Zaradi zamrznitve protestov Medvedu grozijo s smrtjo – Sobotni “preformans” prevzel Marjan Podobnik in SLS, ki sicer zanika avtorstvo grožnje proti Medvedu – TOPNEWS.si

Zaradi zamrznitve protestov Medvedu grozijo s smrtjo – Sobotni “preformans” prevzel Marjan Podobnik in SLS, ki sicer zanika avtorstvo grožnje proti Medvedu

Zaradi zamrznitve protestov Medvedu grozijo s smrtjo – Sobotni “preformans” prevzel Marjan Podobnik in SLS, ki sicer zanika avtorstvo grožnje proti Medvedu

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je prejel anonimno grožnjo s smrtjo in požigom kmetije. Anonimno grožnjo je Medved prejel potem, ko je njegov sindikat odpovedal za soboto napovedan protest Na Agri – Kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni – zaradi problematike zveri in zamrznil protestne dejavnosti. Medved si ne upa ugibati, ali je grožnja povezana z zamrznitvijo protestov, je pa vse skupaj prijavil policiji.

Očitno pa je prišlo tudi do ohladitve odnosov med vodstvom Slovenske ljudske stranke oziroma njenim predsednikom, ki je danes dopoldne v sporočilu za javnost napovedal, da kljub zamrznitvi sobotni protest vendarle bo in da organizacijo od sindikata kmetov prevzema Slovenska ljudska stranka.

“Protestni shod v Gornji Radgoni bo! je naslov sporočila, v katerem SLS s svojimi kmečkimi stanovskimi in drugimi organizacijami poziva vse prizadete zaradi napadov volkov, medvedov in šakalov in druge, ki podpirajo prizadevanje za varno podeželje, da se udeležijo protestnega shoda v soboto, 24. avgusta 2019 ob 10. uri v Gornji Radgoni. Protestni shod se bo odvijal na parkirišču ob glavnem vhodu na Radgonski sejem, med stavbo kmetijske zadruge in železniško progo”, je med drugim zapisano v sporočilu za javnost, v nadaljevanju pa Podobnik odkrito priznava, da so v SLS prevzeli organizacijo protesta.

“Ker je Sindikat kmetov Slovenije zamrznil protest kljub temu, da Vlada RS ni sprejela nobenega od ključnih ukrepov, ki so bili zahtevani, smo v SLS prevzeli organizacijo protesta. Smo namreč pred začetkom novega šolskega leta in vse več staršev z zaskrbljenostjo spremlja množične napade volkov, medvedov in šakalov na domače živali, vse bolj pa so ogroženi tudi ljudje. Napadi se dogajajo vsakodnevno, čeprav večina medijev o tem iz različnih razlogov ne poroča več. Stopimo skupaj za obdelano, poseljeno in varno podeželje, ki bo kmetom in vsem podeželanom zagotavljalo normalne pogoje za življenje in delo, meščanom pa zagotavljalo kakovostno hrano in varen prostor za preživljanje prostega časa!”

V nadaljevanju pa SLS postavlja nove pogoje, ki niso bili del dogovora med sindikatom kmetov in predsednikom vlade Marjanom Šarcem.

“Protestni shod smo pripravljeni odpovedati, če bo Vlada RS do jutri, petka, 23. avgusta 2019, z ustreznim aktom sprostila odstrel volkov v vseh primerih, kadar volk napade domače živali v ograjenih pašnikih ali je opažen v neposredni bližini domačij, in če do jutri z ustreznim odlokom določi nadomestilo za slabšo kakovost življenja v minimalni višini 150 oz. 100 eur/ha/leto za kmetijska oz. gozdna zemljišča v vseh občinah, ki so obremenjene z napadi zveri ali s prevelikim številom zveri. Ta ukrep se mora izvajati do zmanjšanje populacije zveri, ki ga prostor prenese”.

Zaradi tega sta na Twitterju že prekrižala peresi Marjan Šarec in predsednik SLS Marjan Podobnik.

“Predsednik Sindikata kmetov Anton Medved je prejel grožnje s smrtjo in požigom kmetije. Tega si človek, ki je vse svoje življenje pošteno delal, ne zasluži. Pošiljatelj je navaden strahopetec, ki ga vodi samo lasten interes in odsotnost vsake empatije. Očitno je dialog moteč,” je na Twitterju zapisal predsednik vlade Marjan Šarec.

Marjan Podobnik mu odgovarja: Ne, gospod Marjan Šarec, ni moteč dialog. Moteča so prizadevanja kmečkega sindikata in stranke SLS, da se zmanjša populacija zveri in zaščiti ljudi in domače živali na podeželju. In vaša odgovornost, če se bo zgodila človeška tragedija, bo zelo neposredna. Ker imate vzvode. Vse!”

Na Twitterju pa so se že pojavili namigi, da za grožnjami Medvedu stoji stranka SLS, kar je Marjan Podobnik sicer zanika, češ, da je grožnja datirana pred zamrznitvijo protesta.

“16.avgusta je datirana grožnja Medvedu, 5 dni pred odpovedjo protesta. In Marjan Šarec bi grožnjo rad pripisal stranki SLS. Ne bo šlo,” na očitke odgovarja Podobnik.

Ne glede na to, da je bila datirana ali antidatirana grožnja, je očitno, da je prišlo do nestrinjanja oziroma konflikta tako med stranko SLS kot sindikatom, pa tudi znotraj sindikata.

Tako politiki, ki so vpleteni v zgodbo na eni strani kot tudi tisti na drugi strani pa so enotno stopili v bran Medvedu in ocenili takšne grožnje kot nesprejemljive.

COMMENTS

Wordpress (0)