(VIDEO) Šarec Janševo kampanjo proti sebi in kabinetu ocenil kot “kurjenje mokrih drv”: “deležen sem vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS.” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec Janševo kampanjo proti sebi in kabinetu ocenil kot “kurjenje mokrih drv”: “deležen sem vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS.”

(VIDEO) Šarec Janševo kampanjo proti sebi in kabinetu ocenil kot “kurjenje mokrih drv”: “deležen sem vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS.”

Premier Marjan Šarec se je na Facebook profilu danes odzval na poročanje o domnevnem posredovanju pri zaposlitvi nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi. Kot je zapisal, ni vršil nobenih pritiskov glede zaposlitve. Tudi druge navedbe glede članov kabineta so, kot je zapisal predsednik vlade Marjan Šarec “namenjene zgolj temu, da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje”.

“Kakor sem že navajen zadnji dve leti, odkar sem stopil v državno politiko, sem deležen vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS. Tudi tokrat je tako. Začelo se je z mojo preteklostjo, mojo posvojitvijo in mojim domnevnim tujim poreklom. Tokrat mi očitajo zunajzakonsko razmerje, kar pomeni, da so se spet spravili na osebno raven. Omenjena gospa nikoli ni bila zaposlena na občini Kamnik, niti z njo nimam nobenega razmerja. Prav tako pa nisem vršil nobenih pritiskov glede zaposlitve. Tudi druge stvari, omenjene v članku glede članov mojega kabineta, so namenjene zgolj temu, da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje. Pa nas ne bodo, še bolj bomo grizli! To je vse kurjenje mokrih drv. Kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo, je izrek, ki se ga v kabinetu večkrat spomnimo. Mi se vročine ne bojimo. Tudi govorice, kako smo v koaliciji tik pred razpadom in sprti, ne držijo.

Prepričan sem, da je v naši ljubi Sloveniji dovolj resnih problemov, ki jih rešujemo in jih moramo reševati. In to skupaj”.

Poslanska skupina SDS je predlagala, naj komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) obravnava morebitno zlorabo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) s strani Šarca in državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, o kateri je v ponedeljek poročal spletni portal Požareport. Zlorabila naj bi svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi.

V Sovi so navedbe o morebitni zlorabi agencije že v celoti zavrnili. V torek pa je nekaj članov Knovsa obiskalo sedež Sove, kjer so preverjali postopke kadrovanja in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi nekdanje uradnice kamniške občine, je poročal Spletni časopis. Dokončni izsledki nadzora še niso znani.

Kot kaže je predsedniku vlade uspelo pomiriti tudi duhove v koaliciji . Potem ko je Svet stranke SAB sinoči sklenil, da bo SAB kandidata za novega ministra za kohezijo predlagala po sprejetju proračuna, bo po naših informacijah premier Marjan Šarec najverjetneje še danes predlagal, da predsednica SAB in ministrica za infrastrukturo začasno prevzame tudi vodenje resorja za kohezijo.

Svet stranke je namreč sinoči predlagal, da vodenje resorja potem ko se bodo Iztoku Puriču iztekli tekoči posli, začasno prevzame Alenka Bratušek, sicer ministrica za infrastrukturo. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je že od nastopa aktualne vlade v domeni SAB, zato, kljub rahlemu “izsiljevanju” Bratuškove za njeno imenovanje ni nobenih ovir. Sprva je kohezijo vodil Marko Bandelli, ki je bil zaradi neprimerne komunikacije prisiljen odstopiti, iz osebnih razlogov pa je odstopil tudi njegov naslednik Iztok Purič. Funkcija mu je prenehala danes, ko se je z njegovim odstopom seznanil DZ.

Kot so v sporočilu za javnost po sinočnji seji sveta SAB zapisali, so se odločili za to, da počakajo z iskanjem novega ministrskega kandidata, “ker iz izjav in dejanj partnerjev kaže, da proračun lahko ne bi bil sprejet, kar bi pomenilo, da vlada dejansko ne more delovati naprej”.

Bratuškova, ki je organom stranke predlagala tako ravnanje, je včeraj novinarjem ob robu sestanka koalicije o Adrii Airways znova opozorila, da se pri proračunu “nekaj zapleta”. SAB je sicer sinoči odločil tudi, da bodo poslanci omenjene stranke v parlamentu podprli proračun, kar pomeni, da gre pri odločitvi Sveta SAB in “dramatičnem sporočilu za javnost” bolj za “demonstracijski” učinek in utrditev pozicije Alenke Bratušek znotraj koalicije.

