Avstrijci opozarjajo: Balkanska migrantska pot vse bolj aktivna in nevarna – TOPNEWS.si

Avstrijci opozarjajo: Balkanska migrantska pot vse bolj aktivna in nevarna

Avstrijci opozarjajo: Balkanska migrantska pot vse bolj aktivna in nevarna

Avstrijski mediji so objavili ocene svojih varnostnih služb o balkanski migrantski poti, za katero pravijo, da postaja vse bolj aktivna in nevarna.

Avstrijski zvezni urad za kriminal (Bundeskriminalamt) trdi, da vsi znaki kažejo na “zaostrovanje razmer na balkanski poti” in da je v zadnjem času vse bolj opazna aktivnost tihotapcev z ljudmi. Gerald Tatzgern, vodja oddelka za boj proti tihotapljenju in trgovini z ljudmi, je o tem spregovoril v medijih in poudaril, da so v preteklih dneh opazili tudi povečano število situacij, ki ogrožajo življenja migrantov.

Primeri iz Hrvaške in Grčije

Kot primer naraščajoče nevarnosti avstrijski Bundeskriminalamt omenja tudi nedavni primer migrantskega kombija, ki je zapeljal v reko na Hrvaškem, v katerem je umrl en migrant, medtem ko je voznik sprva bežal pred policijo. Poročajo tudi, da na Hrvaškem še vedno obstajajo minska polja iz “jugoslovanske vojne”, kar predstavlja dodatno nevarnost, vendar je tihotapec imel srečo, da mu je uspelo prevoziti eno od njih, ne da bi aktiviral mine.

Dan po nesreči na Hrvaškem se je v Grčiji pripetila nesreča, v kateri je džip, ki je prevažal migrante, zletel s poti v jarek pri poskusu, da bi se izognil policijski kontroli. Umrlo je 6 od 16 migrantov iz držav, kot sta Pakistan in Egipt, ki so v Grčijo prišli iz Turčije. Oba tihotapca sta bila Bolgara, ki sta poskušala pobegniti, a jih je grška policija ujela.

Tihotapci z ljudmi znižali cene

Avstrijci opozarjajo, da so tihotapci na balkanski poti začeli zniževati cene svojih uslug za nezakonito prečkanje meje v primerjavi s prej in za vožnjo iz Grčije do Severne Makedonije ali Albanije zaračunajo v naprej le med 100 in 200 dolarji.

“V Grčiji so otoki kot tudi kopno polni” migrantov, opozarja Gerald Tatzgern, na severu Bosne in Hercegovine pa je že med 7.000 in 8.000 migrantov. Njihov cilj je, da pred zimo vstopijo na Hrvaško in dosežejo ciljno državo.

Poudarjajo tudi, da je slovenska policija sporočila, da je zabeležila 50-odstotno povečanje nezakonitih prehodov meje, poroča Die Presse.

COMMENTS

Wordpress (0)