Financial Times: Pricurljal tajni dokument – Združeno kraljestvo lahko razpade na štiri dele v primeru brexita brez sporazuma – TOPNEWS.si

Financial Times: Pricurljal tajni dokument – Združeno kraljestvo lahko razpade na štiri dele v primeru brexita brez sporazuma

Financial Times: Pricurljal tajni dokument – Združeno kraljestvo lahko razpade na štiri dele v primeru brexita brez sporazuma

Obstaja “realno tveganje” za razpad Združenega kraljestva, po katerem bi vsi štirje narodi šli po svoji poti v primeru “brexita” brez sporazuma, piše Financial Times.

Ne gre za njihovo oceno, temveč za tajni dokument, ki je bil predstavljen britanski vladi. David Lidington, neformalni namestnik premierke v odstopu Therese May, je o tej raziskavi obvestil kabinet premierke v sami končnici politične bitke med Borisom Johnsonom in Jeremyjem Huntom za vodjo konzervativne stranke in posledično britanskega premierja.

Financial Times ne pove, kdaj je bila britanska vlada obveščena o teh sklepih, vendar je indikativno, da je dobil vpogled v dokument natanko na dan (torek) razprave med Johnsonom in Huntom. Prvi je zagovornik izstopa iz EU brez sporazuma, drugi pa meni, da bi bil to le zadnji korak.

David Lidington

Sklepi dokumenta:

Škotska

Gibanje za neodvisnost je “pomemben in nujen politični izziv”, ki bi se lahko povečal, če bi škotska nacionalna stranka (SNP) zagotovila večino na parlamentarnih volitvah za lokalni parlament leta 2021.

Wales

Naraščajoča podpora lokalni stranki Plaid Cymru potrjuje, da “ne moremo biti mirni glede odnosa Walesa do Unije in neodvisnosti”.

Severna Irska

Za London so še posebej zaskrbljujoče zahteve po “glasovanju o meji”, kar bi lahko pripeljalo do združitve Irske. Socialna modernizacija v Republiki Irski je še posebej privlačna za zmerne volivce na Severnem Irskem (ukinjen je star zakon o splavu, istospolna skupnost, zmanjšan vpliv katoliške cerkve na socialna vprašanja). “Brexit brez sporazuma, ki bi zahteval, da se neposredno uvede londonska administracija nad Severno Irsko, bi le še dodatno poslabšal položaj.”

Anglija

Zadnje raziskave kažejo, da so Angleži postali indiferentni do Unije. To še posebej velja za angleške člane konzervativne stranke: 63 odstotkov bi jih priznalo neodvisnost Škotske kot ceno za “brexit”. Da gre za prvi javno potrjeni dokument, govori o tem, da bi bil lahko neposredna posledica “brexita” razpad Združenega kraljestva.

Razmere na Škotskem niso novost: premierka Nicola Sturgeon je večkrat jasno povedala, da Škotska nacionalna stranka (SNP) čaka na konec procesa “brexit” in da bo takoj za tem sprožila kampanjo za nov referendum o neodvisnosti. Nov referendum bi morali izvesti še pred naslednjimi volitvami.

Javna podpora za tak korak znaša približno 65 odstotkov. Laburisti so večkrat dejali, da bodo, če bodo na oblasti, onemogočili referendum. Vendar pa SNP že išče pravne ukrepe, da bi se temu zoperstavila.

Novost je stanje v Walesu, ki je do sedaj veljal za močno oporo skupnosti. Toda situacija je kulminirala s Fordovo odločitvijo, da zapre tovarno, zaprle pa naj bi se tudi nekatere druge tovarne in spoznanje, da bodo kmetje ostali brez subvencij EU. Severna Irska je še posebej občutljiva. Razlogi, ki so bili predstavljeni britanski vladi kažejo, da so razmere resne: niti Belfast niti Dublin ne želita meje.

COMMENTS

Wordpress (0)