(VIDEO) Zakaj je Marjan Šarec namesto v parlament v podporo Erjavcu raje odšel na mašo za domovino in zakaj Janez Janša niti enkrat ni razpravljal na več kot 14-urni seji ob interpelaciji Erjavca – “The best off” z včerajšnje razprave o interpelaciji – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Marjan Šarec namesto v parlament v podporo Erjavcu raje odšel na mašo za domovino in zakaj Janez Janša niti enkrat ni razpravljal na več kot 14-urni seji ob interpelaciji Erjavca – “The best off” z včerajšnje razprave o interpelaciji

(VIDEO) Zakaj je Marjan Šarec namesto v parlament v podporo Erjavcu raje odšel na mašo za domovino in zakaj Janez Janša niti enkrat ni razpravljal na več kot 14-urni seji ob interpelaciji Erjavca – “The best off” z včerajšnje razprave o interpelaciji

Čeprav poslanci SDS z interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca niso uspeli, podprlo jo je 35 poslancev, proti pa jih je bilo 39, pa je več kot 14 ur dolga razprava poskrbela za številne bravure v nastopih, kjer sta si stala nasproti predvsem retorično briljantni Žan Mahnič in obrambni minister Karel Erjavec, ki je na interpelacijo prišel prvi še nekaj minut pred deveto zjutraj. Sprva je bil Erjavec zadržan, vendar se je kasneje vrnil v staro formo. Nekateri so neverjetne retorične bravure Karla Erjavca pripisovali temu, da je Levica zapustila dvorano državnega zbora, kar je pomenilo, da je predlog interpelacije padel. “Kot da bi pojedel viagro”, so interpretirali predlagatelji interpelacije. Interpelacijo so podprli v SDS, NSi in SNS, proti pa so bili koalicijski poslanci in poslanca obeh manjšin. Levica kot rečeno ni glasovala. Kljub zanimivim bravuram tako med tistimi, ki so glasovali za Karla Erjavca kot tudi med tistimi, ki so glasovali proti, pa je zanimivo tudi tisto, kar se ni zgodilo. Tako recimo Marjana Šarca včeraj ni bilo v parlament niti zvečer ob ob glasovanju, ker je pozno opolnoči prišel iz Bruslja in je verjetno počival, vendar je zvečer le zbral toliko moči, da se je udeležil maše za domovino, ki jo je sicer daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Poleg Marjana Šarca pa so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca ter nekateri ministri in poslanci. Prisotni pa so bili tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Odsotnost Marjana Šarca je razumljiva glede na njegove izjave v zadnjih 14 dneh glede interpelacije proti ministru Karlu Erjavcu, kjer se je v glavnem distanciral od ravnaj obrambnega ministra.

Druga značilnost pa je, da se v razpravi o interpelaciji proti Karlu Erjavcu niti enkrat ni oglasil predsednik SDS Janez Janša, ki je sicer bil v dvorani, vendar je celotno operacijo prepustil Žanu Mahniču, ki je zadevo izpeljal tako rekoč brez napake.

Dejstvo, da se Janez Janša ni oglasil, pa je možno pripisati temu, da je bil Erjavec tako obrambni kot tudi zunanji minister v vladah Janeza Janše in da verjetno ni hotel odpreti osebne polemike z Erjavcem, saj marsikaj vesta drug o drugem, nenazadnje pa bi lahko Janša Erjavca še kdaj v prihodnosti potreboval. Nikoli ne reci nikoli. Na Twitterju pa je Janša zapisal, da bo “21. Junij 2019 zapisan v koledar kot dan, v katerem je Žan Mahnič razgalil in deklasiral Karla Erjavca – In ko je vlada dobila novo Milojko.

Ker je razprava trajala več kot 14 ur in so zvečer zaprli parlamentarno menzo, se je iz dvorane del poslancev in ministrov preselil pred Maximarket, kjer so sicer ne za skupno mizo sedeli tako predlagatelji interpelacije kot tudi zagovorniki Karla Erjavca. Tako za te kot tudi za tiste objavljamo “the best off” nastopov v državnem zboru po izboru Topnews.si:

