Joe Biden vodi po anketah med demokratskimi kandidati za predsedniško nominacijo! Trump se je že odzval in ga užalil! – TOPNEWS.si

Joe Biden vodi po anketah med demokratskimi kandidati za predsedniško nominacijo! Trump se je že odzval in ga užalil!

Joe Biden vodi po anketah med demokratskimi kandidati za predsedniško nominacijo! Trump se je že odzval in ga užalil!

Ameriški politični veteran, šestletni senator in nekdanji podpredsednik Joe Biden je sporočil, da vstopa v dirko za demokratsko predsedniško kandidaturo za volitve leta 2020.

“Mi smo v bitki za dušo tega naroda,” je dejal Biden v video zapisu, objavljenem zgodaj zjutraj po ameriškem času.

Volivce je pozval, naj predsednika Donalda Trumpa prikrajšajo za drugi mandat v Beli hiši.

“Temeljne vrednote te nacije, naš položaj v svetu, naša demokracija, vse, kar je Ameriko naredilo za Ameriko, je postavljeno pod vprašaj,” je dejal Biden.

“Zato danes objavljam svojo kandidaturo za predsednika Združenih držav.”

Biden je več mesecev tehtal svojo odločitev o kandidaturi

Biden (76) je več mesecev tehtal, ali naj kandidira. v kampanji se bo soočal s številnimi vprašanji, med drugim, ali je prestar za tako zahtevno dolžnost, do dejstva, da pripada strogemu centru Demokratične stranke, ki pa si želi mlajših in bolj liberalnih kandidatov.

Kljub temu Bidnu ankete najbolje kažejo izmed vseh dvajsetih demokratskih kandidatov, željnih strankarske nominacije za Belo hišo.

Obstajajo tudi taki, ki ocenjujejo, da je Bidnov vodilni položaj v anketah bolj izraz spoštovanja do njegovih 36 let, ki jih je preživel v senatu in osmih podpredsednikih v Beli hiši.

Biden se bo soočil tudi s težavami, ki izhajajo iz njegove dolgoletne navade, da objema in poljublja neznane ženske na predvolilnih srečanjih. Nekatere so pred kratkim javnosti sporočile, da se jim to zdi neprimerno. Čeprav so bile te kritike za Bidna presenečene, se je Biden na koncu opravičil.

Bidenova kandidatura bi lahko hitro odgovorila na vprašanje, ali so demokrati bolj zainteresirani za kandidata centra, priljubljenega med delavskim razredom, ki je leta 2016 večinoma glasoval za Trumpa, ali nekoga iz stranke, kot je senator Bernie Sanders ali senator Kamale Harris in Elizabeth Warren.

Tretji poskus nominacije

Za Bidna bo to tretji poskus pridobitve strankarske nominacije za Belo hišo. Leta 1988 je poskušal postati najmlajši kandidat po Johnu Kennedyju, vendar ga je premagal Michael Dukakis, ki je nato izgubil proti Georgeu Bushu.

Leta 2008 je ponovno poskusil, vendar je bil proti Baracku Obami in Hillary Clinton nemočen.

Obama ga je kasneje izbral za podpredsednika in ga vključil v politične odločitve veliko bolj, kot so to storili prejšnji predsedniki s svojimi podpredsedniki. Oba sta v osmih letih v Beli hiši ustvarila pravo prijateljstvo, dobro znano kot “bromance”.

Obama ga še ni neposredno podprl, vendar mu je izrazil priznanje preko izjave svoje tiskovne predstavnice, ki jo je danes objavila na Twitterju. “Predsednik Obama je večkrat dejal, da je bila njegova odločitev, da se je odločil za Joea Bidena kot podpredsednika, ena najboljših na svetu”.

Ga bo Obama podprl?

S svojo zgovornostjo, šarmom in širokim nasmehom, bo Biden za mnoge predstavljal dobro znan okus Amerike, ki je združena živela “v upanju” novo izvoljenega prvega temnopoltega predsednika Baracka Obame, v nasprotju z današnjo razdeljeno državo v času Donalda Trumpa.

Joseph Robinette Biden se je rodil 20. novembra 1942 v delavski družini v Scrantonu v Pensilvaniji. Njegov oče je bil prodajalec avtomobilov.

Njegovo življenje so zaznamovale tragedije. Kmalu po zmagi na volitvah, ko je postal eden najmlajših ameriških senatorjev v zgodovini v starosti 30 let, sta mu v prometni nesreči umrli soproga Neil in enoletna hči Naomi. Sin Beau (46) je umrl maja 2015 zaradi raka možganov.

Zaradi tega skrhan Biden ni želel sodelovati v volilni kampanji leta 2016, ko je predstavljal logično izbiro za Obaminega naslednika.

Bidnova napoved kandidature za predsednika Doinalda Trumpa ni ostala neopažena. Trump je opozoril nekdanjega podpredsednika, da bodo predvolitve v Demokratični stranki “umazane”.

“Dobrodošel v dirko, Zaspani Joe”, je napisal Trump na Twitterju v svojem običajnem slogu nadevanja vzdevkov svojim političnim nasprotnikom.

“Upam, da boš imel dovolj inteligence, v kar se že dolgo dvomi, da boš izvedel uspešno predvolilno kampanjo. Bo umazana – soočal se boš z ljudmi, ki imajo resnično neke zelo bolne in dementne ideje. Če boš uspel, se vidimo na startu,” je zapisal Trump.

COMMENTS

Wordpress (0)