“Make sports, not war” med nasprotniki in zagovorniki odstrela – Marjan Podobnik nasprotnike odstrela vabi na nogometno tekmo – TOPNEWS.si

“Make sports, not war” med nasprotniki in zagovorniki odstrela – Marjan Podobnik nasprotnike odstrela vabi na nogometno tekmo

“Make sports, not war” med nasprotniki in zagovorniki odstrela – Marjan Podobnik nasprotnike odstrela vabi na nogometno tekmo

Čeprav so v SLS v petek sporočili, da podpirajo zahteve Sindikata kmetov Slovenije za preprečitev napadov zveri in pozdravlja njihovo odločitev za prestavitev drugega protestnega shoda na 24. 8. v Gornji Radgoni, so v najnovejšem sporočilu nasprotnikom odstrela medvedov in volkov ponudili športni izziv in jih povabili na nogometno tekmo na Agro v Gornji Radgoni. Hkrati so v SLS napovedali tudi umik napovedi o finančnem stimuliranju odstrela volkov.

Tako so v petek v sporočilu za javnost sicer zapisali, “da SLS podpira zahteve Sindikata kmetov Slovenije (SKS) za preprečitev napadov zveri in pozdravlja prestavitev predvidenega jutrišnjega protestnega shoda v Jelšanah na naslednjo soboto, 24. 8., ob 10. uri, v Gornji Radgoni ter umika napoved o finančnem stimuliranju odstrela volkov.

V SLS z zaskrbljenostjo spremljamo vsakodnevne napade volkov in medvedov, kar kmete in druge prebivalce podeželja spravlja v velike stiske. Povečuje se tudi strah, kaj se bo dogajalo ob skorajšnjem začetku novega šolskega leta, ko bodo preko nevarnih območij morali hoditi mnogi šoloobvezni otroci.

V SLS obžalujemo, da sta Ministrstvo za okolje in prostor in Vlada RS zavajala kmete in drugo javnost z neresničnimi navedbami o zagotovitvi vseh pogojev za pospešen odstrel najbolj nevarnih volkov, saj se to dejansko ni zgodilo. Predsednik Lovske zveze Slovenije g. Bradač je v preteklih dneh javno povedal, da izmed skoraj sto volkov trenutno še vedno lahko odstrelijo le tri in do konca leta skupaj devet. Če odstrelijo napačnega, jih čaka visoka kazen.

SLS kljub temu pozdravlja odločitev kmečkega sindikata, da se predvideni jutrišnji protestni shod v Jelšanah prestavi na naslednjo soboto, 24. 8., ob 10. uri, v Gornjo Radgono, da bi Vlada RS lahko do takrat pokazala, kakšni so njeni resnični nameni glede reševanja problemov zaradi napadov zveri.

Zaradi zelo burnih odzivov na napoved predsednika SLS Marjana Podobnika, da bo SLS lovce, ki bodo zakonito odstrelili volka na zakonsko ustrezen način podprla s 500 evrov, SLS umika to napoved in se odreka taki obliki stimulacije za hitrejše zmanjšanje števila volkov. Kolikor smo obveščeni, so se o taki obliki stimulacije pogovarjali tudi na Vladi RS, saj je to marsikje po svetu uveljavljen in uspešen način ob nujnem ukrepanju.

SLS se ne spušča v to, kako bo Vlada RS zagotovila ustavno pravico kmetom in drugim ljudem na podeželju do varnosti in zaščite njihovega premoženja. Zahtevamo pa, da se po več mesecih premajhnih aktivnosti in večdnevnem zavajanju o zagotovitvi vseh pogojev za uspešen nujen odstrel volkov, začne s problemom ukvarjati tako, da ga bo rešila ali pa naj prizna, da tega ni sposobna. Zato bo SLS tudi v prihodnje odločno podpirala aktivnosti Sindikata kmetov Slovenije, s ciljem zagotoviti pogoje za varno, obdelano in poseljeno podeželje, ki bo celotni Sloveniji lahko zagotavljalo tudi dovolj kakovostne hrane v primeru kakršnih koli izrednih razmer. Zato vabimo člane in simpatizerje SLS, da se množično udeležijo protestnega shoda 24. 8., ob 10. uri v Gornji Radgoni, če do takrat zahteve SKS ne bodo uresničene.

