Trump včeraj pohvalil Orbana v zvezi z migranti, danes mu že ponuja ameriške rakete srednjega dosega – TOPNEWS.si

Trump včeraj pohvalil Orbana v zvezi z migranti, danes mu že ponuja ameriške rakete srednjega dosega

Trump včeraj pohvalil Orbana v zvezi z migranti, danes mu že ponuja ameriške rakete srednjega dosega

Ameriški predsednik Donald Trump gosti madžarskega premierja Viktorja Orbana v Beli hiši. Včeraj je Trump pohvalil Orbanova prizadevanja v boju proti ilegalni imigraciji.

“Dobro ste opravili delo in zagotovili varnost svoje države,” je dejal ameriški predsednik na začetku srečanja v Ovalni pisarni.

“To je trden človek, vendar človek, ki ga spoštujejo” povsod v Evropi, je dodal. Orban je znan po svojem evroskeptičnem stališču in kritiki “liberalnih” demokracij”.

“Malce kontroverzen”

Trump je dodal, da je Viktor Orban “očitno malce kontroverzen kot jaz, vendar ni pomembno”, nato pa se je osredotočil na njuno skupno stališče v boju proti nezakonitemu priseljevanju.

“Na področju priseljevanja ste naredili dobro stvar, to mnogi mislijo,” je Orbanu zagotovil Trump in dodal, da se Evropa sooča s “strašnimi” problemi, zaradi drugačnih odločitev kot so odločitve madžarskega predsednika vlade in namignil na nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je migrantom odprla vrata leta 2015.

Srečanje z ameriškim predsednikom, ki pogosto kritizira Evropsko unijo, je manj kot dva tedna pred volitvami priložnost za Orbana, ki pričakuje preboj suverenistov in populistov.

Septembra je Orban opozoril, da je Donald Trump, ko je govoril o globalizaciji na generalni skupščini Združenih narodov, “ikona” suverenosti.

Kot poroča AP je to še en primer ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ne okleva, da bi se srečal s tujimi voditelji, ki jih Zahod ne sprejema s toplino. Ameriška agencija opozarja, da sta Trump in Orban zavzela trdo protimigracijsko stališče.

Orban je izrazil upanje, da bi lahko on in Trump s takim stališčem privedla do oblikovanja globalnega zavezništva.

Madžarski minister za zunanje zadeve je v nedeljo za državni radio izjavil, da se oblikuje zavezništvo proti priseljencem in da sodita Madžarska in Združene države Amerike med peščico držav, ki so lani nasprotovale sporazumu Združenih narodov o migraciji.

Orban in Trump se bosta danes pogovarjala tudi o madžarskem načrtu za nakup ameriških raket srednjega dosega.

Trumpovi kritiki

Trumpovi kritiki, kot piše Guardian, so Orbanov obisk v Beli hiši (na Trumpovo povabilo) opisali kot zadnjo potrditev Trumpovega favoriziranja sodelovanja s tujimi voditelji “moče roke” voditelji, ne glede na njihovo dušenje človekovih pravic in državljanskih svoboščin.

“Orban predstavlja toliko stvari, ki so antiteza ameriškim osrednjim vrednotam. Nadziral je nazadovanje demokracije v svoji državi, uporabljal antisemitske in ksenofobične izraze v svoji politični komunikaciji in se zbližal z Vladimirjem Putinom in Kremljem. Skrbi nas, da se predsednik naše države, ki je skozi zgodovino podpirala zaščito in spodbujanje demokracije in človekovih pravic po svetu, srečal s človekom, ki redno zanemarja te vrednote,” so zapisali v odprtem pismu demokratski kongresniki pod vodstvom Eliota Engla, ki so ga pred obiskom naslovili na Trumpa in pozvali k preklicu Orbanovega obiska.

Madžarska neposredno kljubuje ZDA, medtem ko se Trump udinja Orbanu

Razen tega, da je Orbán na Madžarskem uvedel svoj model “iliberalne demokracije”, kot je sam opisal, globoko spodkopava neodvisnost sodstva, medijev, civilne družbe in gospodarstva. Orban je, kot je poudarila direktorica evropskega programa pri Centru za strateške in mednarodne študije Heather Conley, večkrat šel proti interesom ZDA v regiji.

Conley našteva Orbanove grehe: goji tesne vezi s Putinom, kar je povečalo njegovo energetsko odvisnost od Rusije prek novega turškega plinovoda ali jedrske elektrarne Paks, ki jo zgradijo Rusi, ni zmanjšal kitajski gospodarski vpliv na Madžarsko in v Evropi in dopustil ruski mednarodni investicijski banki, ki se pogosto šteje za instrument ruskih obveščevalnih služb, da je vzpostavila svoj sedež v Budimpešti, zavrnil je izročitev dveh ruskih trgovcev z orožjem ter blokiral ukrajinske pogovore z Natom zaradi zakonov o uradnih jezikih v tej državi in dal azil ubežniku, nekdanjemu predsedniku vlade Severne Makedonije Nikoli Gruevskemu, ki je bil v svoji državi obtožen korupcije.

K vsemu temu bi lahko dodali Orbanovo vulgarno in dezinformativno propagandno kampanjo proti Bruslju, Jean-Claudu Junckerju, judovsko-madžarskemu milijarderju in aktivistu Georgeu Sorosu ter njegovi srednjeevropski univerzi, zaradi česar je Evropska ljudska stranka suspendirala članstvo Orbánovega Fidesza.

“To je ponižujoče za Združene države Amerike.”

“Nagrajujete to obstrukcijo s častjo srečanja v Beli hiši?”je zapisala Conley v besedilu z naslovom “Umetnost iliberalnega dogovora” na strani svojega centra in dodala: “To je ponižujoče za Združene države Amerike.”

Še več, čeprav se je Trump pogosto spravljal na zaveznike zveze NATO, ki Združenim državam ne “plačajo dovolj” oziroma ne vlagajo dovolj v svoje nacionalne vojaške proračune, kar posledično krepi skupno obrambo zavezništva, Trump od Orbana ni zahteval enako, čeprav Madžarska vlaga le 1,15% svojega BDP v obrambo. To je daleč od dogovorjenih smernic zveze NATO, ki znašajo 2% BDP.

Omeniti velja, da je Orban zadnjič obiskal Belo hišo pred letom 1998, ko je bil predsednik Bill Clinton. Niti George W. Bush, niti Barack Obama ga nista povabila. Nedavni obisk Mikea Pompeja v Budimpešti je bil prvi obisk ameriškega državnega sekretarja od leta 2011 v Budimpešti.

Namesto postavljanja strogih in konkretnih pogojev za ponovno otoplitev odnosov – deeskalacije odnosov z Rusijo in Kitajsko, zatiranja korupcije, prenehanja represije nad nevladnimi organizacijami, konec sabotaže ukrajinskih pogajanj z Natom, ZDA tolerirajo vedenje nelojalnega zaveznika, saj Trump goji simpatije do avtoritarnih populistov.

COMMENTS

Wordpress (0)