Podobnikov “ples” z volkovi ali “lov na stekle lisice” – Slovenska ljudska stranka bo vsakemu lovcu, ki bo odstrelil volka donirala 500 evrov – TOPNEWS.si

Podobnikov “ples” z volkovi ali “lov na stekle lisice” – Slovenska ljudska stranka bo vsakemu lovcu, ki bo odstrelil volka donirala 500 evrov

Podobnikov “ples” z volkovi ali “lov na stekle lisice” –  Slovenska ljudska stranka bo vsakemu lovcu, ki bo odstrelil volka donirala 500 evrov

Marjan Podobnik je danes tako rekoč odprl sezono lova na volkove, ki je v Sloveniji menda po zadnjem štetju 90, z obljubo donacije 500 evrov za vsakega odstreljenega volka, tako, kot je bilo to v nekdanji Jugoslaviji do leta 1974, ko je vsak, ki je prinesel trofejo odstreljenega volka, dobil denarno nagrado. Podobnik je dejal, da po njegovih informacijah podobno razmišljajo tudi v vladi, ki naj bi imela danes dopisno sejo tudi na to temo. Po njegovih informacijah naj bi pristojni na zadnjih sestankih sicer iskali rešitev za dodatno spodbudo lovcev z ustrezno nagrado za odlov.

“Po naših informacijah sestanki, tudi današnji, gredo v smeri, da bi, tako kot je bilo pred leti, mislim, da je do leta 1974 tudi v naši takratni skupni državi veljal sistem, da tisti, ki upleni volka dobi nagrado, da bi tudi sedaj dodatno stimulirali lovce in druge, ki dobijo ta pooblastila, za ustrezno nagrado. za odlov oziroma odstrel volka. No in potem smo se v eni skupini tu pogovorili in glede na prislovično počasnost vlade pri teh ukrepih, moram pa reč, da tega izrazito in izrecno podpiramo, da bomo do takrat, ko bo vlada to izvedla, vsakemu tistemu, ki bo opravil zakonit odlov volka Slovenska ljudska stranka donirala 500 evrov. Kot vzpodbudo, ker gre vendarle za zahteven lov in kot vzpodbuda za to, ker je treba v kratkem času narediti te nujne poteze. In tudi zato, da bi vendarle pokazali na prave ljudi, ki delajo napačne poteze za to, da kmetje in drugi ljudje na podeželju niso ustrezno zaščiteni.

Tako je Marjan Podobnik slikovito, lahko bi rekli kar filmsko predstavil tiralico za volkovi in začel ples SLS z volkovi, ki ga SLS vodi preko sindikata kmetov. Le ti so bili tudi organizatorji protesta v Velikih Laščah in Podobnik zavrača očitke o politizaciji problema. Predsednik SLS Marjan Podobnik je danes opozoril na stroge pogoje interventnega zakona za odvzem volkov iz narave, zaradi katerih naj bi se lovci tudi v strahu pred kaznijo ne odločali za lov.

“Tu ne gre več, bom rekel na pol filozofsko vprašanje odnosa do velikih zveri, na kašen način se naj do tega obnašamo. Tu gre za temeljno vprašanje, ali so kmetje in drugi ljudje na podeželju zaščiteni skladno s pravicami, ki jim jih daje ustava in slovenska ustava nedvoumno govori o tem, da je slovenska država dolžna ljudem zagotoviti varnost in zaščititi tudi njihovo premoženje… Glejte, mi smo bili res dobesedno šokirani, ko smo včeraj izvedeli, in ena ministrica je to potrdila, da do včeraj, lovci in interventna skupina niso mogli streljati ali odvzeti volka iz narave v okoljih kjer se pojavljajo vsakodnevni napadi volkov, če ni dokazano, da je pač ta volk večkrat napadel.

Če se malo pošalim se pravi, da mora volk priti s potrdilom o vsaj dvakratnem napadu na drobnico, potem ga lovec lahko odstreli. In lovci, ki se na nas množično obračajo, in tudi drugi so rekli: “Mu povemo zelo odkrito, pod temi pogoji, ko je povsem jasno, da je tudi sicer lov na volka prvič manj zanimiv, v tem letnem času, ni niti za trofeje in tako naprej, da je bolj zahteven. Če ob tem lovec tvega, da bo ustrelil napačnega volka na pravi lokaciji in da mu za to grozi celo kazen, je jasno, da bo iskal način, da ne bo šel na lov,” je prepričan Podobnik.

“Če pa se bo kdaj zgodilo, da bo katera od velikih zveri iztrebljena, pa bodo največjo odgovornost za to nosili tisti predstavniki civilno-družbenih skupin, ki na slovenske in evropske stroške pritiskajo na vlado in druge, da onemogočajo strokovno utemeljeno uravnavanje števila zveri,” je še ocenil Podobnik. Po njegovih besedah si sicer nihče ne sme želeti nezakonitega odstrela volkov, saj bi to pomenilo popoln poraz stroke in politike. Stvari lahko gredo zelo narobe, če jih ljudje vzamejo v svoje roke, je poudaril.

Sindikat kmetov Slovenije se po njegovih navedbah že pripravlja na naslednji protestni shod, s katerim kmetje in podeželani opozarjajo na nevzdržne razmere. Tokrat ga bodo pripravili v Ilirski Bistrici.

Marjan Podobnik je tako v stilu nedavnega celovečerca Jureta Ivanušiča, ki so ga nekateri imenovali kar – prvi pohorski vestern – Stekle lisice, napovedal, da bodo sicer v nasprotnem primeru ljudje vzeli pravico v svoje roke, številni kmetje so namreč tudi lovci in bodo začeli sami z odstrelom volkov. Tako kot Džon, nekakšen štajerskega John Malkovich, Jure Ivanušič, ki je nagle jeze in je kot lovec vešč streljanja, kot pravi Pohorec vzame pravico v svoje roke.

Ko smo že pri filmskih prispodobah, pa je morda bližje problematiki, ki jo spremljamo že nekaj mesecev. Butnskala je slovenski kultni fantastično-groteskno-komični film iz leta 1985 v režiji Francija Slaka, posnet po istoimenski radijski igri Emila Filipčiča in Marka Derganca, ki sta tudi v filmu odigrala glavni vlogi.

Seveda, da ne bo zamere, nihče ne poskuša primerjati realnih problemov rejcev drobnice na podeželju in drugih živali, ki imajo predvsem na Kočevskem in tolminskem realen problem z zverinami, primerjati z Butnglavci, ki v filmu delujejo kot skrivna skupina, ki se z glavami zaletava ob skale, ob čemer se jim prikazujejo stekle lisice, ki naj bi ogrožale svet.

Sicer pa je Podobnik predlagal, da povabi vse novinarje in zainteresirane na nekakšen safari, kjer bi lahko na ogroženih območjih poslušali strašno zavijanje volkov.

COMMENTS

Wordpress (0)