Anže Logar Marjanu Šarcu: “On ne pritiska tajno, on pritiska samo javno ” – Marjan Šarec vrnil Logarju z očitki o Kovačiču, NKBM in Mercatorju “Jaz na nikogar ne pritiskam, če sem dal tvit je to vse prej kot tajno ne uporabljam praks kot je bilo to za časa vaše vlade” – TOPNEWS.si

Anže Logar Marjanu Šarcu: “On ne pritiska tajno, on pritiska samo javno ” – Marjan Šarec vrnil Logarju z očitki o Kovačiču, NKBM in Mercatorju “Jaz na nikogar ne pritiskam, če sem dal tvit je to vse prej kot tajno ne uporabljam praks kot je bilo to za časa vaše vlade”

Anže Logar Marjanu Šarcu: “On ne pritiska tajno, on pritiska samo javno ” –  Marjan Šarec vrnil  Logarju z očitki o Kovačiču, NKBM in Mercatorju “Jaz na nikogar ne pritiskam, če sem dal tvit je to vse prej kot tajno ne uporabljam praks kot je bilo to za časa vaše vlade”

Ostra polemika med predsednikom vlade Marjanom Šarcem in poslancem SDS Anžetom Logarjem zaradi Abanke.

Med poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Marjanu Šarcu so sicer iz SDH sporočili, da je seja nadzornega sveta holdinga, na kateri bi odločali o prodaji Abanke, prestavljena na sredo. “SDH se je odločil, da sejo prestavi za dva dni. Očitno potrebujejo dodaten razmislek za pregled ponudb ali kaj podobnega, ne vem, to težko komentiram,” je povedal premier Šarec medijem po nastopu v DZ.

Marjan Šarec: “SDH se je odločil, da za dva dni prestavi. Ne vem, očitno potrebujejo dodaten razmislek oziroma za pregled ponudb ali kaj podobnega. Ne vem tega. To težko komentiram.” Na novinarsko ugotovitev, da bodo verjetno iz SDH-ja vrnili žogico in bo morala skupščina odločati o prodaji Abanke. “SDH je samostojen organ in seveda lahko samostojno odloča. Kolikor vem, sem govoril s pravniki, je skupščina na potezi takrat, ko uprava in nadzorni svet ne prideta do enake odločitve. Potem nastopi skupščina.”

Če bo prišlo do tega, da želijo imeti sklep skupščine, kako se boste odzvali: “No, če bodo želeli sklicati skupščino, potem bomo pač sklicali skupščino. Ampak pravim, da je SDH samostojen organ in verjamem, da bo tudi znal samostojno odločati,” je bil kategoričen Šarec.

Na novinarsko ugotovitev, da je Logar insinuiral v poslanskem vprašanju, da naj bi šlo za odkrite politične pritiske s tistim tvitom in tako naprej, je Šarec odgovoril: “No, tega ne bom komentiral, ker vemo, očitno gospod Logar sodi po sebi in po svoji stranki. So navajeni delati s pritiski. Vemo, kaj se je dogajalo v preteklosti s pritiski na novinarje s strani te stranke, tako, da verjetno drugega načina niti ne poznajo”.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v DZ zanikal, da bi poskušal vplivati na odločitev Slovenskega državnega holdinga (SDH) glede prodaje Abanke. “Z moje strani zagotovo ni pritiskov,” je dejal in dodal, da imajo v SDH vsi nekajkrat višje plače od njega, zato verjame, da so sami sposobni sprejeti odločitev. Šarec je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja, ali je poleg nedavnega zapisa na svojem profilu na Twitterju, da bi moral SDH krepko razmisliti o prodaji Abanke, zlasti ne vprašljivim skladom, na SDH izvajal tudi kakšen nejaven oz. tajen pritisk, odgovoril: “Na nikogar ne pritiskam.”

Polemiko med Logarjem in Šarcem v državnem zboru pri poslanskih vprašanjih objavljamo v celoti.

