(VIDEO) Cenik za migrante: Prehod hrvaško slovenske meje med 100 in 300 evri, prehod iz Grčije v Italijo pa 5000 do 7000 evrov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Cenik za migrante: Prehod hrvaško slovenske meje med 100 in 300 evri, prehod iz Grčije v Italijo pa 5000 do 7000 evrov

(VIDEO) Cenik za migrante: Prehod hrvaško slovenske meje med 100 in 300 evri, prehod iz Grčije v Italijo pa 5000 do 7000 evrov

Prehod meje iz Hrvaške v Slovenijo je dvajset krat cenejši kot prehod recimo iz Grčije v Italijo, je danes razkril cenik ilegalnih prehodov notranji minister Boštjan Poklukar. Cenik je pomenljiv in nakazuje, da je očitno prehod iz Hrvaške v Slovenijo bistveno lažji in zaradi tega cenejši. Prav to je bil očitno razlog za današnji obisk predsednika vlade v treh obmejnih občinah, kje so meje najbolj porozne.

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je danes mudil na turneji po južni meji, je svoj obisk začel v Ilirski Bistrici, kamor je prišel skupaj z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar ter svetovalcem za nacionalno varnost Damirjem Črnčecem.

“Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni,” je dejal Šarec in dodal, da so ugotovili potrebo po okrepitvi policijske prisotnosti na obmejnem območju.

“…seveda razumemo, da imajo ljudje tudi pomisleke, nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni, seveda je problem. In sicer med drugim gre tudi za tihotapske zveze, pravzaprav za organiziran kriminal… Policija je že nakupila ali pa še bo tudi tehnično opremo, tako da varovanje meje poteka v skladu s pričakovanji. Zagotovo pa ostajamo naprej v stiku in seveda pa ne moremo pristajati na takšna in drugačna strašenja, včasih motivirana tudi politično. Tukaj ne mislim župana in ekipe z občine oziroma z iniciative, ampak mislim na kaj drugega. Tako, da naše sodelovanje bo potekalo naprej, pogovor je bil odkrit, in verjamem da bomo sodelovali v bodoče tudi pri vprašanjih, kjer ljudje tukaj si zaslužijo, da se jih jemlje resno,” je dejal Šarec.

Župan je na Šarčeve besede dejal: “Lahko povem, da je bil pogovor tak, kot je povedal predsednik vlade, mi smo povedali naša stališča, torej izpostavili smo naše probleme, ki so podobni, kot so bili tudi že v preteklosti. Jaz sem tudi predsedniku vlade povedal, da je minister Poklukar bil že četrtič pri nas. na koncu so se zgodili določeni ukrepi na meji, vendar na žalost moram poudariti, da se je od takrat v tem času, ko nas je obiskal prvič število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo, kar za nas ni sprejemljivo. Dobili pa smo zagotovilo od predsednika vlade, da se bodo sprožili dodatni ukrepi, da bi se to stanje spremenilo in upam, da bo tako tudi res”.

Na vprašanje, kaj narediti z oprecijskoregistracijskim centrom, je Šarec dejal: “To je bila ena taka zgodba, kjer se seveda ni imelo vseh podatkov oziroma je bila izkoriščena tudi v vidu kakšne namene. Ta center ta hip seveda ni potreben. To gre za takrat, če bi se ponovil migrantski val, kot je bil 2015. Takrat je bilo to treba tudi po zakonodaji vzpostaviti. Ne gre pa tukaj to potrebno narediti zdaj”.

Na vprašanje, če lahko komentira včerajšnji incident iz Logarskega v povezavi s tihotapci, je Šarec dejal: “Ja, policija primer preiskuje. Kaj več bo morda povedala direktorica policije, ker ni moje, da to komentiram, ni moja pristojnost. Gre pa seveda za primer, kakršni se dogajajo in je slovenska policija kar uspešna pri odkrivanju. Moram pa reči v izogib kakšnim takšnim drugačnim spet sugestijam, kako je ravnal policist, ali je ravnal pravilno ali ni pravilno, pa mislim, da je ravnal strokovno in tako je tudi prav”.

Glede odločitve sodišča o pristojnosti o tožbi Slovenije proti Hrvaški V Luksemburgu, je premier dejal: “Nisem član sodišča, zato to tudi težko komentiram.

Glede policijskih okrepitev na meji s Hrvaško Marjan Šarec številk ni razkril, je pa povedal, da bodo na mejo prišli tudi dodatni vojaki, policija pa je že oz. bo nakupila dodatno tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje ter tehnične ovire, tj. panelno ograjo tam, kjer bo to potrebno.

“Večja prisotnost policistov, še večja, čeprav se je povečala, o številkah seveda ne moremo govoriti. Kakšna policija bi to bila, če bi razkrivala vse svoje taktike in število ljudi in tudi seveda dodatni vojaki bodo prišli na mejo, nakupuje pa se tudi zlasti tehnična oprema, droni za nadzor in pa seveda tehnične ovire, kjer bo panelna ograja, kjer bo to še potrebno, se dela na tem. Je pa res, da se podatki tistih, ki jih včasih slišimo, in tisti, ki jih imamo, tudi razlikujejo. Mislim, da je policija vendarle kar uspešna v pridržanju nezakonitih migrantov, je pa res, kot sem povedal, da gre za organiziran kriminal in je potrebno predvsem izvajalce izločiti iz prometa. Izvajalci so tisti, ki izvajajo kriminal in jih je treba aretirati zato, da bo tega manj. To je ključni problem”, je dodal premier Šarec.

Po drugi strani pa je Šarec poudaril, da varovanje meje poteka skladno s pričakovanji in da “ne moremo pristajati na takšna in drugačna strašenja, ki so včasih motivirana tudi politično”.

Pri tem je Šarec imel v mislih predvsem opozicijsko SDS. Janez Janša je že komentiral obisk na Twitterju z besedami:

Namesto postavljaštva in ignoriranja bistva problema potrebujemo: 1. Dogovor s Hrvaško in Italijo o skupni zapori zelene meje med BiH in RH. 2. Zaostritev azilne zakonodaje, kot predlagala stranka SDS. Sicer bomo jeseni imeli odprto mejo samo še z Madžarsko.

COMMENTS

Wordpress (0)