Vohunska afera trese Balkan: Slovenska veleposlanica v Zagrebu poklicana na konzultacije, hrvaški veleposlanik pa na pogovor v MZZ! – TOPNEWS.si

Vohunska afera trese Balkan: Slovenska veleposlanica v Zagrebu poklicana na konzultacije, hrvaški veleposlanik pa na pogovor v MZZ!

Vohunska afera trese Balkan: Slovenska veleposlanica v Zagrebu poklicana na konzultacije, hrvaški veleposlanik pa na pogovor v MZZ!

Slovenski premier Marjan Šarec je za danes popoldne sklical sejo Sveta za nacionalno varnost zaradi delovanja hrvaške SOA v Sloveniji.

Hrvaški veleposlanik je bil v zvezi s tem povabljen na pogovor v ministrstvo za zunanje zadeve, slovenska veleposlanica v Zagrebu pa poklicana na konzultacije v Ljubljano.

Potem ko je premier Šarec izjavil, da ga skrbi hrvaško vedenje, ker naj bi hrvaška obveščevalna služba SOA prisluškovala nekdanjemu slovenskemu arbitru v arbitražnem postopku o meji Jerneju Sekolcu in slovenski diplomatki Simoni Drenik, da bi diskreditirala arbitražni proces, je zgodba v ponedeljek dodatno eskalacija na POP TV s trditvijo, da je posrednik hrvaške vlade Ivan Tolj poskušal ustaviti predvajanje prispevka o prisluškovanju.

Zato je stranka SD, ena od vladnih koalicijskih strank, zahtevala sklic nujne seje Sveta za nacionalno varnost, na kar je premier Šarec pristal.

Pred tem so sporočili, da so v zvezi s “vohunskim škandalom” v slovensko ministrstvo za zunanje zadeve povabili hrvaškega veleposlanika v Sloveniji Borisa Grgića, slovensko veleposlanico v Zagrebu Smiljano Knez pa na konzultacije v Ljubljano.

V kabinetu Marjana Šarca pravijo, da je premier “zaskrbljen zaradi poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe”, ter da gre za “resne navedbe”, ki zahtevajo “ustrezno pojasnilo”. Takšni pritiski na medije so “nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije,” so sporočili iz Šarčevega kabineta.

Komercialna televizija POP TV je v ponedeljek objavila posnetek, ki naj bi dokazoval, da je Ivan Tolj, predstavnik Styrie na Hrvaškem, poskušal preprečiti objavo zgodbe o vpletenosti hrvaških obveščevalcev v tajno snemanje slovenskih uradnikov in sodnikov, da bi ogrozili arbitražni postopek in kasneje razsodbo. Hrvaška tega ne želi priznati, pišeta srbski Kurir in hrvaški Index.

COMMENTS

Wordpress (0)