Ne ozirata se na Trumpa: Ši Džinping in Emmanuel Macron sta pozvala k premisleku o svetovnih naložbah in varovanju okolja! – TOPNEWS.si

Ne ozirata se na Trumpa: Ši Džinping in Emmanuel Macron sta pozvala k premisleku o svetovnih naložbah in varovanju okolja!

Ne ozirata se na Trumpa: Ši Džinping in Emmanuel Macron sta pozvala k premisleku o svetovnih naložbah in varovanju okolja!

Voditelja Kitajske in Francije poskušata povečati svoja prizadevanja proti podnebnim spremembam in pozivata k ponovnemu globalnemu premisleku o naložbah, da bi bile bolj koristne za ohranitev planeta.

Kitajski predsednik Ši Džinping in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v Parizu objavila izjavo, ki je v nasprotju s stališčem ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je svojo državo umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma zaradi skrbi, da naj bi sporazum predstavljal grožnjo ameriškemu poslovanju, poroča AP.

Džinping in Makron ste poudarila “pomen preusmerjanja javnih in zasebnih naložb v boju proti podnebnim spremembam in za zađčito biološke raznovrstnosti”, zlasti v državah v razvoju, kjer je Kitajska velik vlagatelj.

Obljubila sta podporo sporazumu, doseženemu v Parizu leta 2015, za zmanjšanje emisij, ki povzročajo globalno segrevanje, vključno s sektorji energije in hlajenja.

Kitajski predsednik Ši Džinping je obiskal Evropo s ciljem okrepitve sodelovanje med Kitajsko in EU, ob napetostih, ki potekajo v odnosih med Kitajsko in Združenimi državami Amerike

Džinping in Macron zagovarjata vrednote multilateralizma po dvostranskem srečanju v ponedeljek.

Francoski predsednik je glasen nasprotnik enostranskega pristopa ameriškega predsednika Donalda Trumpa k svetovnim političnim vprašanjem, Džinping pa za razliko od Trumpa še naprej podpira večstranski pristop k problemu podnebnih sprememb in sporazum o iranskem jedrskem programu. Na srečanju V Parizu so se Macron, Džinping, Merclova in Juncker pogoarjali tudi o bolj problematični temi trgovine s Kitajsko, saj je Juncker dejal, da odnos “ni v ravnovesju”.

Brez omembe Kitajske so evropski voditelji prejšnji teden ponudili priložnost za uporabo sredstev trgovinske zaščite, kot so protidampinške tarife, novo metodo za pregledovanje tujih naložb in predlagani mehanizem EU, ki od tretjih držav zahteva, da odobrijo vzajemni dostop do svojih trgov javnih naročil.

Kitajska in Evropa morata imeti gospodarske in trgovinske odnose “na podlagi poštenega in uravnoteženega okvira”, je dejal Macron po pogovorih s Džinpingom.

Vrh med Kitajsko in EU v polni sestavi bi moral potekati 9. aprila v Bruslju.

COMMENTS

Wordpress (0)