Ukrajinci bodo ta konec tedna najverjetneje izvolili komika Zelenkega za novega predsednika Ukrajine – TOPNEWS.si

Ukrajinci bodo ta konec tedna najverjetneje izvolili komika Zelenkega za novega predsednika Ukrajine

Ukrajinci bodo ta konec tedna najverjetneje izvolili komika Zelenkega za novega predsednika Ukrajine

V željah po spremembah in odpravi globoko zakoreninjene korupcije bodo Ukrajinci v nedeljo najverjetneje izvolili 41-letnega Volodimirja Zelenskega, komika brez političnih izkušenj, za novega predsednika države. Zelenski, ki igra predsednika v priljubljeni televizijski seriji “Služabnik ljudstva”, je dobil v prvem krogu predsedniških volitev dobil skoraj enkrat več glasov kot sedanji predsednik Petro Porošenko, njegova priljubljenost pa še narašča.

Zelenski je napovedal izvedbo reform in boj proti korupciji

Anketa, ki jo je ta teden izvedla agencija KIIS, je pokazala, da bi Zelenski v drugem krogu prejel 72 odstotkov glasov, Porošenko pa 25 odstotkov. Prejšnji teden mu je neka druga anketa izmerila 61 odstotkov, Porošenku pa 24 odstotkov glasov.

Vzpon Zelenskega sovpada s protestnim razpoloženjem volivcev v številnih drugih delih sveta, od izvolitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa do Brexita in gibanja petih zvezd v Italiji, ki ga je prav tako na oblast pripeljal komik.

Njegova zmaga bi bila drastičen odmik od prejšnjih volitev, kjer so doslej zmagovali izkušeni politiki, vključno s tremi nekdanjimi predsedniki vlad.

Gre za vodenje države, ki je na prvi liniji spora Zahoda z Rusijo po protestih na glavnem trgu Majdan v Kijevu maja 2014, zaradi katerega je moral Porošenkov predhodnik Viktor Janukovič pobegniti v Rusijo, sledila pa je ruska aneksija Krima.

Porošenko verjame, da lahko premaga Zelenskega, vendar pa obstaja zelo majhna verjetnost, da bi volivci v zadnjem trenutku zares izvolili znan obraz pred skokom v neznano.

Zelenski obljublja, da bo ohranil pro-zahodno usmerjenost Ukrajine in prepričal vlagatelje, naj nadaljujejo z reformami, se boril proti korupciji in upošteval pogoje Mednarodnega denarnega sklada.

Čeprav je začel objavljati dele svojega političnega programa, še vedno predstavlja neznanko in dvome zaradi svojega odnosa z močnim oligarhom, lastnikom televizije, na kateri nastopa, ki si želi, da bi Porošenko odšel z oblasti.

“Komik je izkoristil veliko javno nasprotovanje političnim elitam in veliko nepriljubljenost Porošenka med volivci,” je povedala Agnese Ortolani, analitičarka Economist Intelligence Unity.”

Politična platforma Zelenskega je poleg tega, da se osredotoča na boj proti korupciji in na prozahodno agendo, še vedno nejasna,” je dejala in dodala: “Naša napoved je, da bo Zelenski v drugem krogu premagal Porošenka.”

Populistični šaljivec ali politik?

Porošenko, 53-letni magnat, ki je pridobil bogastvo s tovarnami čokolade, trdi, da je njegov nasprotnik populistični šaljivec, ki ne more voditi države, ki je v vojni s proruskimi separatisti na vzhodu države. V konfliktu je bilo ubitih skoraj 13.000 ljudi.

To sporočilo so prepoznali nekateri volivci, kot je Irina Zajceva, upokojenka, ki šiva tradicionalne ukrajinske srajce. “Želim, da mojo državo predstavlja moder in pameten človek,” je dejala. “Potrebni so tudi klovni in črički, vendar le v cirkuški areni.”

Porošenko je Ukrajincem zagotovil brezvizni režim potovanja v EU. Izvedel je nekaj reform, pomagal vzpostaviti avtokefalno ukrajinsko pravoslavno cerkev in uspešno lobiral na Zahodu glede uvedbe sankcij proti Rusiji.

Toda kritiki prav tako ugotavljajo, da hitrost sprememb ne ustreza pričakovanjem protestnikov z Majdana. Porošenko tudi ni izpolnil obljub, da bo hitro zaključil vojno na vzhodu države, življenjski standard pa je še vedno nizek. 42-milijonska Ukrajina je ena najrevnejših držav Evrope.

Ukrajinci ne zaupajo svojim politikom

Samo devet odstotkov Ukrajincev zaupa svoji vladi, kar je najmanj na svetu, je pokazala raziskava Gallupa, čigar rezultati so bili objavljeni marca.

Zelenski je izkoristil protiestablišmentsko konstelacijo javnosti tako, da je vodil nenavadno kampanjo, polno šal, komičnih nastopov in domiselnih objav na družbenih omrežjih, kjer ima na milijone prijateljev.

Njegova kampanja je pritegnila tudi znane reformatorje, med njimi tudi dva nekdanja ministra, ki sta se razšla s Porošenkom.

“Porošenko ni prinesel pravičnosti, zaradi katere se je zgodil Majdan,” je dejal Aivaras Abromavicius, nekdanji minister za gospodarstvo, ki je postal svetovalec Zelenkega.

Pred nedeljskimi volitvami bosta oba predsedniška kandidata imela v petek nenavadno soočenje na olimpijskem stadionu v Kijevu pred množico več deset tisoči ljudi in to vsak na svojem odru, saj je tako zahtevo postavil Porošenko, ki se je agilno vključil v komedijo pod diktirko svojega protikandidata Zelenskega.

COMMENTS

Wordpress (0)