DR. ANŽE LOGAR (PS SDS): Hvala, predsednik. Spoštovani predsednik Vlade, po neki oddaji na RTV Slovenija, ki je bila čisto slučajno obelodanjena dva tedna pred odločanjem o prodaji A banke ste se oglasili s svojim edinim bančno gospodarskim sporočilom na svojem twitter profilu. Zapisali ste, citiram: »Glede na včeraj videno v oddaji o sanaciji bank bi moral SDH krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje A banke, zlasti ne vprašljivim skladom«. Sosledje je res prozorno. Zanima me:

Ali je bilo poleg tega javnega pritiska na nadzorni svet SDH izveden tudi kakšen ne javen, tajni? Berem, da so v vaši Vladi modni pritiski raznih mož v črnem, kakšne Sove, pa kakšne obveščevalno-varnostne službe. In želim zelo konkreten odgovor.

Posebej poudarjate, da A Banke zlasti ne bi smeli prodajati vprašljivim skladom. Za A Banko se potegujeta dva, madžarska OTP in sklad Apollo. To je tisti sklad, ki mu je Cerarjeva vlada prodala NKBM, torej le en sklad.

Ali trdite, spoštovani predsednik Vlade, da je sklad Apollo vprašljiv sklad? In ali torej nadzornikom SDH s tem posredno nalagate, da enega od ponudnikov izloči iz prodajnega postopka? In tudi tu želim zelo konkreten odgovor.

Zdaj zakaj to sprašujem? Svoj javni pritisk ste na SDH napovedali pod pretvezo nekih domnevno novih dejstev iz oddaje Brezno, ki pa v svojem bistvu izkrivlja resnico o bančni luknji. V mandatu te Vlade pa niste niti s prstom mignili, da bi pospešili pregon bančne kriminalitete ali da bi izboljšali pogoje bančne kriminalitete. Poglejte na strani 25 vaše koalicijske pogodbe pod naslovom »Boj proti gospodarstvenem kriminalu in korupciji« piše, citiram: »Za večjo učinkovitost pri pregonu gospodarskega in bančnega kriminala ter korupcije bomo analizirali dosedanje delo specializiranih oddelkov sodišč in tožilstev ter sprejeli ustrezne prilagoditve.« Bum. Potem pa na mesto vrhovnega državnega tožilca imenujete Harija Furlana. Osebo, ki je praktično najbolj odgovorna, da se v tej državi pri pregonu bančne kriminalitete ni zgodilo praktično nič. Zdaj pa moje vprašanje:

Je bilo imenovanja Furana na Vladi mišljeno kot nagrado za delo oziroma ne delo v sklopu teh vaših skupnih naporov za revizijo resnice o bančni luknji, češ bančne luknje sploh ni bilo, to so nam vsilili iz Bruslja za napačnimi izračuni, ali pa ste dosledno izpolnili zavezo iz prej omenjene koalicijske pogodbe, analizirali dosedanje delo SDT-ja in ugotovili, da je Hari Furlan največja ovira za učinkovitejši pregon bančne kriminalitete in ste ga umaknili tako, da ste ga povišali navzgor?
Hvala.

PREDSEDNIK MAG. DEJAN ŽIDAN: Hvala, gospod poslanec.
Gospod predsednik Vlade, izvolite.

MARJAN ŠAREC: hvala, gospod Logar, za to vprašanje.
Zdaj, če začneva pri tajnosti. Jaz na nikogar ne pritiskam, če sem dal tvit je to vse prej kot tajno ne uporabljam praks kot je bilo to za časa vaše vlade, ko vam je direktor Kovačič NKBM oziroma vašemu predsedniku na strankarski mail točno poročal kako to poteka, pa razne kravje kupčije z Mercatorjem in take zadeve, mislim, da je bilo tam mnogo bolj tajno vse skupaj kar se tiče razno raznih skladov imam tukaj v mislih predvsem splošno prasko, ko se je prodajalo skladom recimo

