(VIDEO) Janša: “Edina točka dnevnega reda SNAV je bila pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ-POP TV” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša: “Edina točka dnevnega reda SNAV je bila pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ-POP TV”

Seja sveta za nacionalno varnost daljša od seje vlade

(VIDEO) Janša: “Edina točka dnevnega reda SNAV je bila pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ-POP TV”

“Vsakršni pritiski na medije so nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava. Gre za obsojanja vredno ravnanje brez primere,” je že dopoldne glede najnovejši vohunski aferi sporočil kabinet predsednika vlade Marjana Šarca.

Predsednik vlade je popoldne sklical Svet za nacionalno varnost, ki je na seji sprejel sledeče sklepe: SNAV se je seznanil s poročilom pristojnih resorjev in agencij o zadnjih informacijah v zvezi s prisluhi; SNAV obsoja kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev; SNAV je izrazil pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami Evropske unije, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin”.

Kot so po seji sveta za nacionalno varnost še sporočili iz urada vlade za komuniciranje, so se razširjene seje, ki jo je sklical predsednik vlade Marjan Šarec, poleg ključnih ministrov udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predstavnik največje opozicijske stranke Franc Breznik ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost Damir Črnčec. Na seji je bil navzoč tudi direktor Sove Rajko Kozmelj.

Bratušek. Ta je glede dogajanja okoli prisluhov ter poskusov vplivanja na POP TV ob prihodu na sejo dejala, da je to nedopustno, da se take stvari ne bi smele dogajati ter da je prav, da se naša država odzove tako, kot je treba. “Upam, da je to vsem nam v poduk, kaj se po telefonu pogovarjati.”

V imenu največje opozicijske stranke se je zasedanja Sveta za nacionalno varnost udeležil poslanec SDS Franc Breznik, ki je ob prihodu pojasnil, da pričakujejo informacije, ki se jim zdijo že samoumevne. Predsednik SDS Janez Janša, ki je po navedbah Breznika in stranke na poti v tujino, pa je na Twitterju navedel: “Žalostno. Po sedmih mesecih sklicana prva seja Sveta za nacionalno varnost. V razkroju zdravstvo, Slovenska vojska že četrtič zaporedoma ocenjena negativno, ilegalnih prestopov meje trikrat več kot lani – edina točka dnevnega reda pa pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ – POP TV.”

Že dopoldne pa je “vmešavanje tujih držav in pritiski na slovenske medije so povsem nedopustni, obsodil zunanji minister Miro Cerar v odzivu na ponedeljkovo razkritje poskusov hrvaškega vplivanja na poročanje POP TV o prisluhih v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. V izjavi za medije je še zatrdil, “da Slovenija ne bo popustila pri obrambi svobode govora”.

“Kot veste, v zadnjih dneh vsi sledimo zadnjim razkritjem o nedopustnih aktivnostih tajnih služb sosednje države Hrvaške, uperjenih zoper sosednje države, še posebej tudi Slovenijo. Te informacije zbujajo resno zaskrbljenost. Informacija, da je hrvaški državljan Ivan Tolj skušal vplivati na poročanje slovenske televizije po navodilih tuje vlade je nadvse zaskrbljujoča. Naj povem, da je tu moje stališče in stališče MZZ popolnoma jasno. Vmešavanje tujih držav in pritiski na uredniško politiko so v Sloveniji, Evropi in povsod, kjer si želimo demokratičnega sobivanja, je povsem nedopustno. Slovenija je zrasla ob spoštovanju svobode medijev in zato ne sme in ne bo popustila pri obrambi neodvisnih medijev in svobode govora. To temeljno demokratično pridobitev moramo braniti ne le v Sloveniji, ampak tudi v celi Evropi in se moramo zanjo zavzemati tudi širše v svetu. Zunanje ministrstvo je že poklicalo na pogovor veleposlanika Hrvaške in z veleposlanikom Hrvaške gospodom Borisom Grgićem se bo popoldne sestala državna sekretarka z našega ministrstva, gospa Simona Leskovar, in zahtevala pojasnila. Na konzultacije v Ljubljano smo tudi poklicali slovensko veleposlanico v Zagrebu gospo Smiljano Knez, s katero se bom sam srečal jutri.”

Cerar je še povedal, da sedanja razkritja zanj niso povsem nova. Že ko je bil predsednik vlade, je obstajala vrsta indicev in ugotovitev o nedopustnih aktivnostih Hrvaške, a takrat jih je vodil primarni cilj, da arbitražni postopek izpeljejo do konca in dosežejo rešitev vprašanja meje.

Takrat je kot premier presodil, da bi tedaj kakršno koli obtoževanje med stranema škodilo slovenskim interesom. Zavezoval nas je tudi 10. člen arbitražnega sporazuma, da nobena stran ne sme stopnjevati napetosti, da ne bi ogrozili postopka in cilja, je pojasnil.

Kako se bo na najnovejša razkritja odzvala Hrvaška, minister ne ve, meni pa, da dosedanji odzivi kažejo na zadrego hrvaških oblasti. Cerar je še poudaril, da takšno ravnanje ni evropsko, in da je v prihodnje treba storiti vse, da se to ne bi dogajalo. Minister pričakuje, da bo hrvaška vlada ustrezno ukrepala in da bosta državi vzpostavljali medsebojne odnose na drugačnih temeljih, “ne takšnih, ki niso ne prijateljski, ne evropski, ne v skladu z vladavino prava”.

Cerar je še povedal, da je zaradi nespoštovanja arbitražne mejne črte v Piranskem zalivu in ponavljajočih se incidentov pred nekaj več kot tednom dni pisal premierju Šarcu in ga pozval k sklicu politične koordinacije o izvajanju arbitražne sodbe. Za Slovenijo je arbitražna odločba mednarodno pravno dejstvo, zavezujoča za obe državi, obe jo morata spoštovati in izvršiti, kar je Slovenija že storila, je poudaril.

COMMENTS

Wordpress (0)