Bo afera “Russiagate” odnesla italijanskega notranjega ministra Salvinija? – TOPNEWS.si

Bo afera “Russiagate” odnesla italijanskega notranjega ministra Salvinija?

Bo afera “Russiagate” odnesla italijanskega notranjega ministra Salvinija?

Obtožbe glede korupcije grozijo, da bodo pogoltnile stranko italijanskega populističnega notranjega ministra Mattea Salvinija, katerega sta evroskepticizem in boj proti ilegalnim migrantom naredila enega najbolj znanih evropskih politikov.

Salvini se trenutno sooča s pritiskom, da mora spregovoriti italijanskemu senatu, potem ko so tožilci začeli raziskovati povezave med njegovo nacionalistično ligo in ruskimi poslovneži.

Čeprav je Salvini obtožbe zavrnil kot fantazijo, so le te spodbudile sume, da se ruski denar uporablja za nakup vpliva na Zahodu, v poskusu razveljavitve sankcij, uvedenih zaradi pripojitve Krima leta 2014.

Kakšne so obtožbe?

Milanski tožilci so sprožili preliminarno preiskavo mednarodne korupcije, potem ko so novinarji začeli pisati o tajnem sestanku treh Italijanov z neidentificiranimi Rusi, ki se je zgodil lani v moskovskem hotelu.

Italijani, ki so bili prisotni na sestanku, so bili identificirani kot Gianluca Savoini, nekdanji tiskovni predstavnik Salvinija, odvetnik Gianluca Meranda in finančni svetovalec Francesco Vanuci.

Vsi trije naj bi se pogovarjali z Rusi o naftnem sporazumu, preko katerega bi Liga prejela več deset milijonov evrov.

Ruska naftna družba bi preko posrednika prodala gorivo italijanski energetski družbi ENI s popustom. Popust v višini okoli 65 milijonov evrov bi na skrivaj preusmerili v Ligo, medtem ko so po naknadnem prepisu srečanja neznani Rusi poskušali vzeti denar tudi zase.

ENI trdi, da sporazuma ni bilo, in ponavlja, da ne sodeluje v transakcijah, namenjenih financiranju političnih strank.

Odvetnik Gianluca Meranda

Kako so vpleteni Italijani pojasnili sestanek?

Savoini je bil povabljen na zaslišanje, vendar se je skliceval na svojo pravico, da se brani z molkom, poroča BBC. V poznejšem intervjuju za italijanski časnik “La Stampa” pa je vztrajal pri svoji nedolžnosti.

Priznal je, da se je udeležil srečanja, vendar je trdil, da ni ničesar razumel o poslovnih razpravah in da je bil v Rusiji zaradi kulturne izmenjave. Savoini je še povedal, da je ostale udeležence poslovnega sestanka srečal “nekaj ur prej” na poslovni konferenci.

Meranda je potrdil, da se je sestanka udeležil, vendar v vlogi “generalnega svetovalca angleško-nemške investicijske banke, ki je zainteresirana za nakup ruske nafte”.

Vztrajal je, da se nikoli ni ukvarjal s financiranjem političnih strank.

Kdo je Gianluca Savoini?

Savoini pozna Salvinija že 25 let in je član Lige že od njene ustanovitve.

Matteo Salvini in Gianluca Savoini

Na Twitterju se je opisal kot novinar in strokovnjak za geopolitiko, ki vodi Združenje Lombardija-Rusija. Združenje se predstavlja kot nestrankarsko kulturno združenje, ki se identificira z vrednotami predsednika Putina.

Savoini je nekajkrat spremljal Salvinija na obiskih v Rusiji, vendar se zdi, da se v zadnjem času italijanski notranji minister Salvini distancira od svojega prijatelj, potem ko je Savoini dejal, da ga ministrstvo za notranje zadeve ni povabilo.

Kako vse to vpliva na Salvinija?

Notranji minister, ki je hkrati tudi podpredsednik italijanske vlade, nikoli ni skrival svojega občudovanja do Putina, zanika pa, da je od Rusije kdaj koli vzel “rublje, evre, dolarje ali liter vodke” zase ali za svojo stranko.

Salvini je bil v času poslovnega sestanka z Rusi v Moskvi, vendar ni dokazov, da je sodeloval v pogovorih. Kljub temu se zdaj sooča z velikim pritiskom, potem ko je afera pricurljala v medije.

Še preden so se obtožbe pojavile, je bila njegova koalicija z gibanjem Pet zvezd v težavah, po lanskem škandalu glede plačila predvolilne kampanje je morala Liga državi vrniti 49 milijonov evrov.

COMMENTS

Wordpress (0)