Drama pred začetkom seje vlade, na kateri so potrdili Lenarčica s trinajstimi glasovi za in tremi proti – TOPNEWS.si

Drama pred začetkom seje vlade, na kateri so potrdili Lenarčica s trinajstimi glasovi za in tremi proti

Drama pred začetkom seje vlade, na kateri so potrdili Lenarčica s trinajstimi glasovi za in tremi proti

Čeprav običajno po seji koalicije pred vlado vodje poslanskih skupin dajo izjave posamično, so danes pred novinarje stopili enotno. Slika pove vse, je dejal Matjaž Han, ki je nastopil najbolj kritično proti LMŠ in Marjanu Šarcu.

Kdorkoli bo komisar, bo po besedah vodje poslancev SD-ja Matjaža Hana skupen politični predstavnik. Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je opozorila, da to ni le kandidat LMŠ, ampak kandidat Slovenije. Če smo bili pri preteklih imenovanjih kandidatov za komisarje priča sagi, pa je po ocenah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča to zdaj le nadaljevanje.

Po internih informacijah je do slabe volje prišlo včeraj na Brdu, ko je Šarec ministre obvestil o kandidaturi Lenarčiča. Menda je informacijo Šarec držal v taki tajnosti, da o imenovanju Lenarčiča ni vedel nič niti njegov šef Miro Cerar.

V ponedeljek pa naj bi skupaj sedeli Židan, Šarec, Fajonova in na tem sestanku naj bi Šarec obljubil Fajonovi, da jo bo poslal v Bruselj, poleg še enega uglednega kandidata, ki bo nestrankarski. Fajonova pa naj bi včeraj izvedela tako kot koalicijski partnerji iz medijev, kdo je kandidat za evrokomisarja in da ni več v igri za Bruselj. Če bi Šarec poslal poleg Lenarčiča še zensko kandidatko Fajonovo, je jasno, kdo bi dobil funkcijo, saj v komisiji kronično manjka ženska kvota.

Han: V koaliciji se je treba vendarle malo spoštovati

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je njihov skupen pogled to, da je “pri tej sagi o komisarju” zelo slabo predvsem to, kako je prišlo do imena predloga za komisarja. “V koaliciji se je treba vendarle malo spoštovati. Tudi zato imajo predsedniki sestanek, da se bodo pogovorili, kako naprej,” je dodal Han. Kdorkoli bo komisar, bo “naš skupen politični predstavnik”, je spomnil.

SAB opozarja, da niso bili vključeni v proces izbire

Tako odločitev glede Lenarčiča še ni znana, saj so se partnerji pogovarjali zlasti o postopku predlaganja kandidata in spoštovanju koalicijskih partnerjev. Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je dodala, da “to ni le kandidat LMŠ, ampak kandidat Slovenije”. Ob tem je opozorila, da partnerji v proces izbire sploh niso bili vključeni.

SMC: Nadaljevanje komisarske sage

“Če smo bili pri preteklih imenovanjih kandidatov za komisarje priča sagi, je to samo nadaljevanje. Tudi če je bil dober namen, da sage ne bi bilo, jo zdaj imamo,” pa je dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič in opozoril, da je Šarec Lenarčiča predlagal brez pogovora v koaliciji. “Vsi pa vemo, da gre za pomembno funkcijo, za predstavnika Slovenije,” je dodal tudi on.

Šarec: Razburjajo se tisti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku

Šarec je pred vladnim odločanjem na Facebooku zapisal, da so odzivi znotraj koalicije burni, da mu očitajo, da gre za napačen postopek, da se ni posvetoval … “O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK itd.,” je zapisal.

COMMENTS

Wordpress (0)