8. TRAK: (MK) – 8.35

(nadaljevanje) Adria Airways se je prodala skladu pa vidimo kje smo. Potem tudi kar se tiče pritiskov z moje strani jih zagotovo ni, SDH je avtonomen organ, nenazadnje imajo v SDH vsi ne vem kolikokrat večjo plačo od mene. Če imam jaz 3300 neto, dobim ven, zagotovo dobijo oni, ne vem, 11 bruto, mislim da je, pa preračunajte. Tako, da verjamem, da so za to plačo sposobni sami sprejeti kakšno odločitev v tej državi, ne da je za vse na koncu odgovoren kdo drug. Tako, da kar se pa tiče raznoraznih – ne vem, pričakujete, da bom osebno preganjal kriminalce in ne vem kaj, ali tako imenovane banksterje, kot ste pisali tudi na vaše profilu, tudi v vaših mandatih oziroma vašem mandatu plus enoletno vodenje te vlade se je marsikaj dogajalo, ko ste hoteli na hitro nadoknaditi tisto, kar vam prej ni uspelo toliko let. Naša stranka je zdaj eno leto skoraj v tej državni politiki, tako da mene ni treba spraševati po tem. Lahko se pa vprašate sami, saj tudi če bi bili v vladi z vami ne bi bilo nič drugače, tudi vi ste stara stranka in tako naprej, nenazadnje pa imate edini predsednika stranke, ki je bil neposredno v Zvezi komunistov. Nobena druga stranka, celo SD tega nima več, tako da veste, mene obtoževati nekih starih praks – ni treba. Ste imeli tudi preiskovalno komisijo v bankah. Rekli ste, da ste tam vse ne vem kaj ugotovili pa je bilo tisto bolj politično zaslišanje kot kaj drugega. Ja, tudi jaz bi rad, da se to razčisti. Pri tem bančnem slovenskem sistemu je bilo mnogo, mnogo babic, ki so potem na svet spravile to kilavo dete in te probleme, ki jih imamo danes. Začelo se je že zdavnaj prej, začelo se je tudi pod dvanajstletno vladavino stranke LDS, zagotovo, tudi takrat so se začeli že dogajati prevzemi, res da bolj uspešni kot leta 2008, ko so z dragimi krediti kupovali delnice, potem pa čez noč niso bile nič vredne – tudi nekateri prijatelji vašega predsednika, soborci in tako naprej.

Skratka, ne uperjate prave osti v pravo smer. Sam bom najbolj vesel, če se bo vse razčistilo kaj se je dogajalo v preteklosti. Imamo tudi eno preiskovalno komisijo o DUTB. Z veseljem čakam te izsledke. Kar se pa Abanke tiče, imam pa vso pravico izraziti kakšen pomislek, verjetno nenazadnje gre za neko veliko zgodbo in tudi ovadba je zame novo dejstvo, saj je prej nisem videl. In o ovadbi pač določene stvari pišejo in čisto vse ni moglo biti čisto v redu. Jaz ne pravim, da ni bilo nobene bančne luknje, je pa vprašanje, če je bila pravilno ocenjena. To je pa veliko vprašanje. Seveda pa je danes situacija kakršna je in danes jaz težko za nazaj govorim, ker me ni bilo niti pri eni stvari. Ustanovljena je pa bila slaba banka, saj v dokumentarcu je bila tudi vaša stranka omenjena in vaši ljudje. Skratka, vsi ste bili zraven na tak ali pa drugačen način. Mene edinega tam ni bilo zraven. In veste, da bom pa jaz osebno zdaj / znak za konec razprave/ lovil tako imenovane banksterje jaz pričakujem, da bodo ustrezni organi opravili svoje. Imam pričakovanje od tega in upam, da bo res tako.

PREDSEDNIK MAG. DEJAN ŽIDAN: Hvala, gospod predsednik Vlade.
Gospod poslanec, želi te dopolnitev?

DR. ANŽE LOGAR (PS SDS): Hvala predsednik.
Jaz ne vem, ali je gospod predsednik Vlade poslušal mene ali koga drugega, ampak na moje vprašanje sploh ni odgovoril. Nekako, kot sem ga razumel v celotnem delu je, da on ne pritiska tajno, on pritiska samo javno. Verjetno je tudi zato SDH današnjo sejo nadzornega sveta prestavil iz 14. ure na dva naprej, ker se te javni pritiski nadaljujejo.
Zdaj, o bančni luknji, gospod predsednik Vlade, imate zelo decidirano stališče, zelo decidirano.