MIHA KORDIŠ (PS Levica): 
Karl Erjavec je človek za vse sisteme in vse vlade. Janša, Cerar, Šarec, vseeno je, povsod je tudi Erjavec. Gospod Erjavec je slab minister za obrambo. Za njegov največji uspeh v tem mandatu smo zaslužni v Levici, ko smo preprečili več kot 350 milijonov evrov težak nakup popolnoma nepotrebnih oklepnikov 8×8. Pa ne zato, ker bi se minister Erjavec zavedal, da je denar bolje usmeriti v pokojnine, v zdravstvo in v razvoj, ampak zato, ker smo bili socialisti dovolj vztrajni. Navsezadnje je to isti minister, ki je skupaj z Janezom Janšo kupoval Patrie. In minister Erjavec bi nove igračke s topovi, ki nam jih vsiljuje NATO rade volje kupoval še naprej. V tem se od SDS prav nič ne razlikuje, čeprav mu v interpelaciji očitajo, da ne izpolnjuje zahtev po zapravljanju javnega denarja za še več orožja. Danes bomo oziroma smo že priča tekmi med Natovimi hlapci in Natovimi lakaji o tem, kdo je bolj pro-natovski in kdo se velikim gospodarjem vojne v Washingtonu, ki v tem trenutku kurijo novo vojno z Iranom lahko globlje prikloni. 
V Levici tej politiki političnega establishmenta nasprotujemo. Tako kot njene predhodnice tudi ta vlada Slovensko vojsko spreminja v potrošnika popolnoma nepotrebnega orožja. Po eni strani gradi ekspedicijski korpus za podizvajalca svetovnega policista številka ena, ki potrebuje partnerje pri urejanju razmer v državah, ki so jih prej destabilizirale prav ameriške bombe. Po drugi strani taka vojska obrambe domovine ni zmožna. Politika, ki ne sledi načelom miru in nenasilja, je eden od razlogov, zakaj v Levici z Vlado sodelujemo projektno. Vse točke nestrinjanja so jasno zapisane v sporazumu o sodelovanju za letošnje leto…Včeraj je ob zadnjem dogajanju predsednik Vlade dejal, ponovno citiram. »Če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo Vlada pač padla, druge opcije ni.« Konec citata. S tem se strinjam in dodajam, to, ali bo glasov dovolj ali ne, je odvisno zgolj in samo od predsednika Vlade Marjana Šarca. Če bosta on in njegova stranka podpisani sporazum spoštovala in izvajala, glasovi bodo. Če ne, jih pač ne bo. In njegova vlada bo še ena v vrsti tistih, ki so 25 let govorile, kako bodo zagotovile dostopna stanovanja, dostojna delovna mesta in pokojnine, kako bodo zaščitila javno zdravstvo in ukinile dopolnilno zavarovanje, na koncu pa niso naredile nič. Ker beseda Levice nekaj velja, ker se dogovorjenega v sporazumu držimo in ker bo današnja razprava boj med NATO lakaji in hlapci o tem, kdo bo hitreje kupoval orožje, ki ga ne potrebujem, napovedujem, da pri razpravi in glasovanju ne bomo sodelovali.
Hvala. 

KARL VIKTOR ERJAVEC: “Predlagam vam pa, da tisto gospo, ki vas je obiska, naj pride še k meni. Bom jaz z njo imel pogovor, da preverim, če res drži vse kar ste rekli, ker kakšna stvar se mi je zdela, da ste jo privlekli za lase.

Zdaj kar se tiče pralnega stroja, saj imam pravico do zasebnosti, pa ne gre za moj pralni stroj. Ampak ta pralni stroj stoji tam kjer mora in sicer v mojem hodniku. Tako da ne boste imeli kakšnih težav ali pa celo predsednik SDS, ki je mislil, da pomivalni stroj bi se najdel tam na avtocesti pri Naklem. Ni šlo za pomivalni stoj, šlo je za pralni stroj. In zanimivo, da ko gre za Karla Erjavca so te osebne zadeve tako zanimive, celo pralni stroj vas zanima. Glejte, jaz vas vabim, če vas še kej zanima, v nedeljo naredim dan odprtih vrat, pridite v Naklo, si boste lahko ogledali kakšne pralne stroje imamo, imamo tudi sušilec, imam, meni se zdi, tri fene, imam tudi zelo hudega psa, imam vrtnice na vrtu, tako da če vas zanima tudi bešteft lahko pokažem, pa krožnike, pa kozarce. Hladnik boste si lahko ogledali, če zdravo jem. Lahko boste preverili, če imam zadostno število steklenic vina. Tako da lahko se dogovorimo, da ne bomo imeli stalno teh razprav kaj ima Karl Erjavec pa kaj nima. In pralni stroj, to je pa res tema, vrhunska tema, za državno politiko. Tema, ki jo je potrebno obravnavati v Državnem zboru. Ampak seveda, ko zmanjka argumentov, ko ni več nekih podlag za nekatere trditve, ki so bile dane na interpelaciji, potem pa pojdimo na osebno raven. Pojdimo malo pogledati kozarce pa brisače pa spodnje hlače. Tudi to vam lahko povem kakšne imam. Boste v nedeljo prišli, ste lepo vabljeni, ampak prej se najavite, da bom vse pripravil. Še za eno dobro pijačo in narezek bom poskrbel.

PODPREDSEDNIK JOŽE TANKO: Hvala lepa, gospod minister.

Gospod minister Janez Janša ni interpeliranec, ampak ste vi in pač odgovarjate na obtožbe in ne se branit na tak način, ko zmanjka argumentov in to obtožite nekoga drugega. Toliko da spoštujte tudi tisto kar drugemu očitate tudi pri sebi.

Predlagam da postopkovno, postopkovno Dušan Šiško.

Izvolite.

DUŠAN ŠIŠKO (PS SNS): Hvala, podpredsednik.

