ZDA izvedle hekerske napade na Iran – TOPNEWS.si

ZDA izvedle hekerske napade na Iran

ZDA izvedle hekerske napade na Iran

Združene države Amerike so ta teden izvedle računalniške napade na iranske raketne sisteme in vohunsko mrežo, ker je Teheran sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem trenutku preklical načrtovane zračne napade na Iran, potem ko je 20. junija iranska revolucionarna garda zrušila ameriško brezpilotno letalo. Trump naj bi tajno odobril ameriški proti udar kot protiukrep v obliki računalniških napadov na iranske obrambne sisteme, pišejo Yahoo News in Washington Post.

Washington Post piše, da so bili na udaru enega od tovrstnih napadov računalniki za nadzor lansiranja projektilov in raket. Yahoo News pa poroča, da je bil drugi hekerski napad usmerjen proti vohunski mreži, ki nadzira prehod ladij skozi Hormuško ožino.

Obrambno ministrstvo brez komentarja

Po pisanju Washington Posta so ameriški kibernetični strokovnjaki hekerske napade načrtovali in pripravili pred nekaj tedni. Ameriški vojaški uradniki so jih predlagali kot odgovor na napade na naftne tankerje v Hormuški ožini. Washington obtožuje Iran za napade na tankerje, vendar pa Teheran zanika kakršno koli vpletenost.

Ameriški obrambni minister v zvezi s hekerskimi napadi ni želel komentirati na prošnjo AFP.

Teheran je že leta 2010 obtožil Izrael in Združene države Amerike, da so njuni strokovnjaki po krizi zaradi iranskega jedrskega programa ustvarili močan računalniški virus Stuxnet, ki je okužil tisoče iranskih računalnikov in blokiral centrifuge za bogatenje urana.

Donald Trump je v soboto najavil, da bo v ponedeljek začel z novimi “velikimi” sankcijami proti Iranu, slednji pa je ZDA opozoril, da bi vsak najmanjši ameriški napad na njegovo ozemlje imel pogubne posledice za ameriške interese v regiji.

COMMENTS

Wordpress (0)