Prvi transspolni Avstrijec prejel potni list z vpisanim tretjim spolom “X” – TOPNEWS.si

Prvi transspolni Avstrijec prejel potni list z vpisanim tretjim spolom “X”

Prvi transspolni Avstrijec prejel potni list z vpisanim tretjim spolom “X”

Prvi Avstrijec v zgodovini, ki je dobil uradne dokumente z označenim tretjim spolom, je pohvalil to dejanje kot priznanje vsem tistim, ki se ne identificirajo kot moški in ženske.

“Prvič v življenju čutim, da me zakon priznava,” je povedal Alex Jurgen, transseksualec, oseba, rojena z atipičnimi kromosomi ali spolnimi oznakami.

“Doslej v družbi ni bilo prostora za ljudi, ki niso niti moški niti ženske,” je dodal.

Po triletni pravni bitki ima Jurgen zdaj potni list z oznako “X” namesto “M” (male, moški) ali “F” (female, ženska). Ustavno sodišče je leta 2018 odločilo, da državni zakoni dovoljujejo dodajanje več kot dveh spolov na osebnih dokumentih. Vse več ameriških držav in držav, kot so Nemčija, Pakistan in Nepal, omogoča državljanom, da izberejo tretji spol na uradnih dokumentih.

Predpisi, ki jih je avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve izdalo leta 2018, zahtevajo, da otrok, katerega spol ni mogoče določiti, ima v rojstnem listu “odprto” oznako za spol, dokler odločitve ne sprejme sam ali njegovi zakoniti skrbniki.

Transseksualci se lahko v rojstnem listu opredelijo kot “ostali”, če so jim pred tem zdravniško potrdilo izdali medicinski strokovnjaki, kar pa aktivisti želijo ukiniti.

Transspolni dojenčki so pogosto podvrženi operacijam, tako da se lahko videz in funkcija genitalij ujema z moškim ali ženskim spolom, kar lahko na podlagi mnenj strokovnjakov pozneje pripelje do psiholoških motenj v življenju. Medicinsko nepotrebne operacije transspolnih otrok brez njihovega soglasja so prepovedane na Malti in Portugalskem.

COMMENTS

Wordpress (0)