Kitajska in Hrvaška bosta danes podpisali številne sporazume – TOPNEWS.si

Kitajska in Hrvaška bosta danes podpisali številne sporazume

Kitajska in Hrvaška bosta danes podpisali številne sporazume

Hrvaška in Kitajska bosta danes podpisali več gospodarskih sporazumov, vključno s tistimi o železniški infrastrukturi in kmetijstvu.

Kitajski premier Li Keqiang je v Zagreb prispel v torek na Hrvaško, da bi okrepil odnose z državami srednje in vzhodne Evrope, ki jih Kitajska želi močneje vključiti v svoj megaprojekt “En pas, ena pot”.

Odnosi med Zagrebom in Pekingom so dosegli višjo raven potem ko je bila kitajske družbe China Road and Bridge Corporation izbrana za gradnjo Pelješkega mostu. Naslednji veliki konkretni projekti bi lahko bili posodobitev nižinske proge Zagreb-Reka in hrvaških pristanišč, je dejal premier Andrej Plenković ob prihodu kitajskega premierja.

Kitajski premier Li Keqiang s soprogo v Zagrebu

Podpisali bodo deset sporazumov

Obe vladi bosta podpisali šest sporazumov v Zagrebu in še štiri v Dubrovniku na vrhu Kitajske in 16 držav srednje in jugovzhodne Evrope. Sporazumi se nanašajo na železnico, kmetijstvo, digitalno sodelovanje uprave s Huawei, Hrvaško banko za obnovo in razvoj, znanost in šport.

Letna trgovinska menjava obeh držav znaša približno milijardo evrov v korist Kitajske. Lani je Hrvaško obiskalo 250.000 turistov.

Srečanje s predsednikom vlade, predsednico in predsednikom Sabora

Predsednik kitajske vlade je v Zagreb prispel z delegacijo 250 ljudi, ki je v zadnjih letih nadaljevala intenzivne stike med Pekingom in Zagrebom. Danes se bodo srečali s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in predsednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem. “To je za Hrvaško veliko politično sporočilo in priložnost za hrvaško gospodarstvo,” je dejal Plenkovič.

Predsednik kitajske vlade Li se bo po dvostranskem obisku v četrtek in petek udeležil v Dubrovniku osmega srečanje na vrhu 16 + 1, kjer se bo sestal s predsedniki vlad srednje in vzhodne Evrope. Redna srečanja na visoki ravni so manjšim državam omogočila, da so z državo z več kot 1,3 milijarde ljudi, zgradili in razvili odnose s to svetovno gospodarsko silo.

“En pas, ena pot”

Kitajska je v zadnjih letih začela več vlagati v srednjo in jugovzhodno Evropo. Pobudo 16 + 1 ocenjuje kot integralni del svojega megaprojekta “En pas, ena pot” – sodobna svilena pot, ki je eden od najbolj ambicioznih projektov na svetu.

Predsednik vlade Li je prišel na Hrvaško po vrhu EU in Kitajske v Bruslju. Kitajsko-evropska gospodarska izmenjava na dan znaša več kot milijardo evrov, zaradi česar je Evropa največja trgovinska partnerica Kitajske. Kitajska je za ZDA drugi največji trg za evropsko blago in storitve, poroča Index.hr.

COMMENTS

Wordpress (0)