(VIDEO) Zaključek sestanka Bilderberške skupine: Svetovna elita 4 dni razpravljala za zaprtimi vrati – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zaključek sestanka Bilderberške skupine: Svetovna elita 4 dni razpravljala za zaprtimi vrati

(VIDEO) Zaključek sestanka Bilderberške skupine: Svetovna elita 4 dni razpravljala za zaprtimi vrati

V Montrealu, na vzhodni obali Ženevskega jezera, se je letošnjega 67. letnega srečanja skupine Bilderberg, ki je potekalo od 30. maja do 2. junija, udeležil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Jared Kushner in Ivanka Trump

Gre za pomembno letno srečanje članov evropske in severnoameriške elite, ki ga teoretiki zarote imenujejo “svetovna vlada v senci”. Kot običajno je srečanje potekalo za zaprtimi vrati z varnostnimi ukrepi brez primere. Nekateri evropski mediji pišejo, da mnogi udeleženci, od katerih so se nekateri pojavili le enkrat, trdijo, da gre za srečanje, kjer so imeli nekaj najboljših razprav v življenju. Take izjave dodatno navdihujejo teoretike zarote.

Med posebnimi gosti letošnjega zasedanja Bilderberške skupine je bil ameriški državni sekretar Pompeo, ki je v soboto prispel v Švico in se udeležil le nekaterih sestankov. Pompeo sicer ni bil na seznamu povabljencev, ki so jih predhodno napovedali organizatorji srečanja, ki se ga je udeležilo okoli 130 udeležencev. Lani se je srečanja skupine Bilderberg udeležila tudi srbska premierka Ana Brnabić.

Letošnji posebni interes je povzročila prisotnost Jareda Kouchnerja, sina ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zadolženega za izraelsko-palestinski mirovni načrt, nizozemskega predsednika vlade Marka Rutteja, nemške obrambne ministre Ursule von der Leien, francoskega ministra za gospodarstvo Bruna Le Mairea, ki zagovarja pomembne spremembe na ravni EU in generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga.

Letos so svetovni mogočneži razpravljali o stabilnosti strateške svetovne ureditve, napredku EU, podnebnih spremembah in trajnostnem razvoju, Kitajski, Rusiji, prihodnosti kapitalizma, brexitu, etičnosti umetne inteligence, preoblikovanju družbenih medijev v orožje, pomenu vesoljskih in kibernetskih groženj. Po pisanju New York Timesa se je Pompeo udeležil poslovno-političnega srečanja z različnimi državniki, ki so razpravljali o občutljivih vprašanjih, kot so iranske rakete, kitajska tehnologija ali gospodarska kriza v Venezueli.

Najpomembnejše pogovore naj bi ameriški državni sekretar opravil zunaj oči javnosti na srečanju z nizozemskim kraljem in šefom Nata. Srečanja skupine Bilderberg so včasih imela tiskovne konference in skupne povzetke za udeležence, vendar je bila ta praksa prekinjena v letih 1990 in 2000. Organizatorji teh načrtov ne nameravajo spremeniti, je povedala tiskovna predstavnica skupine.

Tajnost dosedanjih srečanj Bilderberške skupine hrani teoretike zarot že od prvega sestanka skupine leta 1954 naprej, po katerih skupina deluje z namenom okrepitve vezi med severno Ameriko in Evropo. Desničarska aktivistka Phyllis Schlafly je v svoji knjigi zapisala, da gre predvsem za vpliv na politično-ekonomske ameriške posle v globalnem svetu.

Tiskovna predstavnica Bilderberške skupine ocenjuje, da so teorije zarote nastale zaradi potrebe ljudi, da bi razumeli in poenostavili zapletene politične družbene trende, kot je globalizacija. “Čeprav te teorije nikjer niso bile potrjene, nam je žal, da še vedno uspevajo na internetu in socialnih omrežjih,” piše na uradni strani Bilderberške skupine.

COMMENTS

Wordpress (0)