(VIDEO) “Verjetno bomo potrebovali nekaj časa, ampak do 1. maja bo vse jasno” – Minister Bešič Loredan o tem, da bodo v aprilu našli rešitev glede podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Verjetno bomo potrebovali nekaj časa, ampak do 1. maja bo vse jasno” – Minister Bešič Loredan o tem, da bodo v aprilu našli rešitev glede podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

(VIDEO) “Verjetno bomo potrebovali nekaj časa, ampak do 1. maja bo vse jasno” – Minister Bešič Loredan o tem, da bodo v aprilu našli rešitev glede podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je danes srečal s predstavniki zasebnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Napovedal je, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij. Ob tem ni izključeno niti krajšanje časovnice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na današnjem srečanju so predstavniki zavarovalnic ministru, kot je dejal, pojasnjevali, da je 74 milijonov evrov rezerviranih sredstev, ki so jih z interventnim zakonom namenili za opravljanje storitev, “po njihovih izračunih praktično porabljenih”.

Slovensko zavarovalno združenje je v današnjem sporočilu pojasnilo, da so ravno s temi sredstvi zavarovalnice v zadnjih mesecih blažile pritiske na dvig premije. A je ob trendih porabe sredstev v javnem zdravstvenem sistemu treba zagotoviti nadaljnja nemotena doplačila za zdravstvene storitve za prebivalstvo s strani dopolnilnega zavarovanja, kar pa je mogoče storiti z ustrezno prilagoditvijo premije.

Zavarovalnica Generali kot prva ugotavlja, da so ta sredstva v celoti porabili. Ob povišanju produktivnosti, ki presega oziroma je vsaj na stopnji iz leta 2019, pričakujejo, da bodo potrebna sredstva za plačilo zdravstvenih storitev s strani zavarovalnic bistveno višja od sredstev, zbranih s premijami, je dejal minister. Generali bo z majem tako za 10 evrov oz. 30 odstotkov zvišala premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Tak dvig premije je po oceni vlade neupravičen, je ponovil minister. Napovedal je, da bodo naredili natančno analizo, so pa že ugotovili, da so se stroški v zdravstvenem sistemu bistveno zvišali “in to precej več, kot smo mislili”.

Kot je dejal, so se danes “začeli soočati z dejstvi”, nadaljujejo naslednji teden v četrtek, tudi na vladni strani bodo iskali rešitve. “Moramo stopiti na stran ljudi. Dejstvo je, da je dvig za 10 evrov za marsikoga preveč,” je ocenil. Ob tem je opozoril, da lahko, če vse tri zavarovalnice enakomerno dvignejo premijo, pride do tega, da prebivalci ne bodo več plačevali dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na ministrstvu od zavarovalnic sedaj pričakujejo mesečna poročila, koliko sredstev je bilo porabljeni in za kaj. “Verjetno bomo potrebovali nekaj časa, ampak do 1. maja bo vse jasno,” je dejal.

V aprilu bodo tako po njegovi napovedi našli rešitev. Kot poudarja minister, želijo, da do dviga premij dopolnilnega zavarovanje ne pride.

“Dobro je to, da obstaja interes na vseh straneh, da do dviga premije ne pride. Kako bomo to naredili, pa v tem trenutku težko rečem,” je dejal. Na vprašanje, ali je odprta možnost zamrznitve cen premij in da bi del krila država, je Bešič Loredan dejal, da so “vse opcije odprte”.

Vztrajali bodo tudi pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Časovnico pa bi po besedah ministra lahko tudi skrajšali, za zdaj je namreč predvideno, da bi dopolnilno zavarovanje ukinili s 1. januarjem 2025. Zavrnil pa je idejo po preoblikovanju košarice zdravstvenih pravic.

Predsednica uprave Zavarovalnice Triglav Meta Berk Skok je v izjavi za medije povedala, da so ministra seznanili s povečanimi odhodki v obveznem zdravstvenem zavarovanju in avtomatskim povečanjem odhodkov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije doplačila za zdravstvene storitve. “Če se bo trend zviševanja teh doplačil nadaljeval, potem bomo tudi mi primorani dvigovati premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je napovedala. Zavarovalnica Triglav je sicer imela oblikovanih 22 milijonov evrov rezervacij, ki jih bo v celoti porabila za doplačevanje zdravstvenih storitev.

Zavarovalno združenje je v današnjem sporočilu za javnosti še zapisalo, da ima država “v rokah vse vzvode”, da omeji rast premije dopolnilnega zavarovanja. To je bilo uvedeno kot mehanizem, ki bi uravnaval skupno porabo za javne zdravstvene storitve, kadar bi javni zdravstveni blagajni zmanjkovalo denarja. Zato so v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tudi določeni razponi deleža doplačil. “V času debelih krav bi morala država s svojimi institucijami te deleže prilagajati navzdol, vendar tega nikdar ni storila,” so zapisali.

Zadnja sprememba deležev se je zgodila leta 2013, kot posledica takrat sprejetega zakona za uravnoteženje javnih financ, ko je skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanja Slovenije vse deleže doplačil dvignila na visoke ravni, da razbremeni javno zdravstveno blagajno, a hkrati je obremenila doplačila iz dopolnilnega zavarovanja, so zapisali.

COMMENTS

Wordpress (0)