Preroške besede Gregorja Golobiča o SMC kot “urbani SLS” – Pred oktobrskim kongresom SMC, na katerem bo stranko prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek – TOPNEWS.si

Preroške besede Gregorja Golobiča o SMC kot “urbani SLS” – Pred oktobrskim kongresom SMC, na katerem bo stranko prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Preroške besede Gregorja Golobiča o SMC kot “urbani SLS” – Pred oktobrskim kongresom SMC, na katerem bo stranko prevzel gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Gregor Golobič je ob ustanovitvi Cerarjevega SMC za omenjeno stranko nekoč dejal, da je to urbana SLS. Golobičeve besede so se pokazale kot preroške, predvsem v kontekstu dejstva, da bo stranko na oktobrskem kongresu prevzel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Zdravko Počivalšek je natančno pred dvema letoma dvignil veliko prahu z intervjujem za sobotni Dnevnikov Objektiv dejal, da ga najbolj pomirjajo samo domače telice, 10 jih je, ki ga obkrožajo.

“Po tem intervjuju bom šel k svojim desetim telicam (na svoji kmetiji; op. u.), da se malce umirim, ko me bodo obkrožile …”(vir: časopis Dnevnik). Počivalšek vsekakor. ni konvencionalen politik leve sredine in v tem kontekstu je Golobičeva primerjava SMC z urbanim SLS-om več kot na mestu.

Počivalšek je izpeljal več solo akcij, ki jih sicer SMC s Cerarjem ne bi nikoli dosegel, saj je praktično samostojno izpeljal kampanjo za izvolitev v državni zbor, kjer je s sloganom Naš človek v Ljubljani v popolnoma nenaklonjenem volilnem okraju, kjer tradicionalno zmagujejo desne stranke, bil izvoljen v parlament in v bitki za poslansko mesto premagal celo dolgoletnega poslanca in župana Nove Slovenije.

Od političnih projektov velja vsekakor omeniti izvolitev Saše Arsenoviča za mariborskega Župana, ki je kandidiral kot kandidat stranke SMC. Projekt je v ozadju podprl in izpeljal prav Zdravko Počivalšek. To sta samo dva od večjih političnih projektov, da ne govorimo o gospodarskih projektih kot je Magna, ki je praktično izključno njegov projekt, saj noben drug minister ne bi bil sposoben ob takšnem nasprotovanju izpeljati projekt do konca, kaj vse se je dogajalo v ozadju prihoda Magne v Hoče, bi lahko napisali cel roman, vendar o tem ob drugi priložnosti.

Po informacijah Siola je Počivalškovo kandidaturo že pretekli četrtek podprl izvršilni odbor stranke. Ključna pobuda za njegovo imenovanje pa je prišla iz poslanske skupine SMC, ki jo vodi Igor Zorčič. “Njegovo kandidaturo podpiramo in pri tem smo enotni. Zdravko Počivalšek lahko da stranki novo energijo,” je za Siol.net dejal Zorčič.

To je potrdil tudi sam Počivalšek z izjavo: “Počaščen sem, da imam sto odstotno podporo poslancev in izvšilnega odbora stranke. Vesel sem, da v meni vidijo nekoga, ki združuje … Hkrati pa podpora predstavlja dodaten močan motiv za kandidaturo na jesenskem kongresu”. Počivalškova kandidatura očitno povzroča nervozo tako med političnimi sopotniki v koaliciji kot tudi v opozicijskih strankah, saj nekateri vidijo ponovno možnost za pogovore o sestavi vlade, ki bi jo prevzel Janez Janša kot mandatar.

čeprav gre bolj za strašenje, saj je malo verjetno oziroma obstajajo zgolj teoretične možnosti, da bi se to res zgodilo, saj je situacija popolnoma drugačna, kot je bila po parlamentarnih volitvah pred več kot letom dni. Skoraj zagotovo bi za tako operacijo bile potrebne nove izredne volitve, saj je malo verjetno, da bi se brez legitimacije na volitvah sploh kdorkoli od akterjev lotil takšnega projekta.

Zato je strah, ki se te dni širi po državi in mu je dal dodaten pospešek članek na Siolu z naslovom “Bo pragmatični Zdravko Počivalšek postal težava za Marjana Šarca?” odveč. Avtorja sicer ugotavljata, da je bil Počivalšek proti izključevanju SDS iz pogovorov o koaliciji in da bi “premik SMC v desno zagotovo vplival tudi na razmerja v domači politiki. Ponovno namreč obuja idejo o desnosredinski vladi, za katero so med lanskimi koalicijskimi pogajanji odkrito navijali nekateri člani SMC, najbolj prav Počivalšek.

