Volitve v evropski parlament: Ankete kažejo, da so trenutno najbolj priljubljeni konservativci, sledijo socialisti in liberali – TOPNEWS.si

Volitve v evropski parlament: Ankete kažejo, da so trenutno najbolj priljubljeni konservativci, sledijo socialisti in liberali

Volitve v evropski parlament: Ankete kažejo, da so trenutno najbolj priljubljeni konservativci, sledijo socialisti in liberali

Zveza proevropskih konservativcev, socialistov in liberalcev bi lahko osvojila absolutno večino na volitvah v Evropski parlament, v katerega bi vstopile tudi evroskeptične stranke, so pokazale današnje raziskave javnega mnenja.

Na podlagi kompilacije nacionalnih raziskav, ki jih je naročil Evropski parlament, bi evroskeptiki zabeležili rast s sedanjih 10 na 14,3 odstotka poslancev.

Ob predpostavki, da bo število sedežev v EP ostalo 751, raziskava kaže, da bo konservativna Evropska ljudska stranka (EPP) ostala največja skupina s 180 sedeži ali 24 odstotkov celotnega števila poslancev. Zadnja projekcija sedežev pred evropskimi volitvami kaže, da bo Evropska ljudska stranka (EPP) ohranila vodilno mesto, a izgubila precej sedežev.

Socialisti in demokrati bodo druga največja skupina s 149 sedeži, kolikor jih imajo že sedaj, poroča Reuters.

Tretjo skupino bi sestavljali liberalci (Alde) s 76 sedeži. To je bolje kot leta 2014, ko so dobili 68 ali okoli devet odstotkov sedežev ter bili četrta največja politična skupina v Evropskem parlamentu. Sledijo zmerni evroskeptiki, evropski konservativci in reformisti (ECR) s 66 sedeži, kar je sicer znaten padec v primerjavi z letom 2014, ko so dobili 76 ali okoli devet odstotkov sedežev in se uvrstili na tretje mesto.

Je pa ECR v primerjavi s prejšnjo projekcijo prehitela skupino desnih in evroskeptičnih strank Evropo narodov in svobode (ENF), ki ji tokrat napovedujejo 62 sedežev, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2014, ko so dobili 37 sedežev. V skupini sta tudi stranki francoske desničarke Marine Le Pen in italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija. Za šest sedežev so se v primerjavi s tretjo projekcijo okrepili Zeleni, ki naj bi prejeli 57 sedežev. Sledita še evropska levica s 46 in evroskeptična Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) s 45 sedeži.

V Sloveniji se po dva evroposlanca obetata za skupno listo SDS in SLS ter SD, po en za LMŠ, Levico, NSi in SNS

V Sloveniji projekcija na podlagi ankete Mediane iz 15. aprila napoveduje po dva sedeža za skupno listo SDS in SLS (obe EPP) ter SD (S & D). Po en sedež naj bi prejeli še LMŠ (Alde), Levica (GUE/NGL), NSi (EPP) in SNS. Zadnja še nima opredeljene politične skupine v Evropskem parlamentu.

Glede na prejšnjo projekcijo, ko so upoštevali anketo Ninamedie, je največjo izgubo doživel LMŠ, ko so napovedovali tri sedeže, dodaten sedež se zdaj napoveduje SD-ju, na projekcije pa se je na novo uvrstil SNS.

Do volitev še dober mesec

To je bila četrta in zadnja projekcija sedežev Evropskega parlamenta. Sprva so načrtovali, da bo parlament objavljal posodobljene projekcije vsaka dva tedna do konca aprila, maja pa vsak teden, vendar so zaradi kritičnega odziva javnosti zmanjšali število objav. Med drugim so se pojavile kritike, da parlament kot nevtralna institucija ne bi smel objavljati takšnih projekcij, sploh glede na veliko nepredvidljivost končne slike, na katero bo vplival tudi izid stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej, republika.

Stranke so namreč umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanila svojih namer, so uvrščena v kategorijo “drugi”, po projekciji naj bi jim pripadlo 62 sedežev. V tej kategoriji je tudi Macronova stranka.

COMMENTS

Wordpress (0)