Ta teden izrek sodbe skupini za poskus državnega udara v Črni gori – TOPNEWS.si

Ta teden izrek sodbe skupini za poskus državnega udara v Črni gori

Ta teden izrek sodbe skupini za poskus državnega udara v Črni gori

Črnogorski premier Duško Marković je danes dejal, da varnostne službe v Črni gori ne ocenjujejo, da bi lahko prišlo do nestabilnosti v državi na dan izreka sodbe obtoženim za poskus državnega poskusa, ki bo predvidoma 9. maja.

“Varnostne službe opravljajo redne dejavnosti, uradniki opravljajo svoje delo v okviru rednega varnostnega sistema. Za to priložnost ni predvidenih nikakršnih izrednih razmer,” je dejal premier Črne gore novinarjem po odprtju četrtega foruma o strategiji EU za Zahodni Balkan, ki se je začel v torek v Budvi.

Vrhovno sodišče v Podgorici bo v četrtek izreklo sodbo za “poskus terorizma in nasilnega rušenja oblasti” na dan parlamentarnih volitev 16. oktobra 2016 v Črni gori.

Tožilstvo: Za tem načrtom je bil en cilj – ustaviti Črno goro na poti v NATO

Obtožnica vključuje voditelje Demokratske fronte, prosrbske in proruske opozicijske stranke v Črni gori, Andrija Mandić in Milan Knežević ter dva ruska državljana, pripadnika obveščevalne službe GRU Eduard Šišmak in Vladimirja Popov. Poleg omenjenih je na obtožni klopi tudi 10 pripadnikov četniškega gibanja iz Srbije, ki so bili aretirani v Črni gori na dan parlamentarnih volitvah leta 2016 in obtoženi, da so neposredni izvršitelji nasilnega prevrata med demonstracijami, ki so bile načrtovane v noči 16. oktobra 2016.

“Bili naj bi del kriminalne organizacije, katere naloga je bila, da povzroči kaos na ulicah Podgorice, napad na institucije, vstop v zgradbo črnogorskega parlamenta, aretacijo in umor tedanjega predsednika vlade Miloša Đukanovića,” je zapisalo v obtožnico Posebno tožilstvo Črne gore.

Za tem načrtom, po trditvah tožilstva, “je bil en cilj – ustaviti Črno goro na poti v NATO”.

Član predsedstva Demokratske fronte Nebojša Medojević je dejal, da bi obsodba njegovih kolegov Andrije Mandića in Milana Kneževića lahko povzročila etnične konflikte v Črni gori. Medojević je napovedal, da Demokratska fronta na dan izreka sodbe ne bo organizirala protesta, ampak da politično zavezništvo pripravlja “posebne ukrepe”, ne da bi natančneje obrazložil, kaj to pomeni.

Ob tem je premier Marković dejal, da v Črni gori taki konflikti niso možni.

“In ne le zato, ker je Črna gora stabilna država, v kateri institucije delujejo, ampak tudi zato, ker verjamem v odgovornost političnih voditeljev Demokratske fronte. To je največja opozicijska politična sila v Črni gori. Kot politični subjekt v Črni gori niso zadolženi in tudi njihov politični program ni izzivanje nestabilnost, nereda in destabilizacije v državi, temveč nosijo odgovornost za stanje v državi, “je povedal Marković.

“Črnogorsko sojenje stoletja”

Po pisanju črnogorskih Vijesti je policijska uprava Črne gore okrepila varnostne ukrepe posebnemu državnemu tožilcu Saši Čađenoviću, ki vodil ta primer in dodelila policijsko spremstvo predsednici sodnega sveta Suzani Mugoš.

Črnogorsko sojenje stoletja, kot so ga poimenovali mediji v Podgorici, se je začelo septembra 2017 in je trajalo eno leto in pol. Izvedli so 170 obravnav, ki so jih prvič v zgodovini črnogorskega sodstva neposredno prenašali na nacionalni televiziji Črne gore. Mesec dni po prvi obravnavi se je na sodišču pojavila priča Saša Sinđelić, srbski državljan, ki je pričal, da se je povezal z ruskim agentom Eduardom Šišmakom, kaj je bil načrt kriminalne organizacije, kakšne povezave so obstajale z voditelji Demokratke fronte. Obramba je med sojenjem poskušala izpodbijati pričanje Saše Sinđelića, pri čemer je navedla, da je bil leta 2012 na sodišču v Vukovarju obsojen na 21 let zapora zaradi umora Mirka Fotese.

Sojenje za teroristični napad v Črni gori je povzročilo veliko zanimanja domačih in tujih medijev. Tako so na primer Guardian, Washington Post in Daily Telegraph obširno poročali o poskusu terorizma v Črni gori, v katerega naj bi bila vpletena Rusija. Ocene o povezavi Moskve s poskusom nasilne spremembe oblasti v Črni gori so kasneje odprto podajali visoki uradniki vodilnih držav sveta, kar pa je Kremelj večkrat zanikal.

COMMENTS

Wordpress (0)