(VIDEO) Kdo bo največ profitiral zaradi ugrabitve 79-letnega Belokranjca – Janša v politični ofenzivi hvali M. Salvinija in graja vlado M. Šarca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo bo največ profitiral zaradi ugrabitve 79-letnega Belokranjca – Janša v politični ofenzivi hvali M. Salvinija in graja vlado M. Šarca

(VIDEO) Kdo bo največ profitiral zaradi ugrabitve 79-letnega Belokranjca – Janša v politični ofenzivi hvali M. Salvinija in graja vlado  M. Šarca

Po tem ko se je v javnosti razširila novica o tem, da so štirje migranti v Beli krajini domačina, ki je delal v vinogradu, strpali v prtljažnik, se je zaćel politični spin, ki bo očitno zaznamoval volilno kampanjo pred evropskimi volitvami.

Za soboto je že napovedan protest za varovano mejo, varnost občanov, ki bo potekal na parkirišču pred gradom v Črnomlju. Poziv za udeležbo na protestu sta že dala tako predsednik SDS Janez Janša kot tudi Marjan Podobnik.

Predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije so v Črnomlju vlado pozvali k doslednemu varovanju schengenske meje. S tem so se odzvali na sredin dogodek, ko so štirje tujci, ki so v državo prišli nezakonito, ugrabili 79-letnega Belokranjca. Nedovoljenih prehodov meje imajo dovolj.

Policija je sicer danes na tiskovni konferenci zagotavljala, da je Slovenija kljub ugrabitvi v Beli krajini varna država. Policisti so v zvezi z ugrabitvijo 79-letnega Belokranjca pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije.

Vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Tomaž Peršolja, je umirjal zadeve z informacijo, da so italijanski varnostni organi prijeli 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letna Alžirca. Vse tri so vrnili v Slovenijo in so sedaj v policijskem pridržanju. Policisti pa iščejo še četrto osebo, ki naj bi sodelovala pri ugrabitvi, a je vozilo zapustila še pred končno lokacijo.

Policisti so sicer ugotovili, da so tujci v sredo pristopili do 79-letnika, ki je opravljal vinogradniška opravila, in ga sprva prosili za vodo. Nato pa so mu zagrozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe, ga zvezali in dali v prtljažni prostor njegovega avtomobila. Po večurni vožnji so oškodovanca pustili pri vasi Prelože pri Lokvi in peš nadaljevali pot proti Italiji. Oškodovanec se je sam rešil iz prtljažnika, v dogodku pa ni bil poškodovan.

Osumljence so prijeli italijanski varnostni organi pri Bazovici, slovenski policisti pa so jih prevzeli in jim odvzeli prostost. Med postopkom so ugotovili, da so vsi trije že bili prijeti pri ilegalnem prehodu meje in vrnjeni na Hrvaško.

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen od šest mesecev do 10 let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila pa kazen do dveh let zapora.

Kljub omenjenemu dogodku policija zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav na svetu. Kot je dejal namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, bo policija storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Pri tem Senica priznava, da takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti, kar velja tako za Slovenijo kot za druge države.

Kot je dejal, se zavedajo, da dogodki, kot je bila ugrabitev v Beli krajini, vplivajo na občutek varnosti ljudi, a jim policisti pomagajo zagotavljati njihovo varnost in varnost njihovega premoženja. Opozarjajo na samozaščitno ravnanje, kot je zaklepanje vrat stanovanjskih hiš in avtomobilov. Na teh območjih so namreč v zadnjem mesecu zabeležili nekaj tatvin avtomobilov, a Senica ob tem opozarja, da jih je bilo veliko odklenjenih, v njih pa so bili ključi.

Kljub temu je ogenj že v strehi in stranke že kujejo politični kapital pred evropskimi volitvami, ki bodo pot5ekale v nedeljo, 26. maja. Novinar Bojan Požar je glede tega kdo bo imel največ težav zaradi ugrabitve belokranjca na twitterju zapisal, da bi utegnile največ težav imeti kolaicijsk stranke medtem, ko pa lahko pridobita Bernard Brscic in ZmagoPlemeniti.

Pravo politično ofenzivo pa so sporžili v opozicijski SDS, kjer zahtevaj9o sklica seje Sveta za nacionalno varnost.

V ozivih na dogodek pa se že pojavljajo pozivi k odstopu notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je incident danes že pojasnjeval ministrom na vladi. Ugrabitev je bila tudi na dnevnem redu današnje seje vlade, kjer je notranji minister podal kratko informacijo.

Vlada je ukrepala že pred časom, je v prvem odzivu dejal premier Marjan Šarec, in sicer z dodatnimi 15-imi milijoni za varovanje schengenske meje, z okrepljenimi enotami na meji in z dodatnimi naročili novih panelov ograje; slovenski predlog, da bi Frontex varoval zunanjo evropsko mejo, pa ostaja.

V Evropo znova prihaja čedalje več beguncev, tudi letni čas je takšen, da je migracij spet več, je dejal Šarec, ko omenja skupne evropske sile in to, kje bi morale delovati. “Zato sem rekel, da bi bilo nujno poslati Frontex na zunanjo mejo. To je pa meja Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije.”

Primeri, kot je bila ta ugrabitev, pa seveda znova pokažejo na popolno razdeljenost slovenske politike, je še dodal. “Se pravi, na eni strani imamo desni ekstrem, ki popolnoma zavrača kakršno koli reševanje tega problema. Na drugi strani imamo levi ekstrem, ki bi kar na široko vsem odprl vrata. Prava pot je samo sredinska pot.”

COMMENTS

Wordpress (0)