo rokometaši spet dobili medaljo, nisem si napisal, boste pa tam svetili kot svete krave, pa vsak bo takoj nekaj tipkal, uaaa, kako smo mi super. Krasno ne…

Veste, da v parlamentu vsak od nas včasih malo zapne svoje ideološke pozicije ali ima slab dan ali kakorkoli… Jaz pravim, da je v bistvu Levica edina krščanska demokracija v Sloveniji. Se mi zdi, da je Ljudmila v slabi družbi, pa jo v osnovi imam rad gor v Bruslju, pa že dolgo ni brala evangelija in pozitivnega sporočila, kaj šele apokrifnih evangelijev. Jaz imam Marxa, Engelsa in biblijo v moji pisarni na FDV-ju, vas lahko peljem pogledat, pa še marsikaj drugega imam. Mislim, meni gre na bruhanje dobesedno, po petih letih sedenja tu mi gre na bruhanje, ker se nič nikamor ne premakne. A veste nismo mi tukaj, da neke “afne guncamo”. Ni nekdo “potunkan” na ministrske funkcije ali funkcije državnih sekretarjev, da ne bo odgovarjal na vprašanja. Po drugi strani se bo pa, ne vem, Tonin vozil na kitajski rolki, pa govoril o digitalizaciji Slovenije. V katerem stoletju pa smo, saj majo vse podatke, sam jih nočejo dati.

Mi imamo proračun, ki se dobesedno trenutno še sam zapira. a ne. Seveda dajmo ljudem nabijat, da bo jutri konec sveta, 19 milijard je pa nekje, ker si seveda ne bodo upali to trošiti na ravni osebne potrošnje, kaj šele iti v neke investicije. Ker s tako noro politiko seveda, kje si boš upal to počet. Luka mesec je zelo lepo rekel, da si bomo sočasno tudi mi dvignili plače, zgornja desetina pa bo spodnji desetini odrezala glave ali kaj. In pol bo rekel Desus, da se mu gre za upokojence, slovenski liberalci boste rekli, kako ste vi liberalci, Tonin bo rekel, kako se bo centriral, Janša bo pa določil, katera novinarka je kaj p…. A je to ustavna parlamentarna demokracija po 30 letih. Edini človek, ki ga res cenim v tej državi od politikov je Bučar. Zdaj pri Drnovšku bi imel kakšne težave, zdaj verjetno, če bi rekel metaforično, se tako v grobu vrti, da verjetno NEK2 sploh ne potrebujemo.

In to je dosegla stara politika v teh 30-tih letih. Če pod Lukšičem SD ne bi skrenil na “tretjo pot”, verjetno mene nikoli v politiki ne bi bilo, a ne. Zdaj jih malo pamet srečuje, ampak Han-oško linijo ne dovolj, ker “kšeftajo”. Ljubice boste malo razmetavali, eni na Železnice, eni kam drugam ne. In tukaj se bomo malo režali in tistim, ki najtežje živijo, bomo protiustavno še bolj pehali v revščino. In pol smo grozni mi v Levici, ker izkoriščamo edino orodje, ki ga imamo – argumentacijo. Če se drugim ne da to delati dobro, saj razumem, človek vidi, da mogoče ni za to, saj imate možnost odstopiti iz osebnih razlogov, a ne. V prejšnjem mandatu je bil kak tak mariborski poslanec, ker je videl, da je to preveč naporno, a ne. Polagam vam na srce, razmislite o tem, pa dajte vsaj prebrati Ustavo republike Slovenije, ni debela, a ne. Dajte prebrati poslovnik, če se vam ne bere cel poslovnik, dajte pa prebrati vsaj tisto tretjino poslovnika, kako se vodijo seje. Veste, vmes sem v tej pavzi dobil kar nekaj e-mailov od ljudi, ki niso volili Levice, ki pravijo, da to je pač čez vsako mero. 82. člen Ustave pomeni, da nismo vezani na nobena navodila, seveda, da mislimo z lastno glavo pomeni tudi, da smo bolj zaščiteni vis-a-vis tudi znotraj naših partij. Zdaj v Levici vejo, če bi meni hoteli hrbet lomit, da bi verjetno kaj razbil, pa sem v osnovi miroljuben človek. Imam rajši argumentacijo, ampak to ne pomeni, da bomo potem mi rekli, pa saj se po domače pos…. tri pike na vse to, kar je Primož bral. Ampak to dejansko počnete. Imeli bomo pa kako razpravo o javni temi, ki bo dejansko manjšega pomena. Ali bom poslušal kakega Grimsa, ne vem, kako so panterji izumrli. In ima pravico, da o tem govori, ljudje so ga izvolili. Lahko na kaki seji tri dni o tem skupaj govori. Tako je, saj je kolega Pojbič prej rekel, zdaj ga ni not, da Levica lahko tri dni o tej temi zdaj govori in vi ne bi smeli preklicati…

To, kar smo mi zdaj izvedli, je nekaj čisto normalnega, kolegica Sluga je že utrujena, zeha, ampak naj gre malo na You tube, saj ste radi gor, ni treba samo neke predvolilne oglase snemat, ne.

Mislim, če se nočete it parlamentarizma, pojdite kaj drugega delat, ker je škoda teh “penez”, ki jih za plače dobite. In navsezadnje to, če mi mogoče ne vemo, kaj je revščina, pa mogoče ima kdo kako izkušnjo, da je bil relativno reven. Jaz jo imam, kot mladi študentski družini so mi nekaj starši pomagali gor in dol, kolikor se je dalo, a ne. Verjetno ne vem, ali vam v menzi nekaj vržejo not, da pol pozabite lastno zgodovino, ampak ko se privatno pogovarjamo, ne vem, saj večina nas ni z neko zlato žlico v ustih zrasla. Saj ima vsak v družini celo vrsto teh zadev in pol boste podprli pa to zadevo, pa ne vem.

A veste, če vi nas iz Levice ne jemljete za sebi enake, jaz vas, ki boste to podprli, ne morem več jemati za sebi enake in tudi seveda od tega trenutka te vlade ne podpiram več. Pa lahko Šarec, ne vem, postane svetovni prvak v pregovorih”

Trčkovo stališče na nočni seji iz srede na četrtek je včeraj pred novinarji potrdil še koordinator Levice Luka Mesec z napovedjo, da četrtkovo dogajanje pomeni začetek konca “pogodbenega” sodelovanja s koalicijo Marjana Šarca. “Ja, absolutno, o tem se bomo pogovarjali v naslednjih dveh do treh tednih. Natančen datum bomo še sporočili. Ampak to, kar se je zgodilo včeraj, ko so materam samohranilkam in revnim zaposlenim, popolnoma po nepotrebnem vzeli 16 milijonov evrov, hkrati pa sprejeli popolnoma nesocialno davčno reformo oziroma davčno reformo za bogate, to je začetek konca tega sodelovanja. Vsaj jaz tako ocenjujem”.

COMMENTS

Wordpress (0)