(VIDEO) Šarec: “Če bo volja po delu te vlade, bomo delali. Če volje ne bo, gremo vsak na svoje” – Reportaža o ozadju dogajanja v Cankarjevem domu in v volilnih štabih strank – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec: “Če bo volja po delu te vlade, bomo delali. Če volje ne bo, gremo vsak na svoje” – Reportaža o ozadju dogajanja v Cankarjevem domu in v volilnih štabih strank

(VIDEO) Šarec: “Če bo volja po delu te vlade, bomo delali. Če volje ne bo, gremo vsak na svoje” – Reportaža o ozadju dogajanja v Cankarjevem domu in v volilnih štabih strank

Tokratne volitve so bile nekaj posebnega tudi zaradi dejstva, da so volilni rezultati prišli šele ob 23 uri zvečer, ko je predsednik Državne volilne komisije Anton Gašpar Frantar sporočil, da je zmagovalka Evropskih volitev v Sloveniji skupna lista SDS in SLS (26,48 odstotka glasov), ki je osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta osvojili SD (18,57) in LMŠ (15,61), enega pa NSi (11,1).

V volilnih štabih so bili ne glede na ankete in rezultate, ki so kapljali po neformalnih linijah s posameznih volilnih okrajev in volilnih enot precej zadržani. Čeprav so praktično vse resne države objavile rezultate vzporednih volitev, jih pri nas tokrat ni delal niti RTV niti komercialna POP TV, češ da gre za prevelik strošek, za skupno financiranje pa se očitno niso odločili, kar je vredno vsekakor kritike za glavne mainstream medije.

Še največ odzivov je tako bila deležna objava vzporednih rezultatov volitev, ki so jih sicer samo na zelo omejenem vzorcu delali pri Novi24TV, ki pa so vsaj glede trendov v glavnem vzdržali, kar je vsekakor pohvale vredno. Po vzporednih merjenjih agencije Parsifal je največ glasov prejela lista strank SDS+SLS (24-25%), drugo mesto bi osvojila LMŠ (19-21%), na 3. mestu je SD (17-19%), 4. mesto bi osvojili v NSi (7-9%), sledi Levica, ki bi prejela med 6 in 8 odstotki, v igri je tudi DeSUS (6-8%).

Čeprav so volilni štabi delali praktično od šestih popoldne, so stranke za novinarje v glavnem angažirale drugi in tretji ešalon strankarskih politikov ali pa so bili še bolj previdni in poslali pred kamere kar nekoga iz volilnih štabov. Tako so v SDS-su, ki so za novinarje in obiskovalce Trstenjakove pred zunanjo ograjo postavili majhno lestev in tako čakajoč na uradne rezultate prišleke zabavali z izzivanjem Irene Joveve.

Zanimivo pa je, da predsednika SDS Janeza Janše, ki je pred novinarje na Trstenjakovi stopil šele po objavi uradnih rezultatov ni bilo v Cankarjev dom, kamor so prišli sicer liderji vseh strank. Zakaj Janše ni bilo v Cankarjev dom, ampak je pred novinarje stopil nosilec liste Milan Zver ter seveda Marjan Podobnik in Franc Bogovič, ni jasno. SLS je bil tudi edini, ki se je res iskreno veselil mandata Bogoviča ter častil pijačo za vse tudi za novinarje. Tudi Franca Kanglerja ni bilo v Cankarjev dom, čeprav so imeli za njega v stranki veliko lepih besed.

Med prvimi so v Cankarjev dom prišli tudi predstavniki stranke Dom, ki je slavila vsaj to, da je dobila več kot v prejšnjem mandatu vladajoča SMC, ki kot ena redkih list ni stopila pred novinarje v Cankarjevem domu. V SDS-u so prav stranko Dom in njuna nosilca krivili, da niso dobili tretjega mandata, ampak je le ta pripadel Francu Bogoviču, čeprav so v štabu po tihem upali na Patricijo Šulin.

Za prvovrstno presenečenje na tiskovni konferenci je poskrbel Igor Šoltes, ki ga po porazu sploh ni bilo v Cankarjev dom v novinarsko središče, kjer je pred novinarje stopil Karel Erjavec z drugimi kandidati iz liste. Nasploh je bilo vzdušje v večini volilnih štabov z izjemo SD-ja bolj pogrebno oziroma vsaj ni bilo nobenega navdušenja in veselja niti pri zmagovalcih niti pri poražencih.

Pri Desusu, Levici, SAB-u so bili do izida uradnih rezultatov še nekako optimistični, pri SMC-ju pa so se praktično glede na ankete že cel večer zavedali poraza in se veselili “zaradi Evrope” in rezultatov liberalnih in levosredinskih strank v drugih državah Evropske Unije.

Kmalu po objavi uradnih rezultatov volitev se je v Cankarjevem domu pojavil tudi predsednik vlade Marjan Šarec z nasmehom na obrazu. “Veseli nas tudi, da so bile v tej kampanji uspešne tiste stranke, ki čutijo Evropo, ki ne izključujejo,” je še povedal. Po njegovih besedah so si glasove “lepo porazdelili med seboj”. Izrazil je tudi prepričanje, da se razmerja v vladni koaliciji ob teh rezultatih ne bodo spremenila.

“Če bo volja po delu te vlade, bomo delali. Če volje ne bo, gremo vsak na svoje,” je dejal v izjavi novinarjem.

COMMENTS

Wordpress (0)