Srbski Kurir: Šokantni intervju slovenskega premiera: Če EU razpade, smo vsi propadli! Vse me spominja na čas, ko je Evropa popuščala Hitlerju… – TOPNEWS.si

Srbski Kurir: Šokantni intervju slovenskega premiera: Če EU razpade, smo vsi propadli! Vse me spominja na čas, ko je Evropa popuščala Hitlerju…

Srbski Kurir: Šokantni intervju slovenskega premiera: Če EU razpade, smo vsi propadli! Vse me spominja na čas, ko je Evropa popuščala Hitlerju…

S tem naslovom je srbski Kurir povzel intervju slovenskega premiera Marjana Šarca za ameriško tiskovno agencijo Associated Press. Srbski Blic pa obvešča javnost o Parčevih stališčih s člankom z naslovom Evropski liderji morajo biti hitrejši in učinkovitejši. Intervju odmeva v regiji zahodno od nas, saj so ga povzeli tudi hrvaški, makedonski in mediji v BiH.

Slovenski premier Marjan Šarec je primerjal razmere v Evropi s situacijo pred izbruhom druge svetovne vojne, ko so evropski politiki popuščali Hitlerju.

V intervjuju za agencijo AP je Šarec ocenil, da mora Evropska unija v prihodnje sprejemati hitrejše in odločnejše odločitve, da bi se odzvala na velike izzive današnjih dni.

“Populisti v Evropi napredujejo, ker zmerne stranke in politične sile niso bile dovolj uspešne in proaktivne, da bi uresničile svoje agende. Če samo sedite in čakate, kaj se bo zgodilo, potem so populisti zelo glasni in dobijo veliko političnega prostora,” je dejal Šarec.

“Današnji prevladujoči evropski politiki in uradniki Evropske unije prepočasi odločajo v novih zgodovinskih okoliščinah. Unija potrebuje novo in bolj učinkovito vodstvo, če želi uspešno parirati valu populizma in vse večjemu vplivu Rusije in Kitajske,” je dejal Šarec.

“Če EU razpade, potem smo vsi propadli. To je zelo brutalno, ampak tudi resnično,” je zaključil Šarec.

Dejal je, da “današnja situacija v Evropi spominja na konec tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je Evropi grozil Hitler, na čelu britanske vlade pa je bil Neville Chamberlain, ki mu ni hotel nasprotovati, temveč mu je popuščal.

Chamberlain je bil tak politik, ki je verjel Hitlerju, saj je menil, da se je bolje pogajati z njim kot pa nasprotovati nemškemu nacističnemu vodji, danes pa vemo, kaj se je zgodilo kasneje, je pojasnil Šarec.

“Ameriška agencija AP opisuje Šarca kot nekdanjega igralca in komika, ki je lani uspel oblikovati manjšinsko koalicijsko vlado liberalnih in levosredinskih strank, s čimer je preprečil, da bi vlado oblikoval bivši premier Janez Janša, ki je na volitvah nastopil z nacionalistično protimigracijsko agendo, podobno tisti, ki jo zasleduje madžarski premier Viktor Orban.

COMMENTS

Wordpress (0)