HIT! Leti in vohuni, vendar tistega, ki ga kupi! Norvežani kupili 40 ameriških lovcev F-35, da bi ugotovili, da letala pošljejo njihove tajne podatke nazaj v ZDA! – TOPNEWS.si

HIT! Leti in vohuni, vendar tistega, ki ga kupi! Norvežani kupili 40 ameriških lovcev F-35, da bi ugotovili, da letala pošljejo njihove tajne podatke nazaj v ZDA!

HIT! Leti in vohuni, vendar tistega, ki ga kupi! Norvežani kupili 40 ameriških lovcev F-35, da bi ugotovili, da letala pošljejo njihove tajne podatke nazaj v ZDA!

Ameriški lovci F-35, ki jih je kupila Norveška, imajo impresivni niz visokotehnoloških naprav, norveški vojaški strokovnjaki in uradniki so bili šokirani, ko so ugotovili, da imajo tudi eno lastnost, o kateri so jim Američani zamolčali: pošiljajo občutljive podatke nazaj v Ameriko, naravnost v ameriške računalnike ameriškega velikana v proizvodnji orožja Lockheed Martina.

Norveško kraljevsko letalstvo je pred kratkim prejelo prve tri od 40 kupljenih F-35, ki jih je Norveška naročila pri Lockheed Martinu, za kar je direktor norveškega programa F-35 generalmajor Morten Klever dejal, da so “ključna za nadaljnjo posodobitev naših oboroženih sil in naše sposobnosti ohranjanja varnosti in varovanja interesov tako Norveške kot njenih zaveznic”.

Toda Norveška je za milijarde, vložene v ameriško problematično letalo, dobila tudi nepričakovani dodatek.

Namreč, Norveška je prva država, ki je z lovci F-35 naročila tudi bazo podatkov o misiji – programsko opremo, ki lovcu omogoča izvajanje njegove primarne misije in zagotavlja pilotu “neverjeten pregled nad situacijo.”

Izkazalo se je, da F-35 po vsakem opravljenem letu samodejno prenaša občutljive podatke naravnost v Fort Worth v Teksasu, torej v bazo svojega proizvajalca, ameriškega orožarskega velikana Lockheed Martina! Princip delovanja je podoben, kot pri telefonu iPhone, ki pošilja vse informacije svojemu proizvajalcu.

“Zaradi nacionalne varnosti bi moral obstajati filter, prek katerega bodo države, ki kupujejo F-35, lahko občutljive podatke izvzele iz podatkov, ki jih letalo po vsakem letu sistematično pošilja Lockheed Martinu,” je dejal Lars Gamble, višji svetovalec norveškega ministrstva za obrambo. Čeprav je navdušen pristaš ameriških lovcev F-35, je moral Gamble dodati, da lahko pošiljanje vseh teh informacij Američanom ogrozi varnost pilota.

Norveška se je zavezala, da bo kupila 40 lovcev F-35 in pričakuje se, da jih bo naročila še dodatnih 12, kar bo stalo 8,36 milijarde dolarjev. Vendar pa je nekaj podrobnosti o poslu postalo že spornih. Tako je bilo novembra lani razkrito dejstvo – “napaka epskih razmer”, da bodo ti dragi lovci pod šotori, dokler ne bodo dokončani ustrezni hangarji, katerih gradnjo bodo končali šele leta 2020.

COMMENTS

Wordpress (0)