Medtem ko so v sindikatu kmetov podpisovali svojo peticijo, pa je okriljem društva za dobrobit živali AniMa nastala peticija s pozivom k sobivanju človeka z medvedom in volkom, pod katero so zbrali 13.462 podpisov proti odstrelu medvedov in volkov.

Društvo je podpise, zbrane pod peticijo v petek izročilo ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu. “S predajo podpisov želimo doseči, da se prisluhne glasu razuma glede sobivanja človeka z medvedom in volkom,” so sporočili iz društva.

“Potrebni so dolgoročni ukrepi, da bo ‘volk sit in koza cela’. Slovenija mora ohraniti svojo populacijo zveri, ki je ključna za ohranjanje naravnega ravnovesja. Lovci v to ravnovesje vse preveč posegajo, ceno za to pa zdaj plačujejo kmetje, ki so pred časom zahtevali odstrel srnjadi zaradi povzročanja škode na poljščinah,” so poudarili.

Zato je treba po njihovem mnenju znatno omejiti in bolje nadzorovati odstrel srnjadi ter pogojiti subvencioniranje reje živali na območjih volka in medveda z izvajanjem zaščitnih ukrepov.

“Tradicionalno vpliven kmečki sindikat spretno izkorišča podporo konservativnih strank in ustrahuje vlado, sredinske in leve stranke pa molčijo,” so ob tem kritični v društvu AniMa, kjer so mnenja, da rejci drobnice, ki najbolj diši volkovom, zavračajo zaščitne ukrepe, ki jih že leta zagotavlja država – med drugim ograje in pastirske pse.

Do aktualnega dogajanja so kritični tudi v civilni iniciativi Aktivna Kočevska, ki je sicer konec maja vlado skupaj s civilnima iniciativa Nova vas-Loška dolina in Primorska naslovila poziv za takojšnjo ureditev prekomernega števila zveri.

“Koristoljubni politiki so prepoznali tematiko tragedije zaradi napadov zveri na domače živali kot prvovrstno politično temo. Žal so Podobnik (predsednik SLS Marjan Podobnik, op. a.) in njegovi prišepetovalci izkoristili stisko kmetov ter prebivalcev podeželja, ki smo se združili v različne civilne iniciative ter z argumenti postopoma mehčali ministre,” je v sporočilu za javnost poudaril predstavnik civilne iniciative Božidar Peteh.

Ob tem je pozval k “treznim glavam in zamrznitvijo protestov vsaj toliko časa, dokler v torek sprejeti dogovori na ministrstvu za okolje in prostor ne pokažejo svoje (ne)učinkovitosti”. “Predvsem pa prosim, politiko stran od problematike zveri. Tu nima kaj iskati pozivanje k politični odgovornosti,” je dodal.

“Prizadeti kmetje, podeželani: razum v roke! Naših težav ne bo rešila katerakoli politična opcija. Zato prste stran od nje. Močni in uspešni bomo, če bomo združeni nestrankarsko in v odvisnosti od tega, kako močne argumente bomo imeli in nenazadnje tudi, kako bomo sodelovali z oblastjo pri iskanju rešitev,” je še poudaril Peteh.

V SLS-u so po predaji peticije proti odstrelu medvedov in volkov v javnost poslali še eno sporočilo za javnost: “Danes so nasprotniki kakršnega koli odstrela zveri okoljskemu ministru g. Zajcu predali peticijo s 13.462 podpisi. V SLS spoštujemo povsem nasprotna mnenja od našega, ob enem pa obžalujemo, da pobudniki peticije niso ponudili realnih predlogov rešitve za akuten problem, ki ga povzročajo vsakodnevni napadi volkov in medvedov. Pobudnikom peticije zato predlagamo, da v dokaz resnega namena zaščite prekomernega števila volkov in medvedov nekaj le teh prevzamejo v svoje ožje lokalno okolje in tako žrtvujejo del svoje varnosti, pridobili pa bodo tudi izkušnjo občutka sobivanja z medvedi in volkovi.

Ker pa v SLS verjamemo, da se je kljub različnim pogledom ali pa ravno zaradi tega, v dobro vseh potrebno srečevati in pogovarjati, vabimo podpisnike peticije na dobrodelni nogometni dvoboj, ki bi ga izpeljali v okviru radgonskega sejma med 24. in 29. avgustom. Namen uporabe zbranih sredstev bi dogovorili skupaj. Ob tej priložnosti bi izpeljali tudi okroglo mizo o tej tako žgoči problematiki”.

COMMENTS

Wordpress (0)