Vladimir Putin: Rusija bo ukinila obvezni vojaški rok! – TOPNEWS.si

Vladimir Putin: Rusija bo ukinila obvezni vojaški rok!

Vladimir Putin: Rusija bo ukinila obvezni vojaški rok!

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj izjavil, da se Rusija približuje oblikovanju profesionalne vojske oziroma ukinitvi naborniškega sistema.

Putin je dejal, da bo prej ali slej poziv na služenje vojaškega roka postal preteklost. Dejal je, da je za to potreben čas in finančna sredstva, in da poklicna vojska postala vse bolj priljubljena.

Putin je še dodal, da je profesionalna vojska potrebna zaradi zapletene vojaške tehnike in nalog, ki so pred njo. Opazil je tudi, da nekatere države niso popolnoma prešle na profesionalno vojsko, saj imajo vojaki vedno naloge, ki ne zahtevajo visokih kvalifikacij.

“Premikamo se proti ustvarjanju profesionalne vojske. Vojaška tehnologija postaja vse težja,” je dejal Putin med obiskom Energomaksa, ko so ga vprašali, “ali je možno vojaško obveznost preloži delavcem v raketni in vesoljski industriji.

“Ruski predsednik je poudaril, da so v ministrstvu za obrambo ustanovljena znanstvena podjetja, v katerih se lahko opravlja vojaško obveznost, da ne bi prišlo do izgube kvalifikacij.

V skladu z rusko veljavno zakonodajo morajo moški med 18. in 27. letom starosti opraviti vojaško obveznost v času enega leta. Zakon določa tudi razloge, kdaj je možno preložiti opravljanje vojaške obveznosti, na primer, ko gre za redne univerzitetne študije.

V začetku marca je Duma sprejela tudi amandma k zakonu o služenju vojaškega roka, ki je omogočil preložitev tudi zaradi obiskovanja srednje šole, študija, magisterija…

COMMENTS

Wordpress (0)