(VIDEO) Tit Turnšek ostro napadel ljubljansko nadškofijo: “Edina škofija, edina cerkev, ki je sodelovala z nacizmom, je bila v Sloveniji. Drugod po svetu tega ni bilo. Okrogla miza levice “Vrednote NOB v Evropi” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tit Turnšek ostro napadel ljubljansko nadškofijo: “Edina škofija, edina cerkev, ki je sodelovala z nacizmom, je bila v Sloveniji. Drugod po svetu tega ni bilo. Okrogla miza levice “Vrednote NOB v Evropi”

(VIDEO) Tit Turnšek ostro napadel ljubljansko nadškofijo: “Edina škofija, edina cerkev, ki je sodelovala z nacizmom, je bila v Sloveniji. Drugod po svetu tega ni bilo. Okrogla miza levice “Vrednote NOB v Evropi”

Okrogla mize ob obletnici zmage nad fašizmom z naslovom “Vrednote NOB v Evropi” v organizaciji stranke Levica, bi verjetno utonil v pozabo, če seveda na njem ne bi sodeloval predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek. v Centru Slovanskih Kultur France Prešeren na Karunovi so poleg Turnška nastopili še kandidat Levice za evropskega poslanca Aleksander Sašo Slaček Brlek, Jože Hartman iz predsedstva ljubljanske organizacije ZZB, Jani Šefman, moderiral pa jo je Lenart Žavbi.

Kot so zapisali v vabilu na dogodek “Levico in ZZB NOB druži zaskrbljenost nad rastočim vplivom skrajno desne politike po vsej Evropi. Tudi v Sloveniji in njeni okolici. Predsednik Evropskega parlamenta Tajani si je tako nedavno v Bazovici privoščil popolnoma nesprejemljivo izjavo. Orbanovi diplomati Slovenijo pozivajo k sankcioniranju Mladine zaradi ”politično neodgovorne naslovnice”. Domača desnica ob neljubem požaru v katedrali Notre Dame zopet širi strah in paniko. Spodbujanje sovraštva in širjenje sovražnega govora, potvarjanje zgodovine, nedemokratičnost in razmah nacionalizmov ostajajo tako pri nas kot v Evropi nekaznovani, aktualna politika pa nanje več kot očitno nima zadovoljivega odgovora. Še več – prav politični ukrepi elit, ki se izmenjujejo na oblasti brez jasne vizije prihodnosti, so tisto, kar je pripeljalo do vzpona skrajne desnice.

Prepričani smo, da tako Evropa kapitala kot fašistoidna politika, ki hodita z roko v roki, uničujeta socialno državo ter upe o boljšem življenju in blaginji v združeni Evropi, ki mora zato na prvo mesto zopet postaviti kakovost življenja državljank in državljanov.

Brez dvoma nas zgodovina uči, da brez partizanskega odporniškega gibanja v NOB in organiziranega odpora OF proti okupatorju Republika Slovenija danes ne bi bila suverena država, ki ima moč krojiti skupno prihodnost Evrope. Verjamemo, da je zato čas, da tudi v evropsko politiko vnesemo vrednote NOB, ki jih je nujno ohraniti in prenesti na mlade generacije. Le na temeljih protifašizma in vrednot, kot so mir, suverenost, svobodomiselnost, enakopravnost, solidarnost in tovarištvo, je namreč mogoče oblikovati novo evropsko politiko, ki bo temeljila na spoštovanju človekovih pravic in socialni pravičnosti.”

Za nastop, ki vsekakor ne bo ostal brez odzivov, pa je seveda na okrogli mizi poskrbel predsednik ZZB Tit Turnšek, ki je govoril predvsem o vlogi slovenske cerkve med NOB in danes.

“Pri RKC-ju moramo razlikovati, ljubljansko škofijo oziroma ljubljansko nadškofijo in ostalo Slovenijo. To je bilo v NOB-ju zelo jasno razločeno. Na primer zdaj, če citiram povojni ujetega generala Rossenerja in še nekatere njegove tovariše, kamerade, ki so rekli takole: “Edina škofija, edina cerkev, ki je sodelovala z nacizmom je bila v Sloveniji. Drugod po svetu tega ni bilo. Drugič, ta cerkev je delovala izključno od prvega dne v povezavi s fašizmom. Škof Rožman je prvi, ki se je šel poklonit, pa so šli v kooperacijo, pa so se zahvali dučeju, pa ne vem, kaj vse. Nasprotno je bilo na Štajerskem malo drugače. Tam je bil škof Tomažič, ki je bil celo vojno v hišnem priporu. Tam so izseljevali tudi duhovnike iz Štajerske. Sedem jih je bilo zaklanih v Jasenovcu.

Zdaj pa, kakšen je današnji odnos te cerkve? Enak kot je bil pred vojno…

Tukaj jaz vidim en velik problem. Namreč katoliška cerkev, kot jo jaz gledam, predvsem ljubljanska, niso vsi duhovniki enaki, je postala tako sovražna do preteklosti. Juhant, ki je eden zelo uglednih v tam tej hierarhiji, je nekoč rekel tale stavek: “Nam ne gre za spravo, nam gre za rehabilitacijo”. Sprava je postranskega pomena. Vidite, zdaj pa rehabilitirati, kaj to pomeni: oprati narodno izdajstvo in na to ne moremo pristati.

Ampak ta ista cerkev se hoče polastiti ne samo naših duš, polašča se naših teles, zdaj abortus, pa evtanazija, pa ne vem, kaj še vse. A je to stvar cerkve? To je stvar družbe in vrednot družbe. Ta mora odločati, ne pa cerkev. In takih primerov imate še cel kup. Finančni posli Mariborske škofije, koliko ljudi so spravili ob prihranke zato, ker so verjeli, da je to pa ena poštena zadeva. Cerkev pa te že ne bo ogoljufala. Kaj smo doživeli. Vidite, ne gre zdaj več za širjenje evangelija, pa vere in tako naprej, ampak gre za pridobivanje bogastva in indirektno tudi za oblast. Strici iz ozadja, bi rekel. Tako, da imamo tukaj ta velik problem v naši družbi nasploh, ki seveda, bom še en citat povedal, potem pa neham, Štuhec je rekel: katoliška cerkev podpira Janeza Janšo, ker bi šel za dosego svojih ciljev do oboroženega spopada”. Ali je še kakšne komentar potreben? Mislim, da ni”.

COMMENTS

Wordpress (0)