(VIDEO) Marjan Šarec se je odzval na Janšev tvit, v katerem mu očita, da je imel odprta usta in postavljal neumna vprašanja: Janša “nima druge opcije kot, da tvita” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec se je odzval na Janšev tvit, v katerem mu očita, da je imel odprta usta in postavljal neumna vprašanja: Janša “nima druge opcije kot, da tvita”

(VIDEO) Marjan Šarec se je odzval na Janšev tvit, v katerem mu očita, da je imel odprta usta in postavljal neumna vprašanja: Janša “nima druge opcije kot, da tvita”

Premier Marjan Šarec, ki se je v Revozu udeležil uradnega zagona serijske proizvodnje novega Clia, je v zvezi z dogovorom za najvišja mesta v EU dejal, da je Slovenija lahko zadovoljna z omenjenim dogovorom, ki so ga v torek v Bruslju dosegli evropski voditelji.

Na vprašanje, kako komentira odzive doma oziroma konkretno tvit Janeza Janše, ki je med drugim zapisal, da je “po inf. bila slovenska udeležba na maratonski seji Evropskega sveta o izboru ključnih ljudi EU omejena na odprta usta brez besed, postavljanje neumnih vprašanj in neokusno lobiranje proti Plenkoviću, ki sploh ni bil kandidat za to rundo”.

Marjan Šarec: “Ja, saj to je težko dojemljivo povprečnim državljanom, tudi meni, da ga ni bilo zraven, pa več ve kot jaz, ki sem bil zraven. Tako, da važno je, da mi vemo, kaj smo naredili v Bruslju in kako je bilo. Seveda drugi pa nimajo druge opcije kot da tvitajo”.

Janša je bil, prav tako na Twitterju kritičen do zapisov v slovenskih medijih, da je Marjan Šarec ustavil Plenkovića v Bruslju v njegovih ambicijah. “Kdo bo poslal te prodane pisune v šolo, kjer jih bodo naučili, da se ne spodobi tako lagati?

Kdo je Šarcu pomagal ustaviti Plenkovića #analiza – http://siol.net

“Mislim, da je gospod Macron s svojo izjavo povedal vse in k temu nimam kaj dodati,” je na odziv Janše glede Plenkovića dejal Šarec. Macron je v ponedeljek, potem ko evropskim voditeljem po celonočnih pogajanjih ni uspelo doseči dogovora, dejal, da je neuspeh povezan tudi z osebnimi ambicijami nekaterih posameznikov iz EPP, ki tam niso imele kaj iskati.

Hrvaški premier je bil eden od pogajalcev Evropske ljudske stranke za najvišje položaje, po medijskih navedbah pa naj bi za njim stal vplivni generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr, ki naj bi deloval v prid Plenkovića tudi na škodo Slovenije v zvezi z arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Glede sestave evropske komisije je Šarec dejal, da je to kompromis in iskanje najmanjšega skupnega imenovalca. Sestava se mu zdi v tem trenutku optimalna. Slovenija sicer po Šarčevih besedah od nove Komisije pričakuje več aktivnosti pri širitvi na Zahodni Balkan in nekaterih drugih vprašanjih.

“Pomeni, da ni več tistega, kar je bilo prej, da so imeli vse pozicije člani Evropske ljudske stranke. Sedaj je različno, so tako člani Evropske ljudske stranke kot socialisti kot tudi Alde grupacija in to je pomembno prvič za razvoj demokracije, drugič pa za uveljavljanje različnih interesov. Seveda Slovenija je lahko zadovoljna s to sestavo. Mi smo tudi bili dovolj fleksibilni pri podpori, seveda. Težilo se je k temu, da se doseže konsenz, da ne bi preglasovali nobene države, ker to je potem slaba popotnica. Žal se je zgodilo, da je Nemčija bila pri lastni kandidatki vzdržana zaradi notranjepolitičnih trenj. Socialisti so seveda dali ta pogoj. To je nekoliko grenak priokus, ampak mislim, da je na evropskem svetu doseženo s konsenzom tako, da lahko gledamo z nekaj več optimizma na prihodnost. Kajti čaka nas veliko problemov, čaka nas sprejem triletnega finančnega okvira, potem nas čaka še okoljska problematika in vsa ta vprašanja, ki so danes pereča v Evropski Uniji in Slovenija bo znala svoje interese seveda tudi uveljavljati. Sem prepričan, da je to neka dobra popotnica”.

Premier Marjan Šarec je danes potrdil, da je eden od resorjev v novi Evropski komisiji, ki zanima Slovenijo, širitveni.

“Ja, zanima nas tudi med drugim širitev na Zahodni Balkan, kajti večkrat smo poudarjali, da smo mi tisti, ki poznamo Zahodni Balkan in da tudi lahko prispevamo na tem področju in tudi to je eden od resorjev, ki nas zanima. Seveda pa je odvisno od predsednice prihodnje Komisije, ko bo potrjena v Evropskem parlamentu”.

COMMENTS

Wordpress (0)