Nekdanji šef Borisa Johnsona: Popolnoma nesposoben je opravljati funkcijo premiera britanske vlade – TOPNEWS.si

Nekdanji šef Borisa Johnsona: Popolnoma nesposoben je opravljati funkcijo premiera britanske vlade

Nekdanji šef Borisa Johnsona: Popolnoma nesposoben je opravljati funkcijo premiera britanske vlade

Člani britanske Konzervativne stranke se šalijo na račun britanskega ljudstva. Novi premier Boris Johnson ne skrbi za nič drugega kot za svojo slavo in zadovoljstvo, poroča The Guardian.

Nekdanji šef Borisa Johnsona o svojem nekdanjem uslužbencu

Max Hastings, nekdanji urednik Daily Telegrapha in London Evening Standarda, je javnosti razkril, kakšno je bilo sodelovanje z Borisom Johnsonom, ki je bil takrat zaposlen kot novinar. Hastings pozna Johnsona že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil urednik Daily Telegrapha in Johnsonov šef, slednji pa je takrat bil njihov dopisnik v Bruslju.

Po mnenju Hastingsa konservativci izvajajo eksperiment v vladi z znanimi ljudmi, kot se to trenutno dogaja v Ukrajini in ZDA. Hastings verjame, da je Johnson nepredvidljiv, ker verjetno o svojih dolžnosti in vlogi premierja sploh ne razmišlja. Trdi, da je skoraj prepričan, zahvaljujoč svojemu dolgemu poznavanju Johnsona, da bo premier v svojem mandatu pokazal, da ne spoštuje pravil, reda in stabilnosti.

“Njegova resna pomanjkljivost je strahopetnost”

Hastings meni, da ima Johnson svoje oboževalce, ki verjamejo, da bo pokazal modrost in odgovornost na novem položaju, čeprav je to malo verjetno. Dostojanstvo je po mnenju Hastings pomembna v javni službi, vendar je Johnson nima. “Strahopetnost je njegova resna pomanjkljivost, ki se odraža v pripravljenosti, da vsakemu pove to, kar želi slišati, ne glede na to, da bo uro kasneje povedal nekaj povsem drugega,” pravi nekdanji Johnsonov šef.

Hastings verjame, da Johnson nima karakterja. “Pred kratkim sem radijskemu občinstvu povedal, da Johnson sebe vidi kot Winstona Churchilla, dejansko pa je bližje komiku Alanu Partridgeu.” Churchill je bil po mnenju Hastingsa resen politik, ki je vedel, da je treba vsa težka vprašanja obravnavati z zavezniki in partnerji. Čeprav je bil Churchill po mnenju Hastingsa obseden sam s seboj, je svojo težko naravo blažil z ogromno sočutnostjo do človeštva, vsaj belega, ki jo je Johnson omejil le nase.

Johnson “nasilnik, nagnjen” h grožnjami

Hastings iz izkušenj ve, da je Johnson nasilnik nagnjen h grožnjam. Christopher Bland je v času, ko je bil predsednik BBC, Hastingsu povedal, da ga je Johnson napadel zaradi članka o eni izmed njegovih ljubezenskih afer. Johnson mu je grozil, da bo zaradi tega imel resne posledice.

“Johnson ne bi priznal resnice o svojem zasebnem ali političnem življenju,” je povedal Hastings. Hastings je pred nekaj dnevi našel citat, ki ga je napisal nadškof Berkeley v sredini 18. stoletja: “Nemogoče je, da bi bil človek, ki je nepošten do svojih prijateljev in sosedov, iskren do javnosti.

Napovedi: debakel za debaklom

Hastings še doda, da ljudje, ki menijo, da je Johnson dobra oseba, so le tisti, ki ga ne poznajo. Prepričan je, da če bi bil Johnsonov resen nasprotnik na volitvah nekdo drug kot vodja laburistov Jeremy Corbyn, Johnson ne bi imel možnosti za zmago.

Njegova vloga predsednika vlade bi lahko trajala tri ali štiri leta, meni Hastings, prihajalo pa bo do debaklov, Brexit pa bo morda tudi najmanjši neuspeh. Meni, da bo Johnson obžaloval, da je dobil mandat premiera, saj bo prišlo do razkritja, da je popolnoma nesposoben za to funkcijo.

COMMENTS

Wordpress (0)