Proizvajalec Mercedes kaznovan z globo v višini 870 milijonov evrov zaradi škodljivih plinov – TOPNEWS.si

Proizvajalec Mercedes kaznovan z globo v višini 870 milijonov evrov zaradi škodljivih plinov

Proizvajalec Mercedes kaznovan z globo v višini 870 milijonov evrov zaradi škodljivih plinov

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler mora plačati globo v višini 870 milijonov evrov za kršitev predpisov o dizelskih emisijah, so sporočili nemški tožilci.

Tožilci in regulatorji po vsem svetu so začeli vrsto preiskav proti proizvajalcem avtomobilov od leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je v dizelske avtomobile nameščal programsko opremo, ki omogoča ponarejanje podatkov o emisijah. Rezultati so pokazali, da so se tudi druga podjetja zatekla k takšnim metodam.

Maja 2017 so nemški tožilci preiskali prostore Daimlerja v okviru preiskave o možni goljufiji v obliki manipulacije s podatki o izpušnih plinih pri dizelskih avtomobilih.

V torek je nemško generalno državno tožilstvo sporočilo, da je Daimler od leta 2008 malomarno opravljal svoje nadzorne naloge, zaradi česar so nekatera dizelska vozila prejela okoljsko certifikacijo kljub previsoki ravni škodljivih plinov.

Globa v višini 870 milijonov evrov je odpravila veliko pravne negotovosti za podjetje s sedežem v Stuttgartu, iz katerega so sporočili, da se na odločitev ne nameravajo pritožiti. Povedali so tudi, da ne nameravajo spremeniti ocene za letošnji dobiček.

Junija so znižali oceno dobička za leto 2019 zaradi pričakovanega višjega zneska rezervacij za težave, povezane z dizlskimi vozili. Ocene rezervacij so zvišali za več sto milijonov evrov.

Daimler, ki med drugim proizvaja Mercedese, je pod regulativnim nadzorom tudi v ZDA. Že februarja 2016 je ameriška Agencija za varstvo okolja zaprosila omenjeno nemško avtomobilsko podjetje, da pojasni emisije škodljivih plinov nekaterih dizelskih avtomobilov.

COMMENTS

Wordpress (0)