(VIDEO) Panika v Bruslju, Italijani pripravljajo presenečenje: Če bi ga Rim uresničil, bi uničil temelje Evropske unije! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Panika v Bruslju, Italijani pripravljajo presenečenje: Če bi ga Rim uresničil, bi uničil temelje Evropske unije!

(VIDEO) Panika v Bruslju, Italijani pripravljajo presenečenje: Če bi ga Rim uresničil, bi uničil temelje Evropske unije!

V Bruslju med voditelji Evropske unije obstaja vse večja zaskrbljenost, da bi v Italiji utegnila začeti veljati predlagana vzporedna valuta, kar pa bi zrušilo evroobmočje.

Problem se je pojavil takoj zatem, ko so se finančni ministri Evropske unije dogovorili, da bodo nadaljevali z načrti za kaznovanje Italije s 3-mi milijardami funtov globe. Na zasedanju v začetku prejšnjega tedna so ministri potrdili, da je visok dolg Italije v nasprotju s pravili EU, zaradi česar je Evropska komisija sprejela nadaljnje ukrepe za kaznovanje Italije.

Povedali so, da je javni dolg Italije leta 2018 znašal 132,2 odstotka BDP, kar je več kot dvakrat več kot 60-odstotna omejitev EU. V preteklem letu se je Rim ostro boril z Brusljem glede svojih spornih proračunskih načrtov.

V začetku tega meseca je italijanski parlament soglasno sprejel predlog o razmisleku glede ustanovitve Mini-Botov, ki jih italijanski finančni strokovnjaki predlagajo kot vzporedno valuto za evro. Zamisel, predlagana kot odgovor na vedno večje gospodarske težave v Italiji, je bila predlagana kot način, kako naj italijanska vlada odplača svoje dolgove, spodbudi italijansko gospodarstvo in omogoči Italijanom plačevanje davkov.

Vendar pa evropski finančni strokovnjaki opozarjajo, da bi Mini-BOT lahko ustvaril vzporedno valuto, ki bi olajšala izstop Italije iz evroobmočja. Izredni profesor ekonomije na Univerzi v Pavii Riccardo Puliti meni: “To je prvi korak v pripravi EurExita, zato menim, da je to zelo nevarno.”

Vodilni ekonomski analitik pri Unicreditu Erik Nielsen je za Financial Times dejal, da je omenjeni korak obupen poskus Italije, da se spopade z naraščajočim dolgom. Dejal je: “Ne obstaja realni način za izvedbo vzporedne valute v evroobmočju. Ne morete ustvariti nekaj, kar je konkurenčno evru. To je nezakonito”.

Vendar pa med voditelji EU obstaja bojazen, da bo Italija uvedla vzporedno valuto, če bo javni spor z Brusljem še naprej eskaliral.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi meni: “To je bodisi denar – in potem je nezakonito – ali pa dolgovi, in potem te delnice rastejo.” Ostali evropski voditelji so priznali, da bi uvedba te valute ogrozila celotno evroobmočje.

COMMENTS

Wordpress (0)