(VIDEO) Marjan Šarec: “Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka NEK” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec: “Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka NEK”

(VIDEO) Marjan Šarec: “Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka NEK”

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v Krškem obiskal informacijsko središče Skupine GEN in Nuklearno elektrarno Krško. Obisk v družbah GEN in NEK v Krškem je bil osredotočen predvsem na pomen jedrske energije za zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo. “Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej, če želimo biti razvojno uspešna država,” je na tiskovni konferenci pred sedežem NEK dejal.

Marjan Šarec se je sicer najprej sestal s predsednikom uprave družbe GEN energija Martinom Novšakom, nato si je ogledal center vodenja proizvodnje Skupine GEN ter multimedijsko interaktivno središče Svet energije. Sledilo je srečanje z vodstvom NEK in ogled jedrske elektrarne.

“V luči sprememb, ki se dogajajo na energetskem področju, in razmisleku o prihodnjih virih energije se bo treba kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Z vodstvom elektrarne smo ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država, saj nam Nek proizvede znaten del električne energije, njen manko pa bi hitro občutili,” je dejal Šarec.

Kot je ob zaključku obiska poudaril, ostaja jedrska energija v Sloveniji pomemben vir zanesljive oskrbe z električno energijo. Zaveza razogljičenju in doseganju podnebnih in energetskih ciljev do leta 2050 za konkurenčno, varno in nizkoogljično gospodarstvo bo z rastočo rabo energije, digitalizacijo in povezovanjem infrastrukture, skupaj z izzivi 4. industrijske revolucije in družbe 5.0, definirala nadaljnji razvoj energetske infrastrukture. Vlada se zaveda, da bo zato zanesljiva in napredna infrastruktura pomemben dejavnik za konkurenčno gospodarstvo, ki nudi kakovostna delovna mesta. Ciljev zagotavljanja varne, trajnostne in konkurenčne energije pa ne bomo uresničili brez raznolikosti naše energetske mešanice, v kateri bodo imeli v prihodnje osrednje mesto nizkoogljični obnovljivi viri in jedrska energija.

Obstoječi blok Neka naj bi deloval do leta 2043, približno takrat pa bo po načrtih ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj, zato premier meni, da potrebujemo resno energetsko politiko, s katero bomo določili, kaj hočemo. “Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da jo nimamo od kje dobiti,” je orisal Šarec, ki meni, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti.

Marjan Šarec je tudi povedal, da je Slovenija jedrska država, imamo jedrsko elektrarno, ki nam proizvede znaten del naše električne energije in čim ne bi imeli te elektrarne, bi hitro občutili pomanjkanje energije. Lahko bi se zgodili tudi najslabši možni scenariji, zato je naše temeljno vodilo, ki bo vsaj dokler bom sam na tem mestu, da moramo vložiti vse napore in pristopiti k izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne.

Koalicijske podpore ideji gradnji drugega bloka premier sicer še ni iskal, prav tako danes ni želel ugibati o tem, ali bi lahko pri gradnji in financiranju drugega bloka znova sodelovali z drugimi državami. “Trudil pa se bom, da Slovenija ostane energetsko neodvisna,” je zagotovil.

Premier se je ob predstavitvi projekta JEK 2 seznanil tudi s ključnimi ugotovitvami doslej pripravljenih strokovnih študij, ki omogočajo širšo družbeno in politično razpravo o vlogi jedrske energije v energetski prihodnosti Slovenije.

COMMENTS

Wordpress (0)