9. TRAK: (NB) – 12.40

(Nadaljevanje) Na novinarski konferenci pred desetimi dnevni ste dejali natanko takole, citiram: »Saj za to bančno luknjo že nekaj časa vemo, da je bila ocenjena za previsok znesek.« To ni izjava v pogojniku. To je zelo decidirana izjava, ki ne pušča dvomov. Glede na to, da jo je izdal predsednik Vlade, ki ima dostop do raznih virov, tudi tajnih virov podatkov, je torej nujna obrazložitve. Zato sprašujem, na podlagi česa trdite, da je bila bančna luknja ocenjena previsoko. Hočem zelo konkreten odgovor. Tudi to, od kdaj vi to že veste. Ne sumite. Od kdaj vi to že veste. Pa ne iščite izgovorov v neki famozni Boletovi študiji. Saj veste, dokler ima nekdo dobro plačano pogodbo z Bank Slovenije, tuli v isti rog z guvernerjem Kranjcem pa potem, ko naslednji guverner prekine to pogodbo, je vse narobe pri Banki Slovenije. zdaj, kateri dokazan ali pravnomočni dokument vam daje to moč za tako eksplicitno decidirano izjavo in temeljni izračun bančne luknje kot vemo, je izjavila oziroma pripravila Vlada Alenke Bratušek. Memorandum za državno pomoč je pripisala bodisi Alenka Bratušek bodisi Karel Erjavec kot zunanji minister, to je zame še vedno skrivnost, nihče tega ne želi povedati, ne vem zakaj. Kolegica Alenka Bratušek je na zaslišanje pred preiskovalno komisijo rekla, da pač ne spomni, zimzelen odgovor. Pa vas bom takle vprašal. Kako imate lahko v Vladi dva ministra, ki sta po vašem decidirano jaso sprejela take pogoje, da je bila bančna luknja previsoko ocenjena. Ste z njim vsaj opravili pogovor?

PREDSEDNIK MAG. DEJAN ŽIDAN: Hvala gospod poslanec.
Gospod predsednik Vlade, izvolite.

MARJAN ŠAREC: Hvala.
Kako imate vi lahko predsednika stranke, ki ne zna pojasniti 200 tisoč evrov premoženja. Celo Vlada je padla zaradi tega, ne, a veste. Tako vas jaz tudi lahko nazaj vprašam, če želite. Vemo kaj se je dogajalo.
Kar se tiče dela policije… Kako? Spoštujemo sodišča…

PREDSEDNIK MAG. DEJAN ŽIDAN: Spoštovane gospe, spoštovani gospodje! Kljub vsemu, to je Državni zbor, dovolite da predsednik Vlade odgovori do konca.
Izvolite.

MARJAN ŠAREC: Ja, ja, si bom že izboril besedo, nič se bati, saj smo navajeni. Torej, policija že od leta 2013…

PREDSEDNIK MAG. DEJAN ŽIDAN: Tukaj vas tudi varujemo.

MARJAN ŠAREC: … prioritetno izvaja ukrepe glede bančnega kriminala in v tem času je policija na državna tožilstva podala 172 kazenskih ovadb in v tem trenutku še vedno obravnava 16 zadev s področja bančne kriminalitete, tako da policija dela. Kar se pa tiče tega, da je luknja bila ocenjena za preveliko vsoto, vidimo tudi iz same ovadbe, da je bila metodologija napačna. Res pa je, da je to metodologijo pokrila tedanja Vlada. To je pa res. ampak zagotovo pa so takšni in drugačni indici, da ni bilo vse čisto tako kot bi moralo biti. In to, da vi mene sprašujete od kje vem, to je danes jasno že vsakemu državljanu, po mojem, da ni bilo čisto vse, zlasti po vsem kar smo videli. Tako da, ta vaša vprašanja zdaj niso čisto na mestu. Kar se pa tiče Harija Furlana, jaz ga osebno ne poznam, nisem nikoli niti govoril z njim, tako da preko njega jaz sigurno ne mislim na nikogar pritiskati ali pa kaj drugega početi.

