Dejan Židan za “izvoz” slovenskega modela demokracije v Evropsko Unijo – V rezultatu evropskih volitev Židan vidi pozitiven vpliv na trdnost koalicije – TOPNEWS.si

Dejan Židan za “izvoz” slovenskega modela demokracije v Evropsko Unijo – V rezultatu evropskih volitev Židan vidi pozitiven vpliv na trdnost koalicije

Dejan Židan za “izvoz” slovenskega modela demokracije v Evropsko Unijo – V rezultatu evropskih volitev Židan vidi pozitiven vpliv na trdnost koalicije

Rezultat letošnjih evropskih volitev, po katerem je leva sredina dobila štiri poslance in tako izboljšala svoj rezultat v primerjavi s prejšnjimi volitvami, ko je imela samo tri poslance, desna stran pa pet, je razveselil predsednika SD Dejana Židana.

“Danes imamo prvo analizo rezultatov volitev, ki smo jo že imeli na kolegiju sedaj na predsedstvu. Skupna ocena, ki je seveda soglasna, da smo dosegli zgodovinsko dober rezultat. Tako dobrega rezultata stranka na evropskih volitvah ne v odstotkih ne v absolutnem številu prejetih glasov, še ni dobila, zato se državljanom in državljankam iskreno zahvaljujemo. Državljanke in državljani so izbrali prav. Mi se počutimo kot zmagovalci in v resnici smo zmagovalci,” je v izjavi medijem v Cankarjevem domu, kjer se je včeraj sestalo predsedstvo stranke, povedal Židan.

Kot zmagovalci pa čutimo, da smo v partnerstvu, ki ga imamo tako s sredinskimi strankami z Alde skupine, s katerimi smo v vladi in z Levico, s katero imamo pogodbeno sodelovanje. Skupaj smo zbrali štiri mandate od osmih. Tudi na ta način razumemo, da je koalicija dobila neko dodatno legitimnost. Mi ne smemo pozabiti, da je do tega trenutka imela desnica pet mandatov, sredina in Levica pa samo tri. Mi želimo to partnerstvo, ki ga imamo sedaj v Sloveniji, na nek način izvoziti tudi v EU. Cilj SD je, da skupaj z našo skupino Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu vzpostavimo partnerstvo tako z levico kot zelenimi in tudi liberalnimi strankami in kot napredno partnerstvo poiščemo naprednega predsednika komisije, ki bo garant za spremembe,” je še dejal Židan.

Naše sile v naslednjih dneh in tednih so usmerjene v Evropo, da partnerstvo, ki deluje v SLO, prenesemo tudi na evropsko raven, je Židan dejal v odgovoru na vprašanje glede izbora slovenskega evrokomisarja. Kmalu je pričakovati razpravo o predsedniku Evropske komisije ter razpravo glede izbire slovenskega komisarja, pri čemer je Židan izrazil pričakovanje, da bi bila Slovenija najprej čim bolj enotna pri iskanju “dobrega, učinkovitega in naprednega predsednika Evropske komisije”. To je prvi korak, šele nato bodo na vrsti naslednji, je poudaril.

Židan se je v odgovoru na naše vprašanje odzval tudi v zvezi s tem, kako bodo rezultati volitev, kjer je SD kot drugo-uvrščena stranka dobila večji odstotek glasov na evropskih volitvah, medtem ko so kar štiri stranke, tri koalicijske in ena pogodbena, ostale brez evropskega poslanca, vplivali na delo vlade, Židan ne vidi problemov. Znano je, da je bila SD zaradi Šarčevega prevelikega paktiranja z Levico kot “nadkoalicijsko stranko” na momente nezadovoljna. Rezultati volitev, kjer je SD od koalicijskih strank dobila največ odstotkov glasov, pa bi lahko spremenili tudi koalicijsko dinamiko.

“Odločil sem se, da gledam optimistično na svet tudi pri konkretnem dogajanju. In v resnici smo mi število naših poslank in poslancev, ki zastopajo našo koalicijo povečali iz tri na štiri. To je dobro. Tudi to, da imamo socialni demokrati dva poslanca in da ima tudi Alde skupina dva, daje neke vrste ravnovesje in uravnoteženost mogoče celo pozitivno vpliva na trdnost koalicije. Ta koalicija pa ima osnovo in osnova je koalicijski program. Mi seveda pričakujemo, da bomo vse, kar smo podpisali, v kar verjamemo, tudi realizirali. Marsikaj koristnega smo že naredili, mi se bomo trudili, da prioritete v obdobju štirih let te vlade realiziramo.”

Židan je včeraj predvsem miril situacijo, kjer je predvsem opozicijska SDS načela vprašanje predčasnih volitev. Marjan Šarec pa je na to temo dal nekaj ostrih izjav, ki smo jih na Topnews objavili včeraj in sicer z naslovom “Šarec: “Če bo volja po delu te vlade, bomo delali. Če volje ne bo, gremo vsak na svoje” – Reportaža o ozadju dogajanja v Cankarjevem domu in v volilnih štabih strank” in “Šarec: “Če bo kdo želel razbiti vlado, naj jo razbije, bomo šli pač na volitve” – Zver: “To je že četrti poraz predsednika vlade, poleg predsedniških je v enem letu izgubil še trojne volitve”.

COMMENTS

Wordpress (0)