Venezuelska ustavna skupščina odpravila parlamentarno imuniteto Juanu Guaidoju – TOPNEWS.si

Venezuelska ustavna skupščina odpravila parlamentarno imuniteto Juanu Guaidoju

Venezuelska ustavna skupščina odpravila parlamentarno imuniteto Juanu Guaidoju

Venezuelska ustavna skupščina, ki jo nadzira vladajoča socialistična stranka, je v torek odpravila poslansko imuniteto opozicijskemu voditelju Juanu Guaidoju in s tem omogočila uvedbo sodnega postopka proti njemu, kar se zdi korak v smeri njegove aretacije.”

“Sodni pregon Guaidoja je bil uradno odobren,” je dejal po zaključku glasovanja v skupščini njen predsednik Diosdado Cabello, ki je desna roka venezuelskega predsednika Nicolasa Madura.

Ustavno skupščino je ustanovil Maduro leta 2017 v prizadevanjih za prisvojitev pooblastil Narodne skupščine, ki jo nadzira opozicija.

Kljub sodni prepovedi je Guaido odpotoval v tujino

Februarja je Guaido odpotoval na turnejo po Latinski Ameriki, da bi pridobil podporo svojemu vodilnemu položaju v boju za oblast z Madurom. Kljub grožnji z aretacijo po Guaidojevi vrnitvi v državo v začetku marca, ga oblasti, zveste Maduru niso aretirale.

Vodja Nacionalne skupščine Guaido se je januarja skliceval na venezuelsko ustavo, ko se je samorazglasil za začasnega predsednika je izvolitev predsednika Nicolasa Madura leta 2018 razglasil za volilno prevaro.

Združene države in večina zahodnih držav so Guaidoja priznale za legitimnega voditelja, sam pa je dejal, da ne priznava odločitev, ki jih je sprejema Madurova vlada.

Problem glede poslanske imunitete

Odločitev ustavne skupščine je bila potrebna, da bi Vrhovno sodišče sprožilo postopek proti Guaidoju, saj ima kot poslanec parlamentarno imuniteto.

Guaido je v ponedeljek novinarjem povedal, da mu ustavna skupščina ne more zakonsko odvzeti imunitete. Opozicija meni, da je ustavna skupščina nezakonita.

“Veste, kako se obnaša režim – ne gre več le za pregon, gre za inkvizicijo,” je dejal Guaido.

Maduro je dejal, da se mora Guaido “soočiti s pravičnostjo” in zanj dejal, da je lutka na vrvici Združenih držav, ki ščuvajo k udaru, vendar pa ni zahteval njegove aretacije.

Mednarodna podpora Guaidoju, zlasti uprava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je venezuelske oblasti opozorila, naj se ne lotevajo tega vprašanja in zagrozila s še ostrejšimi sankcijami proti Madurovi upravi, da bi jo še bolj odrezala od mednarodnega financiranja.

COMMENTS

Wordpress (0)