(VIDEO) Ko se med sabo “počijo” upokojenci – V spor med upokojenskima liderjema Janezom Sušnikom in Marjanom Sedmakom vmešan tudi župan Zoran Janković – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ko se med sabo “počijo” upokojenci – V spor med upokojenskima liderjema Janezom Sušnikom in Marjanom Sedmakom vmešan tudi župan Zoran Janković

(VIDEO) Ko se med sabo “počijo” upokojenci – V spor med upokojenskima liderjema Janezom Sušnikom in Marjanom Sedmakom vmešan tudi župan Zoran Janković

Morda niste vedeli, pa vendarle na začetku nekaj presenetljivih podatkov. ZDUS je največja civilnodružbena organizacija, ki ima več članov kot vse politične stranke v Sloveniji skupaj. Organiziran je v 13 pokrajin, v katerih deluje okoli 500 Društev upokojencev, z 200.000 člani, kar je vsekakor rekordno in zavidanja vredno za največjo in najbolj vplivno civilnodružbeno organizacijo . Prav zato ni nobeno presenečenje, da se že nekaj časa med predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janezom Sušnikom in predsednikom Mestne zveze upokojencev (MZU) Ljubljana – Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev Marjanom Sedmakom vrstijo nesoglasja in medsebojna obtoževanja.

Nekdanji predsednik Državnega sveta Janez Sušnik je 26. junija kot edini kandidat spet postal predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije – ZDUS. Kritiki mu očitajo, da se je s spremembo statuta znebil tekmecev in kritikov, med njimi Marjana Sedmaka, predsednika Mestne zveze upokojencev Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev, sicer pa nekdanjega novinarja Dela in vidnega člana Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Slednjemu naj bi grozila celo izključitev iz ZDUS-a, kar je zdaj predmet spora celo na ljubljanskem sodišču.

Spor med obema predsednikoma je tudi zaradi nepriznavanja MZU Ljubljana za članico ZDUSa, zaradi česar Sedmak Sušniku očita, da so njegove zahteve nezakonite. Predsednik ZDUSa trdi, da je dvanajst pokrajinskih zvez, ki imajo več kot 500 društev in okoli 200.000 članov, zaradi reorganizacije ustrezno spremenilo statute, le MZU kot trinajsta oziroma Sedmak je to zavračal. Tako MZU nikoli ni bila članica ZDUS in je tudi nihče ni mogel izključiti. “MZU enostavno ne želi sodelovati z nami,” je zaključil Sušnik. Sedmak pa trdi, da spremembe statuta ne spreminjajo položaja organizacij, zato da je MZU že četrt stoletja članica ZDUS, Sušnik pa da zavaja. Zaradi nastalega spora iščejo pravico na sodišču.

“Poglejte ZDUS je moral glede na veliko število članstva v RS sprejeti nov statut tako po zakonodaji in tudi sicer zaradi reorganizacije. ZDUS je organiziran tako zadaj na zemljevidu za vašim hrbtom je razvidno, da je to 13 pokrajin, v katerih je okoli 500 društev upokojencev in okrog 200 000 članov. Zato je zakonodaja šla tako, da Društva upokojencev po novem statutu ustanovijo Pokrajinske zveze, Pokrajinske zveze so pa skupaj z društvi upokojencev člani ZDUSa. Vse pokrajinske zveze, 12 jih je, ta predlog za spremembo in implementacijo njihovega statuta v ZDUS korektno sprejemalo s sklepom na zborih. Le v osrednji Sloveniji v MZU Ljubljana je bilo rečeno, da bodo oni diktirali tempo, kaj bodo oni napisali v statut. ZDUS pa nima pravice, da se vtika v notranje zadeve MZU.

Poglejte sigurno je statut kot temeljni akt vsake organizacije zelo pomemben. Seveda je pomemben tudi za ZDUS, kaj bodo implementirali in česa se bo vsaka pokrajina lotevala, in v kakšni kondiciji glede medsebojnega obveščanja bo zadeva tekla, da bi bila čimbolj kompaktna. Za nas je zelo pomembno, da se štiri zadeve sprejemajo na ZDUSu v zakonodajnem področju. To so, bi rekel, gmotni položaj upokojencev kot najbolj pomembna zadeva, drugič je zdravstveno varstvo, socialno varstvo, tretjič je bivalni standard in pa humanitarni del”, pojasnjuje Sušnik.

Čeprav je Sušnikova ponovna izvolitev za predsednika ZDUSa junija letos potekla brez velikega medijskega pompa, a se je po izvolitvi na predsednika vsul plaz kritik o domnevnem diktatorskem vodenju, sledile so javna in anonimna pisma, predvsem iz vrst Mestne zveze upokojencev, ki jo vodi prav Marjan Sedmak. Med obema predsednikoma je dokončno počilo, ko je Sušnik v obvestilu društvom in pokrajinskim zvezam društev upokojencev konec junija sporočil, da tista, ki bodo oktobra sodelovala na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ne bodo dobila sredstev ZDUSa.

V ZDUSu so se sodelovanju na Festivalu za tretje življensko obdobje, ki ga je več let organiziralo podjetja Proevent, odpovedali lansko leto, ko so, tako Sušnik, ugotovili, da jim sodelovanje pri organizaciji dogodka povzroča le stroške, Provent pa ni pristal na delitev dobička niti, da bi ZDUSu dal vsaj simboličnih 20.000 evrov. Prav tako naj ne bi dobili finančnega poročila, ki so ga zahtevali.

“Ko sem želel vedeti, kakšen bo naš izkupiček, koliko stroškov nam bodo krili, nisem dobil odgovora. Prav tako nam niso želeli predložiti finančnega poročila. Sporazum o sodelovanju je bil naravnost ponižujoč, zato se je upravni odbor odločil, da bo ZDUS izstopil kot soorganizator. Predlog naj bi podprli tudi člani MZU, proti naj bi bil le Sedmak, je pojasnil Sušnik, ki nima nič proti nadaljevanju festivala. Sami pa so šli svojo pot in so že maja, čeprav naj bi jim zaradi Sedmakovega lobiranja in intervencij župana Zorana Jankovića ljubljanska podjetja iz mestnega hodinga že obljubljena donatorska sredstva odrekla, organizirali prireditev Medgeneracijsko sožitje. ZDUS ne bo hlapčeval, tudi mi želimo imeti nekaj od prireditve, in ker ni bilo tako, imamo zdaj svoj festival,” je dejal predsednik ZDUS.

Sušnik, ki je ob podpori članov upravnega odbora pojasnjeval še nekaj drugih razhajanj s Sedmakom, se je nekoliko popravil, rekoč, da se je v obvestilu mogoče nekoliko nerodno izrazil. “Vsa sredstva, ki jih za različne aktivnosti, tudi za projekt Starejši za starejše, dobijo iz javnih sredstev, bodo glede na že znane kriterije dobila vsa društva. Ne bodo pa društva, ki bodo sodelovala na tem festivalu, dobila sredstev, ki jih ZDUS dobi od donatorjev.” Na festivalu bodo poleg članic MZU Ljubljana sodelovala tudi nekatera društva, ki so tudi članice ZDUS, a Sušnik pravi, da na dveh stolih hkrati pač ni mogoče sedeti.

Janez Sušnik: “Namreč vse preveč je bilo obrekovanj na račun predsednika ZDUS, ne v skladu z zakonodajo, potem da ima v svojih manirah nekoliko diktatorsko načelo vladanja in pa absolutnih njegovih odločitev. Zato je prav, da pri teh področjih, ki so najbolj sporna – to so sprejem novih članov v ZDUS po našem novem statutu, potem druga zadeva je Festival za tretje življenjsko obdobje in kot tretja točka so pa volitve v ZDUS, kjer je bilo veliko pripomb, da si je predsednik dovolil prilagoditi volilno zakonodajo, da bi on ponovno bil izvoljen in jaz bi želel, da bom nekatera uvodna izhodišča obrazložil kot predsednik, zraven mene je tudi podpredsednica, tukaj imate pa vse člane Upravnega odbora ZDUS, kjer so v večini bili že prej prisotni, nekateri so pa novi, ki tega ne poznajo. Med drugim, samo trije danes prisotni so novi, vsi ostali so pa stari in so priča, kako so se dogodki odvijali”.

V pismu, ki ga je predsednik Mestne zeze upokojencev Marjan Sedmak naslovil Od “po domače” do samopašnosti Janezu Šušniku predsedniku ZDUS-a tudi ne priznava predsedniške funkcije, temveč pravi, da je zgolj domnevni predsednik, saj naj bi si pogoje za imenovanje ukrojil po lastni podobi. A Sušnik tudi to zavrača. Potrdil je, da v zakonu o društvih izobrazba res ni postavljena kot pogoj za to, da bi nekdo postal predsednik društva, a da je sam upravni odbor ocenil, da na takšni funkciji vendarle mora biti nekdo z veliko znanja. Ob tem je Sušnik poudaril, da ni željan predsedniške funkcije in da lahko odide že jutri, če bo to odpravilo spore med ZDUS in MZU Ljubljana. Šušnik dodaja, da bi šel, če se tudi Sedmak, ki Sušniku očita, da ne deluje v skladu z zakonodajo in da z internimi pravili poskuša zaobiti zakon o društvih in druge akte, odreče svoji predsedniški funkciji.

Sušnik je ostro zavrnil Sedmakove navedbe, da naj bi za predsedniško funkcijo prejemal 700 evrov mesečno. “Prejmem 500 evrov in 0,16 evra za prevoženi kilometer potnih stroškov. Ob tem mora biti predsednik na sedežu skoraj vsak dan, če ne, pa na terenu,” je dejal Sušnik in ponovil, “da lahko gre danes, če se bodo zaradi tega odnosi izboljšali”. Na očitke, ki prihajajo z MZU Ljubljana, češ da naj bi bil diktatorski, pa je priznal, da je kot nekdanji menedžer pri financah res nekoliko avtoritaren, saj mora biti jasno, kdo pije in kdo plača.

COMMENTS

Wordpress (0)