O proračunu bo državni zbor odločal konec novembra. V SAB ocenjujejo, da “se noben resen in kredibilen kandidat za vodenje vladne službe zaradi možnosti nesprejetja proračuna noče izpostavljati kot kandidat za ministra vlade, ki utegne pasti tik po tem, ko bi bil potrjen za ministra”.

Sta pa tako svet kot izvršni odbor SAB sprejela sklep, da bodo poslanci SAB podprli proračun za leti 2020 in 2021. “V SAB namreč pozdravljamo zaveze koalicije in predsednika vlade o dvigu pokojnin z dvigom odmernega odstotka in prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno,” so zapisali po seji.

Svet in izvršni odbor SAB sta sprejela sklep, da bodo poslanci SAB podprli proračuna za leti 2020 in 2021. V SAB namreč pozdravljamo zaveze koalicije in predsednika vlade o dvigu pokojnin z dvigom odmernega odstotka in prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno.

Glede na to, da bodo v SAB s predlogom za Puričevega naslednika počakali, bo resor vsaj nekaj časa brez lastnega ministra s polnim mandatom. A predsednica SAB Bratuškova zatrjuje, da črpanje evropskih sredstev nikakor ni ogroženo.

Sporočilo za javnost po sinočnjem Svetu stranke objavljamo v celoti:

Koalicijski partnerji so včeraj popoldne za zaprtimi vrati razpravljali o možnem ukrepanju države po napovedi stečaja Adrie Airways. Odločitve po srečanju premier Marjan Šarec še ni mogel predstaviti, saj, kot je pojasnil, zaenkrat na voljo še nimajo dovolj podatkov.

Premier Marjan Šarec po sestanku koalicije o tem, da morajo o reševanju položaja po stečaju Adrie Airways še premisliti. “Zaenkrat ne morem biti konkreten, to je bil prvi sestanek koalicije na to temo,” je dejal in pojasnil, da so slišali predstavitev DUTB, kaj bi pomenilo, če bi se odločili za ustanovitev državnega podjetja. Vendar o podrobnostih ni želel govoriti. “Ne gre za kupovanje avta, gre za bistveno večje zadeve,” je dejal in dodal, da zaenkrat nimajo toliko podatkov, da bi lahko že danes sporočili kakršnokoli odločitev. Zato so si vzeli še nekaj časa, da pridobijo še dodatne informacije.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek po sestanku koalicije o tem, da po stečaju Adrie ostajata na mizi dve možnostiin dodal, da bodo v naslednjih nekaj dneh preučili prej omenjeni možnosti in na podlagi relevantnih številk v razmeroma kratkem času sprejeli končno odločitev.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Batušek pa je po sestanku koalicije govorila tudi o možnosti subvencioniranja določenih letalskih povezav, ter predlogu novele zakona o letalstvu ki ga bo vlada v četrtek obravnavala in predvidoma tudi sprejela . Po tej noveli bi lahko v skladu z evropskimi pravili izbrali za državo pomembne linije, ki za druge prevoznike ne bi bile tržno zanimive, zato bi jih financirala država. “Gre za razmeroma majhno spremembo, a vsebinsko pomembno,” je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Kakšne bi bile finančne posledice takšnega subvencioniranja določenih letalskih povezav, Bratuškova še ne zna oceniti. “Kot država še nismo določili tistih linij, ki so tako pomembne in jih trg ne bo uredil po svoje,” je dejala. Bo pa vlada potrebna sredstva zagotovila pred objavo razpisa.

“Svet stranke je tudi odločil, da bo stranka SAB kandidata za ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo, ki bo nasledil ministra Iztoka Puriča, predlagala po sprejetju proračuna. Predlog sveta stranke je, da vodenje Službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko po izteku tekočih poslov ministra Puriča začasno prevzame ministrica Alenka Bratušek. Tako se je svet stranke odločil zato, ker iz izjav in dejanj partnerjev kaže, da proračun lahko ne bi bil sprejet, kar bi pomenilo, da vlada dejansko ne more delovati naprej. O proračunu bo državni zbor odločal konec novembra – noben resen in kredibilen kandidat za vodenje SVRK se zaradi možnosti nesprejetja proračuna noče izpostavljati kot kandidat za ministra vlade, ki utegne pasti tik po tem, ko bi bil potrjen za ministra”.

COMMENTS

Wordpress (0)