Takrat je odkrito nasprotoval “izključevanju” SDS iz pogovorov o mogoči koaliciji. Možnost pridružitve k vladi, ki bi jo vodila SDS, v njej pa bi bili ob NSi še dve stranki s sredinskega pola (ob SMC še Stranka Alenka Bratušek), je takrat dokončno zavrnil Cerar. Po naših informacijah je to storil na sestanku v eni od znanih odvetniških pisarn. Ideja o desni vladi, ki bi Sloveniji predsedovala v drugi polovici leta 2021, še do danes ni zamrla”.

Na to se je že odzval portal Nova24TV v članku “Koalicija razpada? Siolov nerazdružljivi duo Cirman-Vukovićeva že udriha čez SMC in Počivalška, ker naj bi želela v desno vlado z Janšo, SDS pa podtikata Slavka Jamnika”

“…Pod vodstvom Počivalška na Siolu napovedujejo čistke v stranki in dodajo, da bo stranka očitno spremenila ideološke poglede in se usmerila bolj na desno, potem ko so spoznali, da je na levici prevelika gneča. Nepotrditev novele zakona glede financiranja zasebnega šolstva, ki jo je predlagal minister Pikalo, po njihovo predstavlja primer iskanja nove identitete stranke. Pri tem sta Cirman in Vukovičeva očitno nalašč pozabila, da je bila predlagana novela tako ali tako protiustavna, saj bi pritožnika postavila v še slabši položaj, torej bi še dodatno poslabšal afinanciranje šol v zasebni lasti. Cerar, ki sicer velja za politično truplo, je vendarle ustavni pravnik, ki bi že po svoji profesiji moral vsak takšen ideološko obarvan predlog Socialnih demokratov odločno zavrniti. No, na Siolu imajo očitno drugačno teorije, namreč, da se Počivalšek boljše počuti na desni, glede na to, da ga je bilo mogoče videti na volilnem kongresu SLS, ki ga je obiskal v imenu SMC in kjer je sedel poleg Marjana Podobnika in Janeza Janše”.

SDS oziroma poratl Nova24Tv je najbolj zmotil zapis od domnevnem političnem in kadrovskem paktiranju med SMC in SDS.

Tako je Siol zapisal, da “pri tem ne gre prezreti, da je desna struja SMC že v preteklosti znala sklepati politične in kadrovske dogovore z SDS. Leta 2017 je SMC za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlagala Franca Žmavca, ki je po zaslugi poslancev SDS celo dobil podporo mandatno-volilne komisije državnega zbora. Za njegovo imenovanje je močno lobiral Alojz Slavko Jamnik, nekdanji član uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), ki spada v krog SDS”.

Na Novi24 so se ostro odzvali: “Na portalu Siol so objavili zavajajoč prispevek o menjavi vodstva na vrhu Stranke modernega centra, saj ob navedbi, da bo nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja nadomestil gospodarski minister iz SMC Zdravko Počivalšek, špekulirajo celo o razpadu vlade Marjana Šarca, saj da naj bi Počivalšek spadal med tiste članke SMC, ki naj bi po zmagi stranke SDS na državnozborskih volitvah najbolj navijali za oblikovanje desnosredinske vlade. Preberemo lahko celo, da naj bi stranki SMC in SDS kadrovsko in politično sodelovali, pri čemer nekdanjega člana uprave Nove Ljubljanske banke Alojza Slavka Jamnika podtikajo v krog SDS, čeprav ta v največji opozicijski stranki sploh nikoli ni bil in tudi ni blizu. To je pošteno razhudilo veljake SDS, na čelu s predsednikom stranke Janezom Janšo, da so na Twitterju zapise Siolovega novinarja označili za klasičen “fake news”. Kaj je v ozadju nenadnemu medijskemu špekuliranju o povezavah med SMC in SDS? Očitno bojazen, da se nameravajo Cerarjevi v izogib popolnemu političnemu potopu taktično umakniti na desno, kar bi kar naenkrat tudi pomenilo, da bi se tehtnica nagnila na stran desnosredinskih strank, zato bi grožnja s prihodom Janeza Janše na oblast spet lahko postala realnost za levico. Gre torej za taktično očrnitev SMC in Počivalška, da desnica ne bi dobila potrebnih glasov?”

Sicer bi lahko polemiko uvrstili v rubriko vroča politična jesen, čeprav je vse skupaj v stilu vica o tem , “da bo zima mrzla, ker Indijanci že sekajo drva”. Indijanci so namreč odšli vprašat vrača: “Kakšna zima bo letos?” … Vrač pa je rekel: “Še en mesec sekajte drva, huda zima bo!” … Indijanci že dva meseca drva sekajo!”

COMMENTS

Wordpress (0)