Strah pred Rusi: Trump pošilja dodatnih 1000 vojakov na Poljsko, v zameno bodo Poljaki kupili 30 bojnih letal F-35 – TOPNEWS.si

Strah pred Rusi: Trump pošilja dodatnih 1000 vojakov na Poljsko, v zameno bodo Poljaki kupili 30 bojnih letal F-35

Strah pred Rusi: Trump pošilja dodatnih 1000 vojakov na Poljsko, v zameno bodo Poljaki kupili 30 bojnih letal F-35

Amerišk i predsednik Donald Trump je ob obisku predsednika Poljske Andrzeja Dude v Washingtonu dejal, da bo na Poljsko poslal dodatnih 1.000 ameriških vojakov kot del širitve varnostnega in gospodarskega zavezništva, čeprav se je omenjala tudi številka 2.000.

Na tiskovni konferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo v Beli hiši je Trump dejal, da bo poljska vlada plačala infrastrukturo, potrebno za dodatne enote in pohvalil Varšavo, ki je povečala obrambne izdatke, da bi izpolnila svojo zavezanost zvezi Nato.

Trump je pred tem dejal, da ZDA imajo “več deset tisoč vojakov dolgotrajno nameščenih v Nemčiji” in da bodo verjetno “določeno število” tega osebja premestil na Poljsko”, če bo o tem dosežen dogovor.

“Ameriški predsednik je med drugim tudi dejal, da bo Poljska kupila več kot 30 ameriških bojnih letal F-35. Iz tega razloga je takšno letalo tudi v času obiska letelo nad Belo hišo, poljski predsednik pa mu je mahal.

Pričakuje se, da bo na tak način poljska samoobramba dobila pomoč v času zaskrbljenosti zaradi ruske vojaške dejavnosti.

Poljski voditelji so mesece lobirali, da bi Združene države Amerike v njihovo državo napotile dodatne vojaške enote in v preteklosti večkrat izrazili upanje, da bodo ZDA na Poljskem ustanovile stalno ameriško bazo, za katero so predlagali ime “Trdnjava Trump”.

COMMENTS

Wordpress (0)