“Nobenih podaljškov” – Zakaj je Robert Golob veliki novoletni intervju za časopis Dnevnik končal predčasno, “v 8. sekundi 61 minute”? – TOPNEWS.si

“Nobenih podaljškov” – Zakaj je Robert Golob veliki novoletni intervju za časopis Dnevnik končal predčasno, “v 8. sekundi 61 minute”?

“Nobenih podaljškov” – Zakaj je Robert Golob veliki novoletni intervju za časopis Dnevnik končal predčasno, “v 8. sekundi 61 minute”?

“Leto 2002 je bilo (zanj) za Roberta Goloba prelomno – začel ga je kot navdihujoč opozicionalec, zaključuje ga kot rigiden predsednik vlade. Vojna v Ukrajini in z njo povezana energetska kriza sta iz tega Elektroenergetskega strokovnjak naredili prepoznavnega v Eu rešpektirajočega premiera- Doma je , brez večjih političnih izkušenj in zaprt v krog od teorij zaror živečih prišepetovalcev  začel delati napake. Danes ima zato odprtih velik front s policisti, sodniki , zdravniki , državljani , ki obnemoglo iščejo prostega zdravnika in še celo z mesno predelovalno industrijo , ki besni zaradi njegovih izjav o prehranjevalnih navadah,” je v uvodu Dnevnikovega velikega novoletnega intervjuja s  predsednikom vlade Robertom Golobom zapisal Miran Lesjak, sicer tudi odgovorni urednik Dnevnika.

V intervjuju so ga vprašali tudi o novela zakona o finančni upravi, na katero je DS izglasoval odložilni veto, ki  bo v parlamentu sprejeta in potrjena, je za Dnevnik dejal premier Robert Golob. Ugibanje o tem, kako bo ta cilj dosežen, je sicer po njegovih besedah preuranjeno, saj obstaja več poti. Zatrjuje pa, da je sam usmerjen v rezultat in ne v “vztrajanje na izgubljenih pozicijah”.

DZ je namreč ta mesec zgolj z glasovi poslancev Gibanja Svoboda potrdil novelo zakona o finančni upravi. V koalicijskih SD in Levici so se pri glasovanju vzdržali, opozicija je bila proti. Prejšnji teden je odložilni veto na novelo izglasoval še DS.

“Stari politični vzorci predvidevajo, da ko nekdo zavzame neko stališče, pri njem trmasto vztraja do bridkega konca. Zelo se motite o meni in o tej vladi, če mislite, da ne znamo dialektično prilagoditi svojih rešitev temu, da pridemo do rezultata,” je o prihodnosti novele zakona o finančni upravi v pogovoru za današnji Dnevnikov Objektiv dejal predsednik vlade.

Koalicijo sicer v prihajajočem letu čakajo številni izzivi, prioritetno bo naslavljanje vse bolj perečih težav v zdravstvu. Glas ljudstva je za 10. januar že napovedal stavko bolnikov, 11. januarja bodo stavkali tudi zdravniki. “Vsak ima pravico do svojega mnenja, a to še ne pomeni, da je podano mnenje tudi pravilno,” ob tem pravi premier Golob.

Obžaluje, da je slovensko zdravstvo v “popolnem razsulu”, a je slednje po njegovih besedah posledica tridesetletnih politik, kako razgraditi javno zdravstvo. “Kar razgrajuješ trideset let, se ne da v šestih mesecih postaviti nazaj na zdrave noge,” je poudaril premier. Zatrdil je tudi, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan uživa njegovo zaupanje.

Predsednik vlade je spomnil tudi, da so s koalicijskimi partnericami v koalicijsko pogodbo zapisali, da bodo v letu 2023 začeli z zdravstveno reformo, ki jo bodo izvedli v letu 2024. Tudi sicer Golob za leto 2023 napoveduje številne reforme, zdravstvena bo na prvem mestu, ne bo pa edina. Premier bo tako že v začetku leta na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva 10. januarja predstavil tudi reforme na področju sodstva, je napovedal.

V pogovoru za Objektiv pa je komentiral tudi prvi ministrski odstop v mandatu te vlade. Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je med razlogi za odstop namreč navedla, da si ne more postaviti svoje ekipe. Med drugim na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na čelo policije s polnim mandatom, ki svojo funkcijo še vedno opravlja kot vršilec dolžnosti.

Premier pa je tokrat dejal, da je predlog za imenovanje Lindava s polnim mandatom nekdanja ministrica podala šele po odstopu. “Prej sva se o tem z gospo Bobnar pogovarjala, seznanil sem jo s svojimi pomisleki, formalni predlog za imenovanje Lindava pa je bil podan po njenem odstopu,” je dejal. Ob tem je Bobnarjevi še očital, da je želela po odstopu svojo ekipo “vsiliti” njenemu nasledniku.

“Vprašati smo ga hoteli tudi kaj o tem, Še prej kaj o njegovih neprepričljivih pojasnilih o delovanju njegove varnostne službe. Pa to zakaj tudi pod njegovo vlado od “trgovanja z državno srebrnino” redijo menedžerji, ki so se redili pod čisto vsako levo vlado doslej, enako kot Janševi menedžerji, ešalon po desnim. Pa kaj o svobodi v Gibanju Svoboda in o njegovem spogledovanju z NSi-  O zadovoljstvu z iztekom predsedniških volitve , ki jih je njegova stranka izgubila in tudi o njegovo izraziti podpori BiH. A nič od tega ni bilo mogoče . Intervju , ki je bil dogovorjen za najmanj debelo uro, se je nenadoma zaključil v 8.sekundi  61 minute, ko premier ni več zmogel skrivati svoje nejevolje.  Nobenih podaljškov! A že na začetku intervjuja je bil nenavadno nataknjen. . Ne trpi ugovorov, to so zgolj bob ob steno,” so razlog za predčasno prekinitev intervjuja opisali v Dnevniku.

 

COMMENTS

Wordpress (0)