Kar se pa tiče tega, da spreobračate besede, to ste pa že zelo dobro zverzirani in to je vaša politika že dolga leta, začenši s tistimi likvidacijami, diskreditacijami in ne vem čem. Saj tudi pri meri doma je vaš medij vztrajno trdil, da je ograja višja, pa niti ni gledal na pravo stran, ampak je vztrajno, ko so ljudje še cegle prešteli koliko jih je, pa so še kar trdili svoje. Tako, da to je približno podobna zadeva tukaj. Vaše spreobračanje besed je že dolgo znano. Verjamem, da je vaša komisija veliko odkrila, da bo vaša komisija, da je prispevala k reševanju teh problemov, je pa tudi vaša Vlada marsikaj prispevala k stanju v državi, čeprav res ni bila toliko časa kot je bila LDS in še kakšna druga Vlada, to se pa strinjam.
Hvala.

PREDSEDNIK MAG. DEJAN ŽIDAN: Hvala za odgovor, gospod predsednik Vlade.
Gospod poslanec, imate postopkovni predlog? Izvolite.

10. TRAK (VI) 12.45

DR. ANŽE LOGAR (PS SDS): Jaz se ne počutim izzvanega, počutim se pa užaloščenega. Namreč, predsednik Vlade je ravno v tem svojem odgovoru 5 milijardno bančno luknjo primerjal z zidaki v svojem zidu. Poglejte, kako žalostno je to. To, kar smo mi vsi plačali iz svojega računa zbanalizira na višino svoje ograje. Oprostite, to ne spada k diskursu v razpravi v Državnem zboru, sploh pa ne v času razprave poslanska vprašanja predsednik Vlade. Ne predsednik Vlade, vi ne morete mene nazaj vprašati. Lahko bi, če bi bila v obrnjeni vlogi, pa nisva. Poslanska vprašanja so namenjena temu, da poslanec vpraša predsednika Vlade in predsednik Vlade odgovori. Ne pa, da se gre po znani tezi moj oče je močnejši kot tvoj, kot so se šli v vrtcu. To je nivo razprave, ki ste ga imeli vi sedajle v tem odgovoru.

Jaz sem citiral izključno vaše izjave. Izjave predsednika Vlade imajo svojo moč. Lahko zamajejo trge, lahko vplivajo na rejting države, lahko vplivajo na prodajo ali neprodajo državnega podjetja. Vi ste s svojimi izjavami to naredili. Vi ste s svojimi izjavami tudi rekli, da je bila bančna luknja previsoko ocenjena. Spoštovani predsednik Vlade, svetujem vam, da še enkrat preberete ustavno odločbo Ustavnega sodišča v zvezi s kvalificiranimi vrednostnimi papirji. V točki 24, 124, da vam bo lažje, točno piše, da bo v upravnem sporu sodišče odločalo o tem, ali je bila bančna luknja pravilno ocenjena ali ne. In to bo edini pravnomočni dokaz. Vi pa že danes, 5 let preden se bo to šele zgodilo ali 10 let preden se bo to zgodilo, že javno zavajate slovenske davkoplačevalce, da je tako bilo, zato da potem izpeljete drug sklop, ne bomo prodali Abanke. Na koncu jo bomo, ker bo Evropska komisija to zahtevala, ampak škoda se bo menila še v dodatne pol milijarde, to vam pa sedajle zagotavljam, tako kot je krivda Cerarjeve vlade, ki je zaustavila prodajo Nove kreditne banke Maribor.

Spoštovani predsednik Državnega zbora, ker nisem prejel odgovora, želim, da glasujemo o tem poslanskem vprašanju in opravimo razpravo v Državnem zboru. Hvala.

COMMENTS

Wordpress (0)