(VIDEO) Marjan Šarec o očitkih, da pelje Zorana Jankovića na izlet v Moskvo: “To, kar poslušam že cel dan, da gre gospod Janković z menoj na izlet, seveda ne drži” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec o očitkih, da pelje Zorana Jankovića na izlet v Moskvo: “To, kar poslušam že cel dan, da gre gospod Janković z menoj na izlet, seveda ne drži”

(VIDEO) Marjan Šarec o očitkih, da pelje Zorana Jankovića na izlet v Moskvo: “To, kar poslušam že cel dan, da gre gospod Janković z menoj na izlet, seveda ne drži”

Ko se je Šarčeva koalicija vračala iz Brda pri Kranju, kjer so usklajevali končni osnutek proračuna za prihodnji dve leti, jih je na Torovem na avtocesti proti Ljubljani na velikem jumbo plakatu na rdeči podlagi pričakal zapis: “Vlada priporoča. Ne skrbite, če je voda v bazenu – skočite”. Velik jumbo plakat je po vsej verjetnosti v najemu opozicijske SDS, ki ob avtocestah v zadnjem času najema največja plakatna mesta za različne kampanje, ki so v glavnem uperjene proti vladi. Ob tem sem se spomnil na vprašanje novinarja Mihe Jenka iz Dela na tiskovni konferenci po končanem koalicijskem vrhu, kjer je Marjana Šarca vprašal kje vidi razvojno komponento tega proračuna, o katerem so danes razpravljali. “Vemo, da opozicija zmeraj, ko pride predlog proračuna v parlament, ga raztrga, da ni razvojno naravnan. Ali lahko najdete kakšno komponento in jo izpostavite, da vidimo, da je razvojno naravnan? je bil vztrajen Jenko.

Premier Marjan Šarec, ki je s predstavniki opozicijskih strank na tiskovni konferenci na Brdu odgovarjal približno takole. “Opozicija vedno tako reče, mislim, da že vseh 30 let, kar obstaja samostojna Republika Slovenija. Vedno, ko opozicija začne razpravo v parlamentu pove, da je nerazvojno naravnan. To sem doživel tudi na prejšnji funkciji. Je pa res, da smo na področju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport namenili večja sredstva in tam je zagotovo ta razvojna komponenta prisotna. Problem našega proračuna je strukturni. Potem tudi ta sredstva, ki so namenjena MORS, so namenjena za razvoj. Potem seveda tudi na številnih drugih področjih, tudi na drugih ministrstvih ima vsako ministrstvo nekaj sredstev, namenjenih za razvoj. Kot sem pa povedal uvodoma, je problem našega proračuna tudi strukturna porazdelitev, oziroma strukturno je nekoliko neugoden, ker nam ogromno poberejo zakonske obveznosti. Tako, da na splošno v proračunu je veliko zakonskih obveznosti in je tisti dinamični del ali kakor mu rečemo, del proračuna, ki ga lahko prerazporejamo sami, je odstotek izredno majhen. K temu prispeva tudi fiskalno pravilo, kajti mislim, da imamo najbolj rigorozno fiskalno pravilo znotraj EU. In tudi o tem bi se bilo seveda potrebno pogovoriti. Tudi če opozicija danes pride na oblast in začne sestavljati svoj proračun, bo točno enako naravnan. Ne bo nič kaj preveč drugače”.

Bolj kot proračun pa je novinarje zanimal vladni obisk v Moskvi. Na Brdu so namreč manjkali kar trije ministri iz vrst SMC, Miro Cerar, Zdravko Počivalšek in Ksenija Klamfer iz vrst SMC, ki naj bi bili že danes na poti v Moskvo. Novinar Denis Malačič iz Planet TV- ja, medijske hiše, ki je prejšnji četrtek Šarcu postregla z afero SODO oziroma razkritji okoli ministrice Alenke Bratušek, je premierju postregel z vprašanjem, ali se lahko mogoče odzove na očitke, “potem, ko ste gospodu Jankoviču stopili v bran pri odpisu dolgov, ga sedaj še peljete na izlet v Moskvo?”

Marjan Šarec: “No, kot prvo, jaz mu nisem stopil v bran, nikakor ne. Jaz sem samo povedal dejstva. Povedal sem dejstva. Prvo dejstvo, da je odločilo sodišče, drugo dejstvo sem pa povedal, da je odločilo po veljavni zakonodaji. In s tem mu nisem stopil v bran, jaz sem samo povedal, če želimo drugačno ravnanje, moramo spremeniti zakonodajo. To je neizpodbitno dejstvo. Jaz pa razumem, da ljudje v tej državi ne razumejo, kako lahko nekdo za 100 evrov ostane brez hiše, ne razumejo, kako lahko nekdo plača 1000 evrov kazni, ker so ga pripadniki finančne policije prišli skorajda aretirat s čeladami in orožjem. To ljudje težko razumejo. In to zelo dobro razumem tudi sam. Kar se tiče pa izleta v Moskvo, ga pa ne peljem jaz. Dejstvo je, da gospod Janković ni del državne delegacije, on gre na srečanje z županom Moskve, kajti Moskva in Ljubljana sta pobrateni mesti in bo tam, kolikor vem, podpisal tudi sporazum o dobavi plina mestu Ljubljana. Tako, da to, kar poslušam že cel dan, kako gre gospod Janković z menoj na izlet, seveda ne drži. Naša državna delegacija je znana in gospod Jankovič ni del te delegacije. …Midva sva se s predsednikom vlade Medvedjevom srečala v Bruslju, takrat ob robu vrha Evropa Azija in sva se seveda ob pogovoru dotaknila vseh tem, ki nas zadevajo medsebojno in takrat me je predsednik vlade povabil na uradni obisk v Moskvo,

Ta obisk je namenjen temu. Kot veste deluje tudi mešana meddržavna komisija za področje gospodarstva. Z nami gre tudi manjša gospodarska delegacija vseh podjetij, ki imajo posle tam. Kljub sankcijam vse države EU sodelujejo z Rusijo, saj veste Mercedez je tam odprl tovarno in tako naprej in tudi Slovenija mora ščititi svoje interese in uveljavljati tudi poslovno sodelovati tam, kjer je to mogoče. Ta obisk je namenjen temu, da si izmenjamo svoja stališča, da utrdimo odnose, in da se dogovorimo o nadaljnjem poslovnem sodelovanju tako, kot delajo vse države Evropske Unije. Od največjih pa do najmanjših”.

Na vprašanje, ali ga bo sprejel tudi Putin je Šarec dejal: “Ja, premier Medvedjev me je povabil in k njemu grem na obisk”.

Sicer pa je celotni koalicijski vrh potekal pod vtisom zadnje afere, zato je novinarje razočarala odsotnost ministrice za infrastrukturo, ki je danes že bila na letalu za Abu Dabi. Marjan Šarec je na vprašanje, ali je že preučil, kaj se je dogajalo na SODU oziroma na vladi dejal:

“Ne, saj pozabil ni nihče nič. Gradivo je šlo na vlado, bilo je tudi usklajeno, kolikor vem s pravno službo, oziroma službo vlade za zakonodajo. Kar se tiče tega dogajanja, danes o tem nismo govorili, ker je ministrica tudi odsotna. Imamo takšna in drugačna mnenja. zdaj seveda prva nadzornica pravi tako, nekdo drug pravi drugače. Skratka težko je razsojati ob tako diametralno nasprotnih izjavah. in kot sem rekel, če se kjerkoli na katerem koli ministrstvu zgodi kaj nezakonitega, so zato tudi pristojni organi”.

Nasploh je koalicijski vrh potekal v senci razkritij, povezanih z Alenko Bratušek, kjer so vsi domnevno odgovorni zanikali vpletenost v afero ali pa niso hoteli prevzeti odgovornosti za medijski napad. Tako so v SD-ju, na omenjeno stranko je namreč padel sum, da stoji za afero proti Bratuškovi, odločno zanikali vpletenost v afero, saj naj bi bila Bratuškova blizu SD-ju ali vsaj nekaterim poslancem.

COMMENTS

Wordpress (0)