Zakaj bo Dom Brščiča in Ušajeve doživel isto usodo na volitvah in odigral isto vlogo na soočanjih kot Lista Bojana Požarja – TOPNEWS.si

Zakaj bo Dom Brščiča in Ušajeve doživel isto usodo na volitvah in odigral isto vlogo na soočanjih kot Lista Bojana Požarja

Zakaj bo Dom Brščiča in Ušajeve doživel isto usodo na volitvah in odigral isto vlogo na soočanjih kot Lista Bojana Požarja

Vse od začetka marca, ko so se v medijih pojavili zapisi o ustanovitvi nove strank Dom – Domovinske lige – je zabavno prebirati politične analize, kaj bi lahko nova stranka prinesla v politični prostor in kakšno “zadrego za Janšo: desno od SDS se pojavlja iniciativa, ki bi lahko prerasla v novo “domoljubno” stranko”. Seveda to lahko zapiše samo nekdo, ki ne pozna ozadja ustanavljanja projektnih strank, ki so narejene samo iz točno določenih razlogov. Tako je bilo že vnaprej jasno, da Lista Bojana Požarja na volitvah nima nobenih možnosti, ampak da je domet omejen na nekaj tisoč glasov. V glavnem državnih uradnikov in politikov ter menedžerjev državnih podjetij, ki jih je pač strah discipliniranja njihovih političnih sopotnikov, ki se bojijo naročenih medijskih obračunov.

Vendar je še en pomemben razlog in sicer predvolilna soočanja. Spomnimo se samo dogajanja pred parlamentarnimi volitvami, kjer je Bojan Požar Marjanu Šarcu na RTV očital tajne sestanke z Janezom Janšo in SDS-om, ko je Šarcu dejal, da nenehno poudarja, da ne bo šel v koalicijo s SDS-om, obenem pa se “že ves čas z njim tajno dobivate”.

Požar je dejal: “Po mojih informacijah ste se dobili 25. novembra lani prvič, na vašo pobudo in prosili za tiho podporo in se dobivate ves čas.”

Šarec je kasneje Požarju očital, da sta bila z Janezom Janšo dogovorjena in da je Požar samo podlagal vprašanje, ki ga je ponovil Janša: “No, jaz res ne vem zakaj je gospoda Šarca sram priznati, da smo se pogovarjali tudi v času predsedniške kampanje. Res ne vem, čemu je to potrebno (Šarec: Gospod Janša ni problem se pogovarjati). Jaz o tem ne vidim nič slabega, na vprašanje gospoda Požarja ste odgovorili nekaj, kar ni res. Ampak, mene to ne moti, moti me… (Šarec: Jaz sem samo povedal svoje mnenje, kakšno koalicijo bom sestavil) ….

Podobno vlogo bo na predvolilnih soočanjih odigral Dom tako, da utegnejo biti dueli pred tokratnimi evropskimi volitvami prav zanimivi. In prav predvolilna soočanja bodo dober poligon za radikalno Domovinsko ligo, ki si bo lahko privoščila, da gre nižje in globje od klasičnih standardov. Brščič in Ušajeva nimata dlake na jeziku in edina vloga bo pravzaprav spraviti v neprijeten položaj politične nasprotnike predvsem na levi oziroma na sredini. V tem kontekstu je zanimiva odločitev “producenta” Bojana Požarja.

Seveda ima ustanovitev stranke Dom, ki se bo zgodila v soboto tudi politične implikacije. Tako kot se je z ustanovitvijo stranke Levica celotni diskurz in politično dogajanje premaknilo na levo oziroma na sredino, bo pravi namen ustanovitve Doma pravzaprav politični diskurz in pa seveda predvsem politični prostor premakniti na desno, kjer bo SDS proti Domu pravzaprav izgledal kot “zmerna” stranka in pravzaprav sprejemljiva. Tako lahko prebiramo zabavne analize na nekaterih portalih, ki se vprašujejo, ali je združena lista SDS in SLS znak, da se Janša pomika proti sredini? Z nastankom nove skrajno desne politične stranke Domovinska liga je SDS dobila priložnost postati bolj sredinska. Tako imenovani DOM namreč pravi, da se je SDS v zadnjih letih omehčala. “Stranka SDS je v tem kategoričnem zagovorništvu Weberjanske vizije Evrope odstopila od svoje drže, ki smo jo zaznavali v zadnjih tridesetih letih,” pravi Bernard Brščič, član stranke Domovinska liga.

Prav v tem kontekstu je potrebno razumeti tudi odločitev za skupni nastop SDS-a in SLS-a. Podobnik je imel na voljo dve slabi izbiri, ali ostane verjetno brez evropskega poslanca in gre na volitve sam, ali pa enostavno zbira glasove za SDS. V SLS-u so se očitno v zadnjem trenutku raje odločili za slednje in sicer zbiranje glasov za SDS. V primeru, da bi šlo za neko bolj enakopravno združevanje oziroma nastop, bi SDS velikodušno ponudila Podobniku vsaj tretje mesto na listi.

Sicer pa je vsaj po anketah javnega menja v zadnjem času začela SDS prehitevati po desni Toninova Nova Slovenija in če bi šlo vse skupaj v takšnem trendu naprej, bi se vsaj po anketah lahko približala ali celo prehitela SDS. Čeprav je zaradi skupnega nastopa SDS in SLS bilo čutiti nekaj nelagodja, v Novi Sloveniji pravijo, da so si zaradi skupnega nastopa konkurenčnih strank na desni nekoliko oddahnili, saj računajo na to, da imata SLS in NSi približno isto volilno bazo in da so s tem, ko se je Podobnik odločil za skupni nastop z Janšo, pravzaprav povečali svoje možnosti na volitvah in se znebili konkurence, ki je zdaj zapakirana pri SDS-u. Ali se bo to uresničilo na volitvah, bomo seveda z zanimanjem spremljali.

In če se na koncu vrnemo k novemu projektu Dom – oziroma domovinski ligi, je bolj verjetno, da bo skrajna desnica Bernarda Brščiča in Lucije Ušaj, ki sta bila še nedavno člana SDS-a, pravzaprav kratkoročni projekt za letošnje Evropske volitve z namenom, da radikalizirata politični diskurz in politično telo obrneta od sredine na desno, še bolj pomembno pa je, da bosta odigrala svojo vlogo v televizijskih soočenjih in televizijskih nastopih.

COMMENTS

Wordpress (0)