Končno se je oglasil vodja preiskave glede požara v katedrali Notre Dame: Tožilstvo poudarilo, da katastrofo obravnavajo kot nesrečo! – TOPNEWS.si

Končno se je oglasil vodja preiskave glede požara v katedrali Notre Dame: Tožilstvo poudarilo, da katastrofo obravnavajo kot nesrečo!

Končno se je oglasil vodja preiskave glede požara v katedrali Notre Dame: Tožilstvo poudarilo, da katastrofo obravnavajo kot nesrečo!

“Pariška kataklizma Notre Dame je nesrečen primer in ne požig,” je dejal francoski tožilec, ki raziskuje dogodek v Parizu. Dodal je, da požar ni bil podtaknjen in da zagotovo ni bil nameren. Preiskava je zelo obsežna in zapletena in trenutno je v njo vključenih 50 ljudi. Vsi se nagibamo k teoriji, da je požar povzročil nesrečni primer,” je povedal Remy Heitz.

V povezavi s preiskavo so že opravili pogovore z delavci, ki so sodelovali pri obnovi cerkve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Nič ne nakazuje na namerno dejanje,” je pojasnil tožilec pred gotsko katedralo. Trenutno namreč nimajo nobenih namigov ali dokazov, da je požar kdo podtaknil.

Francoski mediji poročajo, da je požar verjetno povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli na strehi in stolpiču.

Na stotine gasilcev se je borilo z ognjem, ki je uničil streho, in zrušil osemstoletni stolp katedrale. Požar je trajal osem ur, preden so ga uspeli pogasiti, rešili pa so konstrukcijo in zvonika katedrale ter najpomembnejša umetniška dela. Pri gašenju je sodelovalo okoli 400 gasilcev.

V stavbi še vedno tli, potrebno pa bo preveriti stanje preostalega dela stavbe, je dejal namestnik notranjega ministra Laurent Nunez.

Pariško tožilstvo je sporočilo, da je začelo preiskavo požara. Več policijskih virov je potrdilo, da obravnavajo požar kot nesrečni primer.

Gasilci, ki so vstopili v gorečo katedralo, so rešili številne dragocenosti, je dodal minister, čeprav je del slik ostal v zgrabi , kjer jim grozijo poškodbe zaradi dima in vode.

Požar je izbruhnil na leseni strehi katedrale, na kateri so delavci izvajali obsežno obnovo porušene ograje, dotrajanih skulptur in lesenega okvirja stolpa.

Na bregovih Seine se je zbralo na stotine mimoidočih, ki so nejeverno pozno v noč gledali ogenj, molili in peli cerkvene pesmi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bo Francija obnovila cerkev Notre-Dame, ki velja za enega od pomembnejših primerov francoske gotske arhitekture in jo vsako leto obišče 13 milijonov ljudi.

” Obnovili jo bomo skupaj. To bo nedvomno del francoske usode in naš projekt za prihodnja leta,” je opozoril pred katedralo, malo pred polnočjo.

Francoska organizacija Fondation du Patrimoine, katere cilj je ohraniti francosko dediščino, bo sprožila mednarodni razpis za zbiranje sredstev za obnovo, ki bodo stala več sto milijonov evrov.

V Združenih državah Amerike so se že začele kampanje za zbiranje sredstev in mnogi so objavili svoje prispevke prek socialnih omrežij.

Dva najbogatejša Francois-Henri Pinault, direktor skupine Kering in Bernard Arnault, lastnik blagovnih znamk Gucci in Yves Saint Laurent, sta napovedala 100 milijonov evrov donacij, večinski lastnik skupine LVMH, pa je povedal, da bo doniral 200 milijonov evrov.

“Tragedija je prizadela vse Francoze in predvsem tiste, ki so povezani z duhovnimi vrednotami,” je dejal Pinault Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, ki je sporočil, da je rešena stoletja stara krona iz trnja in tunika, ki naj bi jo nosil francoski kralj St. Louis iz 13. stoletja.

V okviru obnove so prejšnji teden odstranili bakrene skulpture dvanajstih apostolov in štirih evangelistov.

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je konstrukcija zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena. Davi okoli 3. ure pa so sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. V požaru so bili lažje poškodovani en gasilec in dva policista.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katoličanom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

COMMENTS

Wordpress (0)