Trump naj bi v zvezi s Palestino pripravil “sporazum stoletja” – TOPNEWS.si

Trump naj bi v zvezi s Palestino pripravil “sporazum stoletja”

Trump naj bi v zvezi s Palestino pripravil “sporazum stoletja”

Izraelski časopisi so poročali o podrobnostih “domnevnega” dokumenta, ki naj bi ga prejeli predstavniki izraelskega zunanjega ministrstva, in v katerem naj bi bili opisani ključni elementi ameriškega mirovnega načrta, znanega kot “sporazum stoletja”.

Nobena od zainteresiranih strani, ameriška, izraelska ali palestinska, ni potrdila dokumenta, ki ga je objavil izraelski časopis “Israel Hayom”, ki je blizu predsedniku vlade Benjamina Netanyahuja, o tem pa je poročala tudi Paletine Chronicle.

Po pisanju izraelskega dnevnika načrt temelji na več ključnih točkah, vključno s tristranskim sporazumom, ki ga bodo podpisali Izrael, Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) in Hamas. V skladu s temi trditvami bo palestinska država z imenom “Nova Palestina” ustanovljena na Zahodnem bregu in v Gazi, vendar ji ne bodo pripadla izraelska naselja na Zahodnem bregu.

Jeruzalem ne bo razdeljen med Izrael in Novo Palestino, ampak bo prestolnica Izraela in Nove Palestine, arabski prebivalci tega mesta pa bodo državljani Nove Palestine.

Sedanji status “svetih krajev” bi ostal v veljavi. Judom ne bo dovoljeno kupovati arabskih domov in obratno, Jeruzalem pa se ne bo pripajal dodatnih območij, naj bi pisalo v načrtu, o katerem piše izraelski časnik. Egipt bo dal novi palestinski državi dal v najem zemljo za izgradnjo letališč in tovarn v komercialne in kmetijske namene, vendar na njej ne bo možno naseljevanje Palestincev.

Stranke, ki bodo finančno podprle izvajanje tega sporazuma, so ZDA, EU in z nafto bogate zalivske države, s proračunom v višini 30 milijard dolarjev v petih letih za nacionalne projekte v Palestini in povezovanje judovskih naselij z Izraelom. ZDA bodo plačale 20 odstotkov takih projektov, EU 10, zalivske države pa preostali del. Po Po “načrtu stoletja” Nova Palestina ne bo mogla oblikovati vojske, ampak bo imela policijo, ki bo uporabljala le lahka orožja.

Med Izraelom in Novo Palestino bo podpisan sporazum o zaščiti pred tujo agresijo, na podlagi katerega bo Nova Palestina Izraelu plačala, da jo bo branil. Po podpisu sporazuma bo Hamas egiptovskim oblastem predal vse vrste orožja, tudi osebno. Člani Hamasa, vključno z voditelji, bodo še naprej prejemali plače od držav, ki so se zavezale, da bodo podpirale oblikovanje vlade. Gaza bo odprta za promet blaga in delavcev v Izrael in Egipt.

Demokratične volitve bodo izvedli v roku enega leta, ko bo izvoljena vlada Nove Palestine, leto kasneje pa bodo Palestinci iz izraelskih zaporov postopoma izpuščeni, kar bo trajalo tri leta. Meja med Novo Palestino in Izraelom bo odprta za promet državljanov in blaga, zgrajena pa bo tudi avtocesta, ki bo povezovala zahodno obalo z območjem Gaze. 50 odstotkov gradnje avtoceste bo financirala Kitajska, po 10 odstotkov pa bodo vložile Južna Koreja, Avstralija, Kanada, ZDA in EU.

Dolina reke Jordan bo ostala pod nadzorom Izraela. Nova Palestina bo imela nadzor nad prehodi v sosednjo Jordanijo.

Dokument predvideva, da v primeru, da Hamas in PLO zavrneta podpis sporazuma, bodo ZDA začasno ustavile vso finančno podporo Palestincem in zagotovile, da jim nobena država ne bo poslala denarja. V primeru, da PLO podpiše sporazum, Hamas in Islamski džihad pa ga zavrneta, bodo voditelji teh dveh organizacij za to odgovorni.

V načrtu naj bi tudi pisalo, da v primeru nove vojne med Izraelom in Gazo bodo ZDA podpirale Izrael, da ciljno likvidira voditelje teh organizacij.

Če bo Izrael zavrnil podpis sporazuma, bodo ZDA ukinile finančno podporo tej državi, je zapisano v zaključnih točkah sporazuma.

ZDA so napovedale, da bo ta načrt predstavljen po muslimanskem mesecu Ramadanu, ki se konča v začetku junija, piše Palestine Chronicle.

COMMENTS

Wordpress (0)