Poglejte spoštovani podpredsednik, prosim, da opozorite kandidata za ministra, tako kot se arogantno danes obnaša, tako se je obnašal na interpelaciji, na hearingu. In se tukaj že posmehuje, ker je preštel, da petinštirideset glasov ni dovolj, ker je Levica šla, že zdaj ve da bo obsedel, ker ima danes rojstni dan čaka, da bo šel na tisto tortico. Prosim, da ga opozorite, da naj vsaj korektno odgovarja. Jaz sem samo omenjal kaj, po čem vsem je on v tem obdobju bil znan. Nisem mu pa ne spuščal naprej ne pralnega stroja pa da ga je prestavljal po hodniku in da ni to njegov hodnik. Jaz sem samo omenjal in prosim, gospod minister, saj mogoče bo pa kdaj še kakšna priložnost, se bova kje tako zunaj izven kamer videla pa pogovorila. Kar se pa gospoda Dragana tiče, ga lahko brez problema pokliče, res, spoštljivo sem ga

JANI (JANKO) MÖDERNDORFER (PS SMC):”…Gospoda Karla Erjavca poznamo vsi. Dolga leta je že v slovenskih vladah. Je minister, večih ministrstev je bil. Kolega Mahnič, če vam lahko samo eno stvar povem – nisem član njegove stranke in nisem noben »fan«, ničesar od tega, daleč od tega, pa vendar vam bom nekaj povedal – ne sežete mu niti do gležnjev. Pa veste zakaj ne? / Oglašanje iz dvorane/ Iz enega preprostega… ne se hvaliti s tem, da je to »hvala bogu«, boste slišali zakaj. Ker boste rabili še kar nekaj kilometrine. Gospod Karl Erjavec je prefrigan, je pragmatičen. Zna, ima »feeling«, »špic feeling« bi rekli temu v politiki, kdaj ja, kdaj ne in če je to slaba lastnost, potem ne boste dolgo časa v politiki. Ampak tisto kar je bolj pomembno, pa sem jaz prepričan, da v škodo Republike Slovenije pa ne bo delal. Ker če bi danes to dokazali in sem čakal, da boste to danes dokazali, ker včasih je SDS veljal za to, da je vsaj zadnji dan prinesel kakšno stvar – no, še tega niste uspeli prinesti in če bi dokazali, da je prestopil mejo, tako kot v primeru gospoda Vebra, ko je uporabil obveščevalno službo za nekaj drugega, ne za znotraj vojske, ampak je stopil čez mejo, verjemite mi, da če gospod Veber ne bi odstopil, jaz definitivno bi glasoval za njegovo razrešitev v vsakem primeru, definitivno, zaradi tega, ker seveda v tem primeru tak človek v tej državi nima več kaj iskati ne glede na to seveda kje in kakšno pozicijo ima glede na razmere same koalicije.

Zdaj, jaz vsakič posebej ponovim, zato ker ste znani po tem, da ko vam zmanjka argumentov, greste vedno na osebne diskvalifikacije. Veste te metode, da nekomu očitate avto, pa varnostnike pa tako naprej, naj vas spomnim, da zaradi teh metod ali pa bom rekel zaradi teh očitkov, se je gospod Virant odpovedal varnostni službi, zato ker je mislil, da bo kaj pridobil na tem. Veste, kaj je naredil? Samo dodatne stroške je ustvaril, ker so se mogli varnostniki za njem voziti. Vseeno je bil varovana oseba in zato očitati nekomu, da si to želi, to je naravnost smešno. Pridite z argumenti kaj je naredil nezakonitega.

Druga stvar, ki je za mene pomembna. Veste, ko razni predstavniki vojske začnejo prijateljevati s politiki na takšen način kot sem danes to tukaj poslušal, mene začne zelo skrbeti. Pa veste zakaj? Zaradi tega, ker najprej to naredi eden, pa naredita to dva, potem to postane praksa in potem počnejo to vsi. In kje je zdaj meja med vojsko in civilno sfero? Oprostite, François Mitterrand, sedem generalov je imelo samo malo nekaj pripombe čez njegovo politiko, naslednji dan so bili vsi v penzionu. Nobenih izrednih sej, nobenih nemirov v Franciji ni bilo zaradi tega, ampak samo v penzionu so bili. in »message« je bil jasen: »Nimate kaj diskutirati in razpravljati o stvareh, ki se vas ne tičejo«. Z vojsko je to še tako pomembno, da velja ta hierarhičnost, ki jo vi zelo dobro poznate. Kajti, ko se enkrat podre razmerje med hierarhijo, je konec, potem se ve, kaj se zgodi. Zakaj mi ves čas kot družba, ki zagovarjamo demokratične postopke, vztrajamo na tem, da je vojska v »kasarnah«? Ker ji je samo tam mesto v času mira. V navednicah, kaj to pomeni v kasarnah, ne? In seveda, ko se podre ta piramidalni sistem znotraj vojske, jaz si danes lahko samo domišljam po vseh teh dokumentih, pričevanjih, branjih, tekstov in tako naprej, kaj pravzaprav se je v resnici res zgodilo. Gospod – saj si niti ne zapomnim – Škerbinc, ker je za mene to tako nepomembno kdo se kako piše v vojski, mu pravzaprav – saj jaz si zdaj to domišljam, mu mogoče ni bilo všeč, ker je bila na najvišje mesto imenovana ženska. In je mogoče imel občutek, da prišel trenutek in čas, da bi pravzaprav on moral tam biti na tem mestu. To je človeško, ne?”

82. TRAK: (TP) – 17.50

(nadaljevanje) Ljudje smo si konkurenti. Nekomu kaj paše ali ne, v vojski za to ni prostora, oprostite. Jaz sem bil prav vesel in ponosen, da končno imamo žensko na vrhu vojske.
Jaz mislim, da kolega, Eva Irgl bo to potrdila, da je bila zadovoljna in ponosna na to. in tista stvar, ki ji pa seveda jaz oporekam pa je, da potem zato ker si nezadovoljen, ker nisi karierno napredoval delaš notranje »špitiere«, vpleteš noter politiko, na koncu pa se en zaveda, da bo izpljunjen ven iz, bom rekel, te zgodbe kot grešni kozel, zato da ste ga vi uporabili za interpelacijo. On tega sploh ne razume. Čez dva meseca nihče več o njem ne bo govoril, bo pa do smrti zaznamovan kot oseba, bom rekel, ki se je kompromitirala v nekem postopku. Škoda, ker mogoče je, jaz ga ne poznam kot človek, zelo dober, v redu vojak in tako naprej, ampak je padel na finto politike, vašo finto

KARL VIKTOR ERJAVEC: Ja, hvala lepa. Rad poslušam, kako sem poln afer. Res je, vsak mandat je kakšna afera. Zmeraj jo povzroči opozicija. Pa pojdimo po vrsti. Ko sem postal prvič minister za obrambo – 2004-2008 – prva afera je bila, da sem ilegalno prišel iz službene poti, iz Pariza v Slovenijo. 3 mesece se je »rolalo« povsod, ilegalno je prišel minister v Slovenijo. Po treh mesecih, seveda, so organi ugotovili, da je bilo vse v redu. Potem je bila Patrija. Sem bil deležen močnih napadov LDS 4 leta, v Janševi vladi, tu so očitali vse sorte. Bil sem na sodišču, očitalo se mi je nevestnega dela v službi, sem bil oproščen, ker sem vestno delal in odgovorno delal. Verjetno ne sumite, da je s Patrijo bilo karkoli narobe, da je bilo kaj korupcije. O tem morda več veste na tej strani. Ampak sem bil oproščen, zato ker sem delal odgovorno in skrbno. Potem so prišle tiste nesrečne kante, ko je računsko sodišče prvič predlagalo, prvič v slovenski zgodovini, da je potrebno razrešiti ministra za okolje in prostor zaradi nekih zadev v zvezi s kantami. Potem sem pač odstopil. Ampak kante še vedno, še danes po 10 letih niso urejene. Ampak zakaj? Zato, ker smo bili ključni člen vlade. Takrat je bil referendum o pokojninski reformi. Stranka Desus je bila proti. Zakaj? Zato, ker smo vedeli kaj pomeni pokojninska reforma. Še nobena ni nič dajala, vedno je jemala. In zaradi tega je bilo treba mene zrušiti, zato ker sem bil proti pokojninski reformi. Potem je prišla Vlada Mira Cerarja – interpelacija. Kdo jo da? Nova Slovenija. Prisluškovalna afera. Poslušam od vašega predsednika, da sem ujetnik hrvaških obveščevalnih služb, da sem sam zakuhal to prisluškovalno afero. Potem imamo zaslišanje dr. Sekolca, ki zelo jasno pove, da je sam poklical in da mu je žal, da je to storil. Pa je bila interpelacija, ampak seveda prazna, neuspešna. Danes podobno, imamo zopet interpelacijo. Zakaj? Zato, kot sami pravite, saj ni cilj Karl Erjavec, cilj je predsednik Vlade. In potem celo v razpravi nekdo iz opozicije pravi: Mi vam pomagamo umakniti slabe ministre dokler ne bomo prišli do predsednika Vlade, potem boste pa dosegli svoj cilj. Vi ste v pomoč, dajmo te slabe ministre odstraniti. In tudi danes ta interpelacija ne bo uspešna, ker nima nobene podlage, ker ni bila zlorabljena obveščevalna varnostna služba. Tudi sklepi Vlade glede streljanja na Počku so bili zelo jasni. In seveda, če si tako trdoživ politik, potem si delžen v svoji zgodovini, da se stralno srečuješ z nekimi aferami, ki pa nimajo nobenega konkretnega rezultata. Razumem pa, da kot predsednik stranke, ki je vedno pomembna, a se vlada vzpostavi, da ga je potrebno zrušiti, ker če boste mene zrušili potem slej ko prej bo tudi padla Vlada Marjana Šarca. Ker natančno to se je zgodilo pri Pahorju. Ko je predlagal, da naj odstopim zaradi kant sem mu rekel, glej, eno leto pa tudi tvoje vlade ne bo več. Pa ni verjel, pa se je to zgodilo. In kaj je današnji cilj te interpelacija? Pa ne, ali je bila zlorabljena Obveščevalno varnostna služba. Poglejte, če bi bila, je to kaznivo dejanje, bi me morali ovaditi, bi moral že biti pridržan. A veste kaj je, če minister zlorablja Obveščevalno varnostna služba? Ampak mi se pogovarjamo na ravni tolmačenja predpisov. A je imel minister to pravico, da usmeri delo Obveščevalne varnostna službe, ko gre za varnostne aktivnosti znotraj obrambnega sistem. In zopet boste razočarani. Zakaj? Zato, ker ministra smo že 3-, 4-krat poskušali rušiti v različnih vladah, ampak ta Karl Erjavec je nek fenomen, njega se ne da zrušiti. / oglašanje iz dvorane/ Ja, hvala lepa. Ja očitno, poglejte, tudi danes ta interpelacija ne bo uspela. Zakaj? Zato, ker so vse te afere izmišljene. Te interpelacije nimajo nobene podlage, gre zgolj za goli politični cilj, če bomo karla Erjavca zrušili,, potem smo na konju, potem bodo kmalu predčasne volitve, kmalu bo nova vlada. Tako, da tu ni neke velike filozofije, a veste. In zato te afere o katerih vi govorite, pa ta človek je afera na dveh nogah sem bral zadnjič v Požareportu ali kje. Ja normalno, ker treba je zrušiti Karla Erjavca, potem se pa odpre pot za predčasne volitve oziroma za neko novo vlado. Zanimivo, kako pa da takrat ste bili izjemno zadovoljni z delom ministra za obrambo v mandatu 2004 – 2008. Kar vprašajte predsednika takratne vlade, izjemno je bil zadovoljen. Vprašajte tiste kolege, ki so bili v tisti vladi, poslance. Še 2012 celo vas predsednik me je predlagal za zunanjega ministra. In ugotavljate, da sem totalno nesposoben. Ne vem, zakaj me je potem predlagal. Ampak tisti moment, ko je vlada padla Janeza Janše, tisti moment nisem več bil dober zunanji minister. Ampak poglejte, to je politika, politika je veščina. Politika je tudi obrt. In jaz razumem, pač vi opravljate preprosto obrtniško delo in danes ste dali interpelacijo. In upali, da bo devet glasov še z Levice, pa mogoče še kdo iz narodne skupnosti in potem bi šli srečno na dopust in na predčasne volitve. Ampak glejte, ta zgodba se vam ne bo zgodila. Vsaj ne zaradi Karla Erjavca. In tako da lahko še kakšno interpelacijo pripravite, zgodba se bo ponovno ponovila. Zato ker takrat, ko bom res naredil napako, res zlorabil zakon ali pa zlorabil kakšno svojo pristojnost, bom sam odstopil. Me ni treba pozvat. Ampak v tem primeru, poglejte, ni nič od tega. In zato ne pričakovat in ne že ves čas ves dan že govorit, kako bi bilo dobro in etično, da bi Karl Erjavec kar sam odstopil. Ja verjamem, to bi bilo za vas zelo komfortno. Prav veselili bi se dopustov in pa volitev v jeseni.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): “No to moram zavrniti. To preprosto ne drži. Kajti če bi želeli, da vlada pade, potem bi interpelirali vlado in ne ministra Erjavca. Je pa zdaj dobro, da je to povedal, kajti, kakšno sporočilo je poslal? Vlada to sem jaz, brez mene ni DeSUS-a, brez mene ni vlade. Vi vsi skupaj brez mene ne morete nič. To je sporočilo, ki ga je ravnokar poslal Karl Erjavec. In pa še ena zadeva. Pomembno je, ne samo kdo je zunanji minister ali pa obrambni minister pri obrambi vemo, da so pomembna sredstva. Če minister za obrambo nima finančnega ministra, ki ima posluh, ki ve, da je potrebno v ta sistem vlagat. Pretekli mandat recimo Andreja Katič ni imela podpore, ne Mateje Vraničar Erman ne Dušana Mramorja. Karl Erjavec je imel 2004 – 2008, da je imel finančnega ministra, ki je odprl pipico za obrambo, to je bil dr. Andrej Bajuk. In če ni predsednika vlade, ki da usmeritev, kam je potrebno vlagati, potem minister ne more nič. Takrat je premier Janša vlagal v obrambo, premier Cerar žal ni vlagal. In verjemite mi, gospod minister, vaše poti v Rusijo so se začele takrat, ko je prišla vlada Alenke Bratušek in potem vlada Mira Cerarja. Kajti tudi od predsednika vlade in od samih usmeritev vlade je odvisno, kakšno zunanjo politiko vodi zunanji minister. In verjemite mi, če bi takrat druga Janševa vlada še obstala, da vi, tudi če ste bili pri Janši zunanji minister, ne bi šel trinajstkrat v Moskvo, nikoli pa v Washington.”

KARL VIKTOR ERJAVEC: Glejte, zato da bo javnost pravilno obveščena. Nisem bil trinajstkrat v Moskvi. Bil sem šestkrat. In sicer kot predsednik mešane komisije za gospodarsko sodelovanje. Slovensko gospodarstvo ima milijardo in pol dolarjev poslovnega sodelovanja z Rusijo in jaz upam, da branite delovna mesta. Šestkrat v šestih letih in osem mesecev, kot sem bil minister za zunanje zadeve, dvakrat sem pa bil, enkrat s predsednikom države, ki seveda, se pritiče, da ga spremlja minister za zunanje zadeve in enkrat, ko je bila sedemdeseta obletnica 2. svetovne vojne, me je vlada določila, da pač grem na to slovesnost. Pri tem pa naj zelo jasno povem, v celotnem mandatu sedmih let skoraj ministrovanja na zunanjih zadevah, tudi enkrat nisem imel.”

MARIJAN POJBIČ (PS SDS): “Od gospoda ministra, škoda da ga ni tukaj, verjetno je šel na kakšno potrebo, kar nič ni narobe, normalno in logično, sem slišal, da je dober minister, tisti minister, ki se sam hvali. Veste ima malo težo, saj poznate tisti pregovor, ki ga ne rabim povedati. Tak minister, ki se mora sam hvalit, je njegova vrednost zelo nizka. In danes je govoril tudi o svoji teži in poglejte, če bi bil danes tukaj predsednik Vlade, bi človek rekel, da ima minister Erjavec kakšno težo. Ampak ga ni. Cel dan ne glede na tisto kam je odšel. Ali je odšel v tujino ali kamorkoli. Ampak če bi bilo tako kot gospod Erjavec pravi, bi bil predsednik Vlade tukaj in bi mu dal, če ne drugega moralno podporo. In ga ni. Ste se kdaj vprašali zakaj. Saj obstajajo možnosti, lahko tudi kakšno zunanjepolitično zgodbo odpoveš, če ti nekdo tak kot ste danes velikokrat slišano, tako kot je danes velikokrat bilo slišano, da slišano Vlado Marjana Šarca in da je Karl Erjavec samo prvi korak do rušenja Vlade Marjana Šarca. In še nekaj vam bom povedal. To mi pa verjemite, jaz sem se pogovarjal z marsikaterim poslancem, tudi koalicije. In če bi bile danes tajne glasovanje, tajno glasovanje, bi Karl Erjavec odletel kot vžigalica iz tega parlamenta. Nikoli več ne bil na tej poziciji. Nikoli več, to vam zdaj jaz povem. Ampak okoliščine so takšne, da je treba za vsako ceno Karla Erjavca obdržati, ker očitno ima tako dober vpliv na poslance Desus, da bi v nasprotnem primeru verjetno se oni odločili tako kot se bi. Tako da to je ena stvar.

Sedaj pa nekaj besed o našem veleumu Karlu Erjavcu. Veste za kaj gre njemu, vse za oblast, za vsako ceno oblast, to je vodilo Karla Erjavca. Njegova zanima samo to, njegov stolček, njegovi osebni interesi in tako dalje. Govoriti o tem, kako je sposoben, kakšne kapacitete ima, kakšne kvalitete, kakšne rezultate je dosegel v svoji politični karieri pa je danes en kolega iz Nove Slovenije zelo jasno povedal. Tako, da tega ne rabim ponavljati. Glejte enostavno ne morem verjeti, še v življenju nisem srečal takega človeka kot je Karl Erjavec, superman. To je človek, ki zna vse, ve vse, vsako pozicijo lahko zasede, ampak vse povsod za seboj pusti probleme. Par problemov bom naštel v nadaljevanju. Kolega Žan Mahnič je danes resnično odločno strokovno, z ustreznimi argumenti in z dokazi argumentiral interpelacijo. Tako, da jaz ne mislim tega ponavljati, kar je kolega Žan Mahnič danes povedal in tudi nekateri kolegi iz moje poslanske skupine, iz Nove Slovenije, iz SNS in tako dalje. Povem pa lahko nekaj za gospoda Karla Erjavca in to drži kot pribito. Vsaj z dvema argumentoma bom poskušal to podkrepiti. Zame je gospod Karl Erjavec mojster zavajanja, mojster manipulacij in laži. In je tudi, po moji osebni oceni, govorim o moji osebni ocene, prve klase spletkar. Sicer ga na tej poziciji več ne bi bilo. Štirikrat minister, menjal 4 stranke in tisto, kar se mi zdi, da je najbolj pomembno tudi, da ljudje vedo, na zadnjih državnozborskih volitvah je kandidiral za državni zbor in veste koliko je dobil? Nekaj več kot 300 glasov. Sramotni rezultat. Jaz sem dobil na enem volišču v občini Šentilj, v eni krajevni skupnosti več glasov, kot je dobil Karl Erjavec v njegovem celotnem volilnem okraju. In dragi moji, to je minister, to je potencial. O takih ljudeh se mi pogovarjamo. Četrtorazredni politiki vodijo to državo. Katastrofalna sramota. In tak človek, gospod Karl Erjavec tukaj nam soli pamet. 360 glasov ali koliko je dobil, ko je kandidiral za Državni zbori in ni bil izvoljen za poslanca. Aha! Zdaj za ministra pa je superman. Sveta Marija, glejte, kje mi živimo…?”

JERCA KORČE (PS LMŠ): “Zdaj se bom vrnila nazaj. Kolega Mahnič me je v svojih razpravah neštetokrat omenil. Tudi okoli tega, kdo meni piše stališča. Pišem si jih vedno sama, to vedo vsi moji kolegi poslanski, to vedo tudi vsi strokovni sodelavci. In vedo, kako lepo je delati s tako poslanko, ker z njo nimajo dela, ker si sama piše stališča. In kolega Mahnič, za razliko od vas jaz ne potrebujem avtorizacije. Če vam mora dati avtorizacijo za vsako vaše dejanje in vašo besedo nek veliki vodja, pri nas, v Listi Marjana Šarca, takih praks ni. Mi funkcioniramo na normalni demokratičen način in smo združeni ljudje, ki resnično isto mislimo, močno pa dvomim, da tudi v vaši poslanski skupini vedno vsi zasledujete isti cilj, ampak da je vse skupaj predstava za javnost, ki je v interesu nekoga drugega in vam daje navodila in usmeritve. Lahko pa da se motim. Toliko o tem.

In ja, ko vam zmanjka argumentov se spravite na družino, na osebne zadeve in tako naprej. Jaz s tem nimam težav. Moja koža je izredno trdna. V življenju sem počela marsikatero stvar in politika je neko polje, v katerega sem se podala v nekem spletu naključij in se mi je zdelo pomembno, da mladi ljudje prispevamo tej državi nekaj, da prispevamo tisti generaciji, ki je to državo zgradila in da mislimo, na generacije, ki prihajajo za nami. Nisem pa prišla v to politiko zaradi nekih svojih interesov in pa tega, ker drugega v življenju ne bi znala početi. Tako da jaz ne vidim kakšnih hudih težav, ko nas jutri več ne bo. Vi boste, ker ste zimzeleni in večni že od kar obstaja ta država, še preden sem se jaz rodila, ste vi že bili tukaj, krivi smo pa za vse mi. Mi, ki smo tukaj eno leto, tudi minister Erjavec je pod to vlado eno leto minister za obrambo. Prišel je najbrž v neko stanje, ki ga tudi sam ni predvidel. Lahko se pa sprašujemo zakaj je do tega prišlo. In ja, kolega Mahnič, povem vam, tudi to, moja babi je bila direktorica SDK-ja, da ne boste preveč brskali. Moja druga babica je bila gospodinja doma in pomagala na kmetiji. Tako da če imate kako vprašanje v zvezi z mojo familijo in ostalimi družinskimi člani, bom zelo vesela, da se obrnete name. Da pa deskreditrate mojega očeta pa mamo, je pa mičkeno pod nivojem. Zato ker jaz se v vaše osebne zadeve ne vtikam. Pa verjemite mi, da imam tudi kakšen posnetek, tudi kakšno fotografijo in tudi kakšen podatek. Ampak si znam postavljati, kje so meje v življenju in kje teh mej ne bom presegla tudi če govorim o svojem političnem nasprotniku ali pa o nekomu, ki mi osebno ni všeč. Nekje meje obstajajo. In tukaj trčiva na ta krog, kjer se razlikujemo. Meje obstajajo tudi pri tem, da je visoki častnik Slovenske vojske sploh, ne v kakšnem kontekstu, ne s kakšnim namenom – napačna vprašanja – da je nek visoki častnik Slovenske vojske sploh govoril o načelničinem zdravstvenem stanju v kakršnem koli kontekstu. In tukaj je pika. Motivacijski nagovor visokega častnika Slovenske vojske, tudi v stanju, v katerem je trenutno Slovenska vojska, je lahko vse kaj drugega. In jaz si težko predstavljam, kam je res ta vojska zašla, če visoki častnik Slovenske vojske pred postrojem govori o tem ali je imela živčni zlom ali ga ni imela, kaj je pisal Požareport, kdo piše sms-e, kdo ne piše sms-ov. Mislim.

A lahko naredim trenutek tišine. Ker je to absurd. To je absurd že sam po sebi…”

ŽAN MAHNIČ (PS SDS):” No glede na nastop, ta, dramatičen vložek, vam ne verjamem, da vas ne učijo retorike, ker je bil retorično nastop dobro izpeljan. Zdaj vi ste rekla, da si stališča pišeta sama, da ne veste kdo jih meni piše. Gospa Korče, kolegica Jerca, ne vem če ste že opazili, ampak jaz vedno govorim iz glave na pamet. Jaz ne berem stališč. Kar pomeni, da si jih ne pišem ne jaz, ne kdo drug mi jih ne piše.

Glede tisto, kar sem pa prej rekel, oseba, ki sem jo omenil. Kar nekaj časa sem delal s to osebo skupaj. Prej je bil pri nas, zdaj je pri vas. Poznam njegovo izrazoslovje in verjemite mi, vse kar Marjan Šarec govori čez SDS, to so njegove besede, to so njegove kolume in tako naprej. Govorim seveda o tistih političnih dinozavrih.

Ko govorimo o tem, kakšna stranka smo mi, kakšna stranka ste vi. Pri tem bom ostal, ampak škoda, da država ne sliši in škoda, da Darij Krajčič ne more povedati, kaj vse se mu je dogajalo tisti vikend, ko je v petek rekel, da morda pa v ponedeljek ne bo odstopil kot poslanec. Bi bilo zelo fajn, če bi on povedal, kaj vse se mu je čez vikend dogajalo s strani tako demokratične stranke LMŠ, kjer ni nobenega šefa in kjer nihče na nobenega ne pritiska…”

FRANC BREZNIK (PS SDS):: “Torej jaz danes čestitam, čestitam predvsem gospodu dr. Klemnu Grošlju, da mu je končno uspelo. Gospod Grošelj interpelacija zoper ministra, v bistvu ni interpelacija zoper ministra Karla Erjavca, je posredna interpelacija vam in vašemu kolegu Golobiču, da vam je končno uspelo. Končno vam je uspelo po tistem, ko ste ministru Jakliču, to je tisti, ki si nikoli ni želel slovenske vojske, že v njenem nastanku. To je bilo takrat, ko smo se mi s kolegi pripravljali na odhod v Pekre, nekateri na Ig. Ko se je norca delal iz takratnega tudi obrambnega proračuna, vojnega ministra za obrambo gospoda Janše. To je tisti, ki je ko so, simbolno, ko so zrušili drugo Janševo vlado postavili Romana Jakiča za ministra za obrambo, ne, poslal sms, to je objavil celo Planet tv, tako znana pro vladna. Ne Nova 24 takrat še niti ni obstajala. In dal navodila, koga naj zrušijo. Predvsem prav zahodnega načelnika general štaba, gospoda mag. Dobrana Božiča. Ko so ga vprašali ali je to res in to je deloval za tako zvanega urada za intelektualno lastnino. Takrat mu to ni uspelo, zadeva seveda tega je šla nekako pod roko. Zanimivo je, da je fotograf, ki je to posnel, je danes, dela veliko kariero v Londonu, potem je zaradi tudi Alenke Bratušek in zaradi Klemna Grošlja bil odstavljen in sproženi celi sodni procesi proti njemu, predvsem Alenka Bratušek in je res odšel v tujino, kjer dela svojo vrhunsko kariero naprej. Klemen Grošelj, so ga malo medijsko umaknili. Glejte, zdaj mu je uspelo ob ministru, ki uživa najnižjo legaliteto za 359 glasovi na volitvah, z nobenim izvoljenim evro poslancem, glejte, je seveda super tarča, zato, da rušijo naprej. In koga rušijo? Koga rušijo”?

KARL VIKTOR ERJAVEC: “Tako kot so mnogi v tej dvorani danes to ugotovili in gre predvsem za političen akt in zato toliko govora, koliko časa bomo še gledali Karla Erjavca. Jaz vem, da vas motim, ampak glejte, pač politično življenje je takšno. Še to vas moti, koliko glasov sem dobil. Ampak glejte, moja stranka, ki jo vodim, je v parlamentu. Saj to politično logiko bi lahko razumeli. Če je stranka v parlamentu, če gre v koalicijo, je tudi jasno, da predsednik stranke je ali v vladi in zakaj bi moral biti minister hkrati tudi poslanec. Saj sem bil večkrat poslanec. In zdaj, če se že pogovarjamo o rezultatu, ki sem ga dosegel – namenoma sem še v slab okraj, namenoma / smeh v dvorani/, namenoma. Ja, vi se lahko smejete, vi se lahko smejete, zlasti v SDS, ker je od vašega predsednika odvisno, kje bo kdo kandidiral in zato lahko tako slepo ubogate njegova navodila. Mahnič natančno ve, da mora ubogati predsednik SDS, ker sicer bo dobil tak okraj ali pa sploh ne bo smel kandidirati. / Oglašanje iz dvorane/ Franc Breznik s katerim popijeva tudi kakšno pivo, ja seveda, da mora glasovati za interpelacijo, pa saj drugače ne bo več v tem Državnem zboru. To je ta preprosta politična logistika”.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): “Kar se pa tiče tega, gospod minister, saj, imate svoj način, ljudje se vam ne smejijo več, bil ste popularen, tudi jaz takrat, ko sem začel gledat, sem samo, takrat, 2004, 2005, 2006, ko sem začel spremljat politiko, sem samo čakal, kdaj bo Karl Erjavec kaj povedal, da se bom smejal, ker nas je zabaval, ampak, teh časov je zdaj konec. Ljudje se vam več ne smejejo. Tudi tukaj poslanci, ko ste razlagal o »bišteku«, kako naj pridemo v nedeljo, v Naklo, ni več to smešno, gospod minister. Če mislite, da se kdo za ekrani smeji, mislim, da se ne.”

COMMENTS

